Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Rengeteg problémát okoz a túlzott mennyiségű csapadék

Művelhetetlen földek, szaporodó gombabetegségek és robbanásszerűen növekvő gyümölcsárak a piacon. A heves esőzések a zöldség-, a gyümölcs-, és a gabonatermelő gazdákat sem kímélik.

Májusi eső aranyat ér, tartja a mindannyiunk által jól ismert közmondás. Az elmúlt hetek időjárását tekintve azonban egy másik népszerű bölcselet is az eszünkbe juthat, ami pedig így hangzik: „jóból is megárt a sok!”

A május végi és június eleji hetekben az országban akadt olyan terület, ahol 200 milliméternél is több csapadék hullott a termőföldekre. A hosszantartó esős időjárás pedig nem kedvez sem a zöldség-, sem a gyümölcs-, sem pedig a gabonatermesztő gazdáknak.

A nagymennyiségű csapadék akadályozza a permetezést, lehetetlenné teszi a gyomirtást, elősegíti a gombabetegségek terjedését, és a mértéktelen víz hatására jelentősen romlik a nyári gyümölcsök minősége is. Ez pedig komoly termeléskiesést, valamint piaci áremelkedést is eredményez.

Veszélyes ütemben terjednek a növénybetegségek

A tavasz végi és nyár eleji heves esőzések alapvetően jótékony hatással bírnak a zöldség- és gyümölcsfélék növekedésére. Idén azonban olyan mértékben sikerült részesülnünk az égi áldásból, hogy a helyzet úgy tűnik, a visszájára fordult.  Az erősen csapadékos, párás időjárás nem csak a haszonnövények fejlődését, de az őket támadó gombabetegségek terjedését is elősegítette.

A nedves körülmények megfelelő hőmérséklettel párosulva ideális környezetet alkotnak a vírusos és baktériumos fertőzések számára is, melyek hatalmas mértékben ostromolták meg a növényi kultúrákat, beleértve ebbe a zöldségeket, gyümölcsöket és kalászosokat is egyaránt. A gazdáknak tehát idén fokozott figyelmet kell fordítaniuk a növényeket érintő betegségek megfékezésére. A védekezés azonban több szempontból is nehéz, hiszen a termelőknek egyszerre kell többfrontos háborút vívniuk a növényeket támadó betegségekkel és az időjárással.

A folyamatos, nagymennyiségű csapadék ugyanis nem csak a permetezést hátráltatja, de a gyom- és kártevőirtást is ellehetetleníti, valamint bizonyos gyümölcsfajták érési idejét is kritikus mértékben képes lelassítani.

Drágább lesz idén a gyümölcs

A gombabetegségek terjedése és a permetezés hiánya főként az olyan, kedvelt gyümölcsök esetében jelent problémát, mint az eper, az alma, illetve a vízre különösen érzékeny cseresznye. Az érés késlekedése és a gombabetegségek rohamos terjedése miatt az eper ára például jelentősen, 20-30%-al növekedett ebben a szezonban, a cseresznye esetében pedig a tartósan csapadékos időjárás már olyan mértékű károkat okozott, hogy bizonyos fajtákból idén 80-90%-os lehet a termeléskiesés.

A becslések szerint tehát mélyen a pénztárcánkba kell majd nyúlnunk, ha friss cseresznyét szeretnénk vásárolni, hiszen a tavalyi árához képest idén nem kevesebb, mint négyszeres növekedésre számíthatunk a piacokon.

Az időjárás a kalászosokat sem kímélte

A heves esőzés negatív hatásai nem csak a gyümölcstermelésben, de a szántóföldi termesztésben is megmutatkoznak. Az elmúlt hetekben lehullott, nagymennyiségű csapadék a gazdák számára jelentősen megnehezíti a kalászosok gombák elleni védelmét.

Ilyen időjárási viszonyok mellett a mezőgazdasági gépek ugyanis csak nehezen tudnak közlekedni a szántóföldeken, és kerekeikkel akár jelentős taposási károkat is okozhatnak a növekvő termésben.

A kalászosok mellett a tavaszi vetésű kapásnövények gyomirtása is nehézségekbe ütközik, hiszen azt a folyamatos esőzések mellett a sáros talaj is hátráltatja. Abban az esetben pedig, ha ezt a problémát nem sikerül időben kiküszöbölni, a gyorsan fejlődő növények kinőnek a gyomirthatósági korból, ami szintén jelentős károkat okozhat az olyan, nyár második felében aratható termények esetében, mint a napraforgó vagy a kukorica.

Ezt olvastad már?

Honnan ered a húsvéti nyúl?

Talán senkinek nem mondunk újdonságot azzal, hogy a Bibliában szó sem esik semmiféle nyúlról. Akkor mégis honnan eredhet? Igaz, hogy bizonyos esetekben ügyfeleink inkább a nyulak távoltartásában érdekeltek, de azért mégis csak érdekes lehet más megvilágítás alá helyezni a kis szőrpamacsot így húsvét alkalmával. Ennek jártunk utána cikkünkben.

Ajánlott ingyenes e-könyv

13+1 módszer a vadkár ellen

13+1 módszer a vadkár ellen

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Időkép Egy Csepp Figyelem Velkey László Gyermekegészségügyi Központ

Partnereink

Axiál Agroker Rojaker Agroinform Magro Verkoffer Kft Vadászwebshop.hu Agrárágazat Mezőhír

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.