Vadalarm Elszaporodik Magyarországon az aranysakál? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Elszaporodik Magyarországon az aranysakál?

Egyre több hírt hallhatunk arról, hogy országszerte mekkora károkat okoznak az aranysakálok. Az állat a legnagyobb számban Somogy- és Baranya-megyében található meg, azonban más térségekben is igen szép számmal akad belőlük, komoly fejtörést okozva ezzel a vadgazdálkodásnak.

Ez a hatalmas állomány már csak azért is meglepő hazánkban, mert egy időben szinte teljesen eltűntek. Ez részben a vadászatnak, részben pedig a tájalakításnak volt köszönhető. A 90-es évektől kezdődően, azonban nem csak ismét felbukkantak, de rohamos tempójó szaporodásnak is indultak.

De milyen állat egyáltalán az aranysakál?

Az aranysakál a kutyafélék családjába tartozó faj. Szokták emlegetni toportyánként és nádi farkasként is. Gyakran tévesztik össze a rókával, ám a sakál annál nagyobb és sokkal kártékonyabb is, emellett kíméletlen ragadozó.

Aranysakál

Táplálkozása főként rágcsálókból áll. Azonban nem veti meg a többi zsákmányt sem. Apró rovaroktól és kétéltűektől kezdve akár a nagyobb testű állatokat is elfogyasztja, mint a vaddisznó, őz vagy a szarvas. Emberekre azonban ritkán, szinte soha nem támad.

Honnan jön ez a sok állat?

Mivel hosszú ideig szinte nem is volt látható aranysakál Magyarországon, nagy meglepetést okozott az utóbbi években jelentősen megszaporodott állomány. A szakemberek feltevése szerint elszaporodásuk a szomszédos országokban fellelhető nagy létszámnak köszönhető.

Habár a faj nem védett, egész évben vadászható, számuk évről évre csak növekszik. Hogy az állatok milyen hatással lehetnek majd a vadgazdálkodásra a vélemények megoszlanak. Míg egyesek szerint akár előnyös is lehet, addig a vadászok az őzállomány ritkulásának okát az aranysakálok megjelenésében látják.

Kártékony életvitele mellett azonban fontos szerepet tölt be a természetben, mivel jelentős mértékben pusztítja az erdőkben fellelhető más kártevőket. Hosszabb távon ellenben sokan tartanak attól, hogy a vadgazdálkodás is kárát látja jelenlétének.

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Duo

Vadalarm Smart Duo

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Mit érdemes tudni az új vadkárfelmérési protokollról?

Kétségtelen, hogy a februárban megrendezett FeHoVa egyik legfontosabb momentuma volt a vadkárfelmérési protokoll bejelentése. Ennek bevezetése jelentősen megkönnyítheti a vadgazdálkodást, valamint sokat segíthet a vadászok és a gazdák konfliktusain is. De lássuk, miről is szól a protokoll!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.