Vadalarm Így védekezhetünk a százezres károkat okozó nyest ellen - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Így védekezhetünk a százezres károkat okozó nyest ellen

A nyest első ránézésre kedves állatnak tűnik. Azok azonban, akiknek már volt alkalmuk találkozni vele, valószínűleg egészen másképp vélekednek róla. Ha ugyanis hívatlan vendégként jelenik meg portánkon, jelentős anyagi kárt és kellemetlenséget is okozhat. A kertek mellett a padlásra, vagy akár autónkba is befészkelheti magát.

De mit tehetünk, ha szeretnénk megakadályozni, hogy a nem szívesen látott lakótárs felforgassa otthonunk nyugalmát?

Természetes környezetükből kiszorulva új otthont keresnek

Sokan úgy gondolják, csak vidéken, illetve kertes házakban találkozhatnak nyesttel. Ez azonban tévedés, hiszen egyre elterjedtebbnek számítanak városi környezetben is.

Életterük szűkülésének köszönhetően a nyestek a természetből a városokba szorulnak, és egyre hatékonyabban alkalmazkodnak az urbánus környezethez.

A városi nyestek igen szívósak, éjjelente az utcákat járják, zsákmány után kutatnak, és egyre nagyobb területre terjesztik ki saját territóriumukat. Ha kell, a legszűkebb réseken befurakodva találják meg a számukra ideális búvóhelyet, és padlástereinket, sőt, autónk motorterét sem kímélik.

Ez utóbbi már csak azért is problémás, mert az esztétikai károk mellett komoly sérüléseket is okozhatnak az autóban.

Territoriális ösztöneikből fakadóan a nyestek összekarcolhatják a karosszériát, kilyukaszthatják a gumikat, sőt, a legrosszabb esetben a gyújtáskábelt vagy a fékvezetéket is elrághatják, különösen veszélyes helyzeteket előidézve ezáltal. Mindezt csupán azért, hogy eltüntessék a már érezhető szagokat, és sajátjukkal jelöljék meg a kiválasztott területet.

Magányos károkozók, de nem szaporák

A nyestek az év többségében magányosan élnek sötét búvóhelyükön, leszámítva a nyár közepén esedékes párzási időszakukat. Ilyenkor előfordulhat, hogy nappal is az utcára merészkednek, annak ellenére is, hogy alapvetően éjszakai állatokról beszélünk.

A nyestek vemhességi időszaka meglehetősen hosszú, 230-275 napra tehető, egy-egy alom pedig általában 3-4, vagy olykor 6-8 utódból állhat. Két hónapig tartózkodnak a családi fészekben, ezután kezdenek el önállóan vadászni.

15-27 hónapos korukban válnak ivaréretté, átlagos élettartamuk pedig nagyjából 3 évre tehető.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

A nyestek elleni védekezés meglehetősen nehéz, hiszen territoriális állatok révén nehezen hagyják el az otthonuknak választott közeget. Sokan esküsznek különféle házi praktikákra, mint például a kutyaszőrre. Mivel a nyest egyik rettegett ellensége a kutya, úgy gondolják, a nyestek elriasztása néhány zacskónyi kutyaszőrrel hatékonyan megoldható. Sokan próbálkoznak emellett gázolajjal, ecettel, sőt extrémebb megoldásként vizelettel is, azonban ezek a módszerek az esetek többségében egyáltalán nem hatékonyak.

A kártékony nyestek távoltartására különböző riasztó spray-ket is vásárolhatunk. Ez gyors és egyszerű, azonban a tapasztalatok szerint szintén kevésbé hatékony megoldást jelent. Ezek a spray-k olyan illatanyagokat tartalmaznak, melyektől a nyestek idegenkednek, ám hamar megszokhatják őket, és újból visszatérhetnek a korábban már kisajátított területre.

Próbálkozhatunk továbbá elektromos riasztókkal is, melyek az emberi fül számára hallhatatlan ultrahangok segítségével tartják távol a nyesteket otthonunktól. Ha ezt a módszert választjuk, már jóval biztosabbak lehetünk a sikerben, azonban a vásárlás során figyeljünk oda a hangszórók hatótávolságára, és lehetőség szerint minél jobb minőségű eszközt válasszunk.

Abban az esetben, ha szeretnénk meggyőződni arról, hogy a nyest valóban távozik otthonunkból, a csapdázás is jó megoldás lehet. Az élve befogott nyesteket hivatalosan is leadhatjuk, ami egy elég körülményes procedúra, de egy félreeső, erdős területen is szabadjára engedhetjük az állatot, ha azt szeretnénk, többé ne garázdálkodjon majd otthonunk környékén.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.