Vadalarm Mit érdemes tudni az új vadkárfelmérési protokollról? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO

😎 Légy te is Vadalarmos! Jelentkezz nyitott pozícióink egyikére: kattints ide most!

Mit érdemes tudni az új vadkárfelmérési protokollról?

Kétségtelen, hogy a februárban megrendezett FeHoVa egyik legfontosabb momentuma volt a vadkárfelmérési protokoll bejelentése. Ennek bevezetése jelentősen megkönnyítheti a vadgazdálkodást, valamint sokat segíthet a vadászok és a gazdák konfliktusain is. De lássuk, miről is szól a protokoll!

Eddig a problémás ügyekben, ha jogi útra terelődött az eset, akkor annak kivizsgálása komoly akadályokba ütközött. Elszórt, egymástól különálló szakértői vélemények alapján, egységes rendszer hiányában a probléma rendezése meglehetősen nehézkes volt. Ezen kívánnak most változtatni.

Egységes vadkárfelmérési útmutató

Mind a mező-, mind az erdőgazdálkodásban fontos, hogy a vadak által okozott károkat végre olyan módszerekkel lehessen felmérni, ami minden esetben egységesen használható. Ehhez fel kell mérni az okozott károk mennyiségét, a károsodott terület nagyságát, valamint a pénzbeli értékét is. A protokoll összeállításában szakmai szervezetek és tudományos műhelyek is közreműködtek.

A jogászok ennek fényében képesek lesznek majd megfelelően kezelni a felmerülő vitákat. A különálló szakvélemények ugyanis eltérő eredményeket mutathatnak, ami a döntéshozatalt csak tovább nehezítette korábban. Az egységes vadkárfelmérési útmutató ezen fog változtatni.

Fókuszban a megelőzés

Amellett, hogy az esetleges károk ügyei megfelelően legyenek kezelve, a Kamara arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy ezek elkerülhetőek legyen. Az új vadászati törvény alapján a vadászoknak és gazdáknak egyaránt kötelessége gondoskodni a károk megelőzéséről.

Ehhez szükséges, hogy a földhasználati módok előnyösek legyenek a vadgazdálkodás számára is. Emellett nem titkolt szándék az EU-s támogatások bevezetése is, ami a fenti módszerek kialakítását hivatott segíteni.

A változások bevezetése természetesen időbe telik. Azonban a tervek szerint 2021-re már befejeződhetnek ezek a folyamatok, amelyek tovább segíthetik a vadgazdálkodás fejlődését. Ennek fényében pedig a konfliktusok is végre elcsitulhatnak az agrár- és vadgazdálkodók között.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.