Vadalarm Honnan ered a húsvéti nyúl? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Honnan ered a húsvéti nyúl?

Talán senkinek nem mondunk újdonságot azzal, hogy a Bibliában szó sem esik semmiféle nyúlról. Akkor mégis honnan eredhet? Igaz, hogy bizonyos esetekben ügyfeleink inkább a nyulak távoltartásában érdekeltek, de azért mégis csak érdekes lehet más megvilágítás alá helyezni a kis szőrpamacsot így húsvét alkalmával. Ennek jártunk utána cikkünkben.

Először is tisztázzuk, hogy a húsvét eredetileg nem keresztény ünnep volt. Hisz már az ókorban is ünnepelték a zsidók a pészahot. Ez előtt ítélték halálra Jézust is, ezért praktikus volt a keresztény egyháznak is ezt az időpontot választania húsvétra. Szóval a húsvét eredete 3300 évvel ezelőttre nyúlik vissza.

A nyulaknak azonban még vagy 2000 évig nem volt hozzá semmi közük. Magyarul a húsvét szó szerint a nagyböjt végét jelenti. Ha azonban megnézzük az angol (easter) vagy német (Ostern) megfelelőjét, máris rájöhetünk, hogy idegen neveinek semmi köze a húshoz. Sokkal inkább hasonlít az Eostra szóhoz. Ez pedig a tavasz ősi germán istennőjének neve volt. Még ősibb, kelta megfelelője az Eostre volt. Eostre istennő tiszteletére és a tavasz köszöntésére a kelták a tavaszi napéjegyenlőségkor tartották Ostara nevű ünnepnapjukat.

Húsvéti nyúl

Ismert tény, hogy a kereszténység terjedése során nagyon sok korábbi pogány ünnepet és hozzájuk kapcsolódó szokást vett át. Így történt ez a húsvéttal is. Praktikusnak látszott a húsvétot a tavasz istennőjének ünnepével egy időpontra tenni (pláne, ha a zsidó pészah is közel azonos időpontra esett). Noha húsvétkor a kereszténység Jézus halálára emlékezik, a tojást és nyulat, mint termékenységi szimbólumokat átemelték a korábbi pogány ünnepből.

És hogy hogy került eredetileg a nyúl és a tojás Eostra istennővel kapcsolatba? Nos erre több magyarázat is létezik. Az egyik változat szerint Eostra egyszer egy sebesült galambot talált a mezőn, amit úgy tudott megmenteni, hogy nyúllá változtatta. Ám az megőrizte tojóképességét, és tojásait az istenségnek ajándékozta, és innentől kisérője lett. Egyes verziókban a nyúllá változtatás büntetésként jelenik meg, míg másokban maga Eostra is egy nyúlfejű istennőként van ábrázolva.

Egy jóval frissebb történet szerint a húsvéti nyúl az 1500-as évekből ered, amikor is egy német édesanya nem tudott ajándékot adni gyermekeinek húsvétkor, ezért befestett néhány tojást és kirakta őket egy fészekbe. Amikor másnap a gyerekek rátaláltak a színes tojásokra, épp egy nyúl ugrott el a fészektől, ezért gondolhatták a gyerekek, hogy a nyúl tojta a tojásokat. Ezután az Amerikába vándorló németek vitték tovább a hagyományt, mely párszáz év alatt elterjedt mindenfelé.

Akármelyik is legyen az igazi eredettörténet (valószínűleg ezt sohasem fogjuk megtudni), a folytatást már mindenki ismeri: a húsvéti nyuszi csoki verzióban, plüssként, sőt még filmszereplőként is világhírűvé vált.

Kellemes húsvétot kíván mindenkinek a Vadalarm csapata!

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Pro

Vadalarm Smart Pro

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Mit érdemes tudni a denevérek életmódjáról?

Habár ma már kevesebben rettegnek a denevérektől, mint a nagyszüleink idejében, sokan még így sem zárták a szívükbe ezeket az állatokat. Furcsa megjelenésük és éjszakai életmódjuk sem javít túl sokat a népszerűségükön. Ugyanakkor fontos részei az ökoszisztémának, a védelmük kiemelt jelentőséggel bír hazánkban.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.