Vadalarm Hogyan látják az állatok a világot? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Hogyan látják az állatok a világot?

A macskákról például tudjuk, hogy sokkal jobban látnak a sötétben, mint mi, emberek. A kutyák pedig kevésbé érzékelik jól a színeket, helyette a szaglásuk és a hallásuk segíti őket az információszerzésben. Mi viszont most annak jártunk utána, hogy a vadállatok szemei milyen adottságokkal bírnak.

Ami az emberi szemnek láthatatlan...

Ma már nem újdonság, hogy több állatfaj is képes olyan színeket és impulzusokat felfogni a szemeivel, amelyre az emberek képtelenek. Ilyen például az ultraviola fény. Ezt a madarak zöme látja, ahogy a legyek és néhány halfajta is.

A ragadozó madarak ráadásul két sárgafolttal is rendelkeznek. Ez teszi lehetővé, hogy akár egészen apró termetű állatot is észrevegyenek kilométeres távolságból.

Ami még ennél is érdekesebb, az a hüllők látása. A kígyók a vadászataik során a hőt érzékelve kutatják fel áldozataikat. Ebben a fejükön elhelyezkedő ezernyi érzékeny receptor segíti őket és ennek köszönhetően képesek olyan hatékonyan vadászni.

A kaméleonok különleges, 360 fokban forgatható szeme pedig a környezet feltérképezését segíti. Mivel egymástól függetlenül képes őket mozgatni, nem marad le az olyan fontos eseményekről, mint egy, a közelében óvatlanul röpködő légy, ami a vacsorája lehet.

Általánosságban elmondható, hogy az éjszakai állatok sokkal jobban érzékelik a fényeket. Ez nem is olyan meglepő, hiszen a sötétségben szükségük van az éles látásra. Esetükben a fényérzékelő receptorok túlsúlyban vannak a színérzékelőkkel szemben. Ezért van tehát, hogy a legtöbb emlősnek bár hasonló a látása a miénkhez, a színeket kevésbé tudják felfogni.

Ízeltlábúak és az összetett szemek

A legérdekesebb szemfelépítéssel az ízeltlábúak rendelkeznek. A saját látásunkhoz szokva szinte elképzelhetetlennek tartjuk, hogy milyen lehet a világ azokkal az összetett és a fejükhöz képest hatalmas szemekkel vizsgálni a környezetet, pedig ennek is megvan a maga funkciója az állatok életében.

A rovarok zöme szintén érzékeli az ultraibolyát. Ez segíti őket a beporzás során megtalálni az utat a megfelelő virágok porzója és bibéje felé. Az UV mellett ráadásul a polarizált fényt is látják. Ez szintén a navigálást segíti, például borús vagy esős időben, amikor a nap nem látható – legalábbis számunkra.

A polarizált fény érzékelése a rákok számára is igen hasznos. A víz alatt meglehetősen nehézkes követni a nappalok és az éjszakák váltakozását vagy a holdfázisokat. Ezzel a különleges látással mégis képesek ezekről információt szerezni, így pontosan tudják azt is, hogy mikor érkezik a dagály.

A rovarok látását illetően a másik érdekesség, hogy sokkal gyorsabb képfeldolgozásra képesek, mint az emberek. Ez a repülésben és ragadozó rovarok esetében a vadászatot segíti, hiszen így hatékonyabban képesek tájékozódni manőverezés közben.

Ezeknek az információknak a birtokában már nem is olyan meglepő, hogy bizonyos helyzetekben az állatok miért képesek olyan remekül helytállni. Amíg mi rengeteg impulzust képtelenek vagyunk felfogni, addig ők képtelenek volnának boldogulni nélkülük.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.