Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Figyelem! Legújabb madárriasztónk már rendelhető! Kattints és nézd meg!

Egyre többet szenvednek a nagyvárosok lakói a rágcsálóktól

Természetes, hogy a tavasz beköszöntével a korábbinál több rágcsálóval találkozhatunk mind vidéki, mind városi környezetben. Az elmúlt hetek változékony, sok csapadékkal járó időjárása azonban olyan mértékben csalta elő a kártevőket odúikból, hogy az ország nagyobb városaiban már patkányinvázióról is beszélnek.

A tartós meleg és a nedves idő is kedvez a patkányoknak

A patkányok szaporodása sok más, aprótestű kártevővel ellentétben nincs az évszak változásához kötve. Ezek a kellemetlen kártevők rendkívül szaporák, és ha módjuk van rá, egész évben dolgoznak az utódnemzés feladatán. A hideg idő azonban negatív hatással lehet szaporulatukra.

A téli hónapokban általában a patkányok is visszavonulnak, populációjuk pedig megfogyatkozik, ami főként a zord időjárásnak és az általános ételhiánynak köszönhető. A tavasszal beköszöntő jó idő hatására azonban új erőre kapnak, és újra feltűnnek a magtárakban, csatornákban, a vidéki gazdák, valamint a városlakók egyöntetű bosszúságára.

Minél melegebb az idő, a patkányok annál nagyobb eséllyel jutnak táplálékhoz, és annál nagyobb intenzitással bújnak elő sötét rejtekeikből, elárasztva a felszínt, élelem után kutatva. A csapadékos időjárás ráadásul csak fokozza a problémát, hiszen ezek a rágcsálók állandó élőhelyként leginkább a nedves, hűvös környezetet kedvelik.

Éppen ezért az esős tavaszi napok élelemszerzés és szaporodás szempontjából is a legideálisabbak patkányok számára. Ilyenkor legnagyobb az esély arra, hogy a mi otthonunk közelében is tanyát verjenek a kártevők. Abban az esetben pedig, ha valahol már letelepedtek, kiirtásuk egyáltalán nem gyerekjáték, szívós munkát, komoly szakértelmet igényel.

Miért fontos az irtás?

Jelenleg a fővárosban tapasztalható helyzet azt mutatja, ahol a patkányirtás ideiglenes elmaradása, valamint a változóan meleg és esős idő sok év után újra felszínre hozhatja egy nem kívánt rágcsálóinvázió lehetőségét. A patkányok rendszeres irtása ugyanis rendkívül fontos feladatot jelent a szaporulat féken tartásának szempontjából. 

Egy nősténypatkány három havonta válik termékennyé, ezalatt az idő alatt pedig akár 14-16 utódot is a világra hozhat. A fiatal egyedek pedig hamar nemzőképesek válnak, és nem tétlenkednek, ha újabb utódok nemzéséről van szó. Ilyen módon ideális körülmények közt egy patkánycsalád szaporulata évente akár a 800 utódot is elérheti. Nem csoda tehát, hogy a rendszeres irtás elmaradása komoly problémákat okozhat.

Védekezhetünk-e ellenük?

Habár a boltokban több, házilag alkalmazható rágcsálócsapda is kapható, érdemes tudnunk, hogy ezek használatával kísérletezni nem feltétlenül érdemes. Az elmúlt években ugyanis a boltokban kapható patkánymérgek véralvadásgátló anyagtartalma bizonyos szabályozások hatására jelentősen csökkent. Így ezek a készítmények kevésbé hatékonyak, mint korábban, és megelőzés céljából többet árthatnak, mint amennyit használnának. Hogy miért?

A rágcsálók köztudottan táplálék reményében érkeznek otthonunkba. Számukra pedig nem csupán az ételmaradék és a szemét jelent ízletes csemegét, de az előre kihelyezett rágcsálócsapdák tartalma is becsábíthatják őket a lakásba, ahol könnyedén megvethetik lábukat pincében, padláson, vagy akár egy sötét, nedves repedésben is.

Abban az esetben, ha veszélyben érezzük magunkat, ne bízzuk a véletlenre a dolgot, és válasszuk a leghatásosabb módját eltávolításuknak. Ez nem más, mint hogy észlelés után minél hamarabb, lehetőleg huszonnégy órán értesítjük az irtásukkal foglalkozó, megfelelő szakembereket, elkerülve ezáltal a nagyobb, akár teljes szomszédságunkra kiható problémát.

Ezt olvastad már?

Az 5 leggyakoribb félreértés a rágcsálóriasztókról

Mivel folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy a rágcsálóriasztókkal kapcsolatban óriási félreértés uralkodik a fejekben, ezért összeszedtük a leggyakoribb kérdéseiteket, és tisztáztuk őket.

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.