Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Megérkezett! A Vadalarm Villanypásztor felügyelet már önállóan is rendelhető! Kattints és nézd meg!

Hogyan védekezzünk a nyári szúnyoginvázió ellen?

A júniusban elszaporodó vérszívók szinte mindnyájunk életét megkeserítik. Az idei időjárás ráadásul rendkívül kedvező a kártevők számára. A hatalmas esőzések, belvizek, és az ezt követő forróság is hozzájárultak ahhoz, hogy a szúnyogok hihetetlen sebességgel szaporodjanak, és pár nap alatt szinte ellepjék az egész országot.

Sokan, sokféleképpen próbálnak védekezni ellenük, azonban sajnos egyáltalán nem biztos, hogy a beváltnak gondolt módszerek valóban hatékonyak. Az alábbi bejegyzéssel célunk, hogy eloszlassuk a legnagyobb tévhiteket, és bemutassunk néhány olyan praktikát, melyek valóban működhetnek a nyári időszakban elszaporodó, bosszantó vérszívók ellen.

A házi praktikák előnyei és hátrányai

Ahány ház, annyi szokás, és szinte mindenkinek megvannak a jól bevált módszerei, melyekkel a nyári időszakban több-kevesebb sikerrel védekezni próbál az éjszakákat megkeserítő élősködők ellen. Ezek közül néhány opció hatékonyságát több kutatás is igazolja, azonban használatuk sajnos nem mindenki számára jelenthet kielégítő megoldást.

A legtöbben az olyan, természetes módszereket részesítik előnyben, mint az illatos növények, illóolajok és füstölők használata.

Mivel a szúnyogoknak meglehetősen fejlett a szaglásuk, így az olyan, erős illatot árasztó növények, mint a citromfű, a levendula, a rozmaring, vagy az eukaliptusz hatékonyan segíthetnek távolt tartani otthonunktól az élősködőket. A nyár folyamán szobánk ablakába érdemes szúnyogriasztó hatású növényeket telepítenünk, a lakásban pedig különböző párologtatókat, füstölőket is alkalmazhatunk.

Ezek legnagyobb hátránya azonban, hogy köztünk, emberek közt is akadnak olyanok, akik kevésbé tolerálják az erős illatokat, és a különböző növények, vagy belőlük kinyert illóolajok irritálhatják szaglójárataikat. Rosszabb esetben pedig akár allergiás reakció kialakulásához is vezethetnek.

Azoknak, akik sem az erős illatokat, sem a füstöt nem bírják jól, érdemes egy próbát tenniük a különböző szúnyogriasztó spray-k és kenőcsök használatával, ezek aromája ugyanis kevésbé intenzív, a szúnyogok számára azonban szintén kellemetlen és taszító hatással rendelkeznek. A legtöbb gyógyszertárban és drogériában elérhetők, és olyanokat is találhatunk köztük, melyek kizárólag természetes anyagok felhasználásával készültek.

Ultrahanggal a vérszívók ellen: átverés vagy sem?

Egyre többet hallani a hanghullámokkal működő, úgynevezett ultrahangos szúnyogriasztókról is. A módszert rengeteg helyen dicsérik, azonban kérdés, hogy a sikernek van-e bármiféle valóságalapja. Azok ugyanis, akik valóban próbálták az ultrahangos megoldást, gyakorta kételkednek annak eredményességében. Ez nem véletlen, hiszen azt, hogy a módszer valóban működne, a közelmúltban több, rangos kutatás is megcáfolta.

Rengeteg ellentétes állítás kering az interneten, mely az ultrahangos szúnyogriasztók hatékonyságát próbálja igazolni, azonban ezek legtöbbje nem más, mint szépen csengő, üres ígéret. Több helyen hivatkoznak arra, hogy az ilyen jellegű elektromos berendezések a hím szúnyogok hangját imitálva riasztják el a termékeny nőstény szúnyogokat, ami már alapvetően paradoxonnak hangzik. Az pedig, hogy a metódus gyakorlatilag egyszerű reklámfogásként alapozta meg népszerűségét, máris egy újabb szöget ver az ultrahangos teória koporsójába.

Marketingfogásként indult, mára trend lett belőle

Az első, hanghullámokkal történő szúnyogriasztó akció egy brazil rádióállomás, a Band FM adásában zajlott le, és nem volt más, mint a GoOutside nevű utazási magazin fizetett reklámkampányának része. A rádióállomás egy teljes hónapon keresztül sugárzott a napi műsor hátterében 15kHz-es hanghullámokat, ezzel állítólagosan távol tartva hallgatóiktól a kártevőket, és ha másra nem, hát arra elég volt, hogy gyorsan hírértéket nyerjen, és a GoOutside magazin bezsebeljen általa néhány rangos marketing-díjat.

A módszert azonban továbbra is köztudatban tartják az online médiumok és webáruházak, annak ellenére, hogy több neves entomológus, köztük Bart Knols, a Holland Malária Alapítvány elnöke is kitartanak amellett, hogy az ultrahangos szúnyogriasztás hatékonyságát semmiféle tudományos kutatás nem támasztja alá, és nagy valószínűséggel teljes mértékben hatástalan.

Ezt olvastad már?

Így védekezhetünk a kiskertekben pusztítást végző csigák ellen

Az elmúlt években számos olyan puhatestű jelent meg Magyarországon, melyek a jól ismert éticsigával ellentétben nemhogy hasznosak lennének, de hatalmas károkat is okozhatnak a veteményesben.

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Tudj meg többet
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.