Vadalarm Rengeteg problémát okoz a túlzott mennyiségű csapadék - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Rengeteg problémát okoz a túlzott mennyiségű csapadék

Művelhetetlen földek, szaporodó gombabetegségek és robbanásszerűen növekvő gyümölcsárak a piacon. A heves esőzések a zöldség-, a gyümölcs-, és a gabonatermelő gazdákat sem kímélik.

Májusi eső aranyat ér, tartja a mindannyiunk által jól ismert közmondás. Az elmúlt hetek időjárását tekintve azonban egy másik népszerű bölcselet is az eszünkbe juthat, ami pedig így hangzik: „jóból is megárt a sok!”

A május végi és június eleji hetekben az országban akadt olyan terület, ahol 200 milliméternél is több csapadék hullott a termőföldekre. A hosszantartó esős időjárás pedig nem kedvez sem a zöldség-, sem a gyümölcs-, sem pedig a gabonatermesztő gazdáknak.

A nagymennyiségű csapadék akadályozza a permetezést, lehetetlenné teszi a gyomirtást, elősegíti a gombabetegségek terjedését, és a mértéktelen víz hatására jelentősen romlik a nyári gyümölcsök minősége is. Ez pedig komoly termeléskiesést, valamint piaci áremelkedést is eredményez.

Veszélyes ütemben terjednek a növénybetegségek

A tavasz végi és nyár eleji heves esőzések alapvetően jótékony hatással bírnak a zöldség- és gyümölcsfélék növekedésére. Idén azonban olyan mértékben sikerült részesülnünk az égi áldásból, hogy a helyzet úgy tűnik, a visszájára fordult.  Az erősen csapadékos, párás időjárás nem csak a haszonnövények fejlődését, de az őket támadó gombabetegségek terjedését is elősegítette.

A nedves körülmények megfelelő hőmérséklettel párosulva ideális környezetet alkotnak a vírusos és baktériumos fertőzések számára is, melyek hatalmas mértékben ostromolták meg a növényi kultúrákat, beleértve ebbe a zöldségeket, gyümölcsöket és kalászosokat is egyaránt. A gazdáknak tehát idén fokozott figyelmet kell fordítaniuk a növényeket érintő betegségek megfékezésére. A védekezés azonban több szempontból is nehéz, hiszen a termelőknek egyszerre kell többfrontos háborút vívniuk a növényeket támadó betegségekkel és az időjárással.

A folyamatos, nagymennyiségű csapadék ugyanis nem csak a permetezést hátráltatja, de a gyom- és kártevőirtást is ellehetetleníti, valamint bizonyos gyümölcsfajták érési idejét is kritikus mértékben képes lelassítani.

Drágább lesz idén a gyümölcs

A gombabetegségek terjedése és a permetezés hiánya főként az olyan, kedvelt gyümölcsök esetében jelent problémát, mint az eper, az alma, illetve a vízre különösen érzékeny cseresznye. Az érés késlekedése és a gombabetegségek rohamos terjedése miatt az eper ára például jelentősen, 20-30%-al növekedett ebben a szezonban, a cseresznye esetében pedig a tartósan csapadékos időjárás már olyan mértékű károkat okozott, hogy bizonyos fajtákból idén 80-90%-os lehet a termeléskiesés.

A becslések szerint tehát mélyen a pénztárcánkba kell majd nyúlnunk, ha friss cseresznyét szeretnénk vásárolni, hiszen a tavalyi árához képest idén nem kevesebb, mint négyszeres növekedésre számíthatunk a piacokon.

Az időjárás a kalászosokat sem kímélte

A heves esőzés negatív hatásai nem csak a gyümölcstermelésben, de a szántóföldi termesztésben is megmutatkoznak. Az elmúlt hetekben lehullott, nagymennyiségű csapadék a gazdák számára jelentősen megnehezíti a kalászosok gombák elleni védelmét.

Ilyen időjárási viszonyok mellett a mezőgazdasági gépek ugyanis csak nehezen tudnak közlekedni a szántóföldeken, és kerekeikkel akár jelentős taposási károkat is okozhatnak a növekvő termésben.

A kalászosok mellett a tavaszi vetésű kapásnövények gyomirtása is nehézségekbe ütközik, hiszen azt a folyamatos esőzések mellett a sáros talaj is hátráltatja. Abban az esetben pedig, ha ezt a problémát nem sikerül időben kiküszöbölni, a gyorsan fejlődő növények kinőnek a gyomirthatósági korból, ami szintén jelentős károkat okozhat az olyan, nyár második felében aratható termények esetében, mint a napraforgó vagy a kukorica.

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Pro

Vadalarm Smart Pro

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Honnan ered a húsvéti nyúl?

Talán senkinek nem mondunk újdonságot azzal, hogy a Bibliában szó sem esik semmiféle nyúlról. Akkor mégis honnan eredhet? Igaz, hogy bizonyos esetekben ügyfeleink inkább a nyulak távoltartásában érdekeltek, de azért mégis csak érdekes lehet más megvilágítás alá helyezni a kis szőrpamacsot így húsvét alkalmával. Ennek jártunk utána cikkünkben.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.