Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Honnan ered a húsvéti nyúl?

Talán senkinek nem mondunk újdonságot azzal, hogy a Bibliában szó sem esik semmiféle nyúlról. Akkor mégis honnan eredhet? Igaz, hogy bizonyos esetekben ügyfeleink inkább a nyulak távoltartásában érdekeltek, de azért mégis csak érdekes lehet más megvilágítás alá helyezni a kis szőrpamacsot így húsvét alkalmával. Ennek jártunk utána cikkünkben.

Először is tisztázzuk, hogy a húsvét eredetileg nem keresztény ünnep volt. Hisz már az ókorban is ünnepelték a zsidók a pészahot. Ez előtt ítélték halálra Jézust is, ezért praktikus volt a keresztény egyháznak is ezt az időpontot választania húsvétra. Szóval a húsvét eredete 3300 évvel ezelőttre nyúlik vissza.

A nyulaknak azonban még vagy 2000 évig nem volt hozzá semmi közük. Magyarul a húsvét szó szerint a nagyböjt végét jelenti. Ha azonban megnézzük az angol (easter) vagy német (Ostern) megfelelőjét, máris rájöhetünk, hogy idegen neveinek semmi köze a húshoz. Sokkal inkább hasonlít az Eostra szóhoz. Ez pedig a tavasz ősi germán istennőjének neve volt. Még ősibb, kelta megfelelője az Eostre volt. Eostre istennő tiszteletére és a tavasz köszöntésére a kelták a tavaszi napéjegyenlőségkor tartották Ostara nevű ünnepnapjukat.

Húsvéti nyúl

Ismert tény, hogy a kereszténység terjedése során nagyon sok korábbi pogány ünnepet és hozzájuk kapcsolódó szokást vett át. Így történt ez a húsvéttal is. Praktikusnak látszott a húsvétot a tavasz istennőjének ünnepével egy időpontra tenni (pláne, ha a zsidó pészah is közel azonos időpontra esett). Noha húsvétkor a kereszténység Jézus halálára emlékezik, a tojást és nyulat, mint termékenységi szimbólumokat átemelték a korábbi pogány ünnepből.

És hogy hogy került eredetileg a nyúl és a tojás Eostra istennővel kapcsolatba? Nos erre több magyarázat is létezik. Az egyik változat szerint Eostra egyszer egy sebesült galambot talált a mezőn, amit úgy tudott megmenteni, hogy nyúllá változtatta. Ám az megőrizte tojóképességét, és tojásait az istenségnek ajándékozta, és innentől kisérője lett. Egyes verziókban a nyúllá változtatás büntetésként jelenik meg, míg másokban maga Eostra is egy nyúlfejű istennőként van ábrázolva.

Egy jóval frissebb történet szerint a húsvéti nyúl az 1500-as évekből ered, amikor is egy német édesanya nem tudott ajándékot adni gyermekeinek húsvétkor, ezért befestett néhány tojást és kirakta őket egy fészekbe. Amikor másnap a gyerekek rátaláltak a színes tojásokra, épp egy nyúl ugrott el a fészektől, ezért gondolhatták a gyerekek, hogy a nyúl tojta a tojásokat. Ezután az Amerikába vándorló németek vitték tovább a hagyományt, mely párszáz év alatt elterjedt mindenfelé.

Akármelyik is legyen az igazi eredettörténet (valószínűleg ezt sohasem fogjuk megtudni), a folytatást már mindenki ismeri: a húsvéti nyuszi csoki verzióban, plüssként, sőt még filmszereplőként is világhírűvé vált.

Kellemes húsvétot kíván mindenkinek a Vadalarm csapata!

Ezt olvastad már?

Mit érdemes tudni a denevérek életmódjáról?

Habár ma már kevesebben rettegnek a denevérektől, mint a nagyszüleink idejében, sokan még így sem zárták a szívükbe ezeket az állatokat. Furcsa megjelenésük és éjszakai életmódjuk sem javít túl sokat a népszerűségükön. Ugyanakkor fontos részei az ökoszisztémának, a védelmük kiemelt jelentőséggel bír hazánkban.

Ajánlott ingyenes e-könyv

13+1 módszer a vadkár ellen

13+1 módszer a vadkár ellen

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Időkép Egy Csepp Figyelem Velkey László Gyermekegészségügyi Központ

Partnereink

Axiál Agroker Rojaker Agroinform Magro Verkoffer Kft Vadászwebshop.hu Agrárágazat Mezőhír

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.