Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Figyelem: A koronavírus jelenleg (2020-04-08) nincs hatással kiszállításainkra, bármilyen változásról itt fogunk tájékoztatni!

Így védekezhetünk a százezres károkat okozó nyest ellen

A nyest első ránézésre kedves állatnak tűnik. Azok azonban, akiknek már volt alkalmuk találkozni vele, valószínűleg egészen másképp vélekednek róla. Ha ugyanis hívatlan vendégként jelenik meg portánkon, jelentős anyagi kárt és kellemetlenséget is okozhat. A rágcsáló a kertek mellett a padlásra, vagy akár autónkba is befészkelheti magát.

De mit tehetünk, ha szeretnénk megakadályozni, hogy a nem szívesen látott lakótárs felforgassa otthonunk nyugalmát?

Természetes környezetükből kiszorulva új otthont keresnek

Sokan úgy gondolják, csak vidéken, illetve kertes házakban találkozhatnak nyesttel. Ez azonban tévedés, hiszen a rágcsáló egyre elterjedtebbnek számítanak városi környezetben is.

Életterük szűkülésének köszönhetően a nyestek a természetből a városokba szorulnak, és egyre hatékonyabban alkalmazkodnak az urbánus környezethez.

A városi nyestek igen szívós rágcsálók, éjjelente az utcákat járják, zsákmány után kutatnak, és egyre nagyobb területre terjesztik ki saját territóriumukat. Ha kell, a legszűkebb réseken befurakodva találják meg a számukra ideális búvóhelyet, és padlástereinket, sőt, autónk motorterét sem kímélik.

Ez utóbbi már csak azért is problémás, mert az esztétikai károk mellett komoly sérüléseket is okozhatnak az autóban.

Territoriális ösztöneikből fakadóan a nyestek összekarcolhatják a karosszériát, kilyukaszthatják a gumikat, sőt, a legrosszabb esetben a gyújtáskábelt vagy a fékvezetéket is elrághatják, különösen veszélyes helyzeteket előidézve ezáltal. Mindezt csupán azért, hogy eltüntessék a már érezhető szagokat, és sajátjukkal jelöljék meg a kiválasztott területet.

Magányos károkozók, de nem szaporák

A nyestek az év többségében magányosan élnek sötét búvóhelyükön, leszámítva a nyár közepén esedékes párzási időszakukat. Ilyenkor előfordulhat, hogy nappal is az utcára merészkednek, annak ellenére is, hogy alapvetően éjszakai állatokról beszélünk.

A nyestek vemhességi időszaka meglehetősen hosszú, 230-275 napra tehető, egy-egy alom pedig általában 3-4, vagy olykor 6-8 utódból állhat. A fiatal rágcsálók két hónapig tartózkodnak a családi fészekben, ezután kezdenek el önállóan vadászni.

15-27 hónapos korukban válnak ivaréretté, átlagos élettartamuk pedig nagyjából 3 évre tehető.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

A nyestek elleni védekezés meglehetősen nehéz, hiszen territoriális állatok révén nehezen hagyják el az otthonuknak választott közeget. Sokan esküsznek különféle házi praktikákra, mint például a kutyaszőrre. Mivel a nyest egyik rettegett ellensége a kutya, úgy gondolják, a rágcsálók elriasztása néhány zacskónyi kutyaszőrrel hatékonyan megoldható. Sokan próbálkoznak emellett gázolajjal, ecettel, sőt extrémebb megoldásként vizelettel is, azonban ezek a módszerek az esetek többségében egyáltalán nem hatékonyak.

A kártékony rágcsálók távoltartására különböző riasztó spray-ket is vásárolhatunk. Ez gyors és egyszerű, azonban a tapasztalatok szerint szintén kevésbé hatékony megoldást jelent. Ezek a spray-k olyan illatanyagokat tartalmaznak, melyektől a nyestek idegenkednek, ám hamar megszokhatják őket, és újból visszatérhetnek a korábban már kisajátított területre.

Próbálkozhatunk továbbá elektromos riasztókkal is, melyek az emberi fül számára hallhatatlan ultrahangok segítségével tartják távol a nyesteket otthonunktól. Ha ezt a módszert választjuk, már jóval biztosabbak lehetünk a sikerben, azonban a vásárlás során figyeljünk oda a hangszórók hatótávolságára, és lehetőség szerint minél jobb minőségű eszközt válasszunk.

Abban az esetben, ha szeretnénk meggyőződni arról, hogy a nyest valóban távozik otthonunkból, a csapdázás is jó megoldás lehet. Az élve befogott nyesteket hivatalosan is leadhatjuk, ami egy elég körülményes procedúra, de egy félreeső, erdős területen is szabadjára engedhetjük az állatot, ha azt szeretnénk, többé ne garázdálkodjon majd otthonunk környékén.

Ezt olvastad már?

Ha távol tartjuk a rendezett kerttől, akár barátunk is lehet a vakond

A kertészek egyik legszörnyűbb rémálmát a vakondtúrásokkal tarkított gyep és veteményes jelenti. Nem véletlenül, hiszen a kertben megjelenő vakondok elűzése nem egyszerű feladat, sokak szerint a lehetetlennel egyenlő.

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.