Vadalarm Bonyodalmak a fúrt kutak engedélyezése körül - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Bonyodalmak a fúrt kutak engedélyezése körül

Magyarországon a fúrt kutak helyzete az utóbbi időben egyre bonyolultabbá válik. Nem csoda, ha a tulajdonosok már csak kapkodják a fejüket, hiszen folyamatosan érkeznek az újabb hírek a különböző módosításokról. Itt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba. Most eláruljuk, mi a teendő, ha a kutad még nem kapott engedélyt.

Júniusban tárgyalta a Parlament a fúrt kutak engedélyeztetéséről szóló törvényjavaslatot. Ebben szerepelt az a javaslat, hogy 80 méteres mélységig, házi igényeket kielégítő kutak engedély nélkül fennmaradhassanak, ám ezt a javaslatot nem fogadták el. Ezek alapján pedig mindenki, aki rendelkezik ilyen kúttal, engedélyt kell szerezzen rá.

Meddig lehet engedélyeztetni a kutakat?

Az eredeti meghatározásban 2018 évének vége, azaz december 31.-e szerepelt türelmi időként arra, hogy az illegálisan épített kutakra engedélyt szerezzenek tulajdonosaik. Ennek a türelmi időnek a meghosszabbítását kérte nemrégiben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2020-ig.

A kérdésben egyenlőre még nem született határozat, ám jelentsen megkönnyíteni a tulajok dolgát, ha a határidő kitolódna. Ez ugyanis azt jelentené, hogy még két évig büntetéstől mentesen lenne lehetőség a bejelentésre. A türelmi idő meghosszabbítása viszont csak azokra vonatkozik, akik házi vagy mezőgazdasági öntözési igényt kielégítő kúttal rendelkeznek.

Kinek van szüksége az engedélyre?

A hatályos jogszabályok alapján minden tulajdonosnak rendelkeznie kell engedéllyel, aki fúrt kúttal rendelkezik mélységtől és felhasználástól függetlenül. Tehát az új kutak és a korábbi, illegálisan épített darabok egyaránt engedélykötelesek.

Az engedély megszerzése önmagában díjtalan. Ám ahhoz, hogy a fúrt kút ezt megkaphassa, szükséges a megfelelő szakértői vélemények megléte is. Ezeknek a beszerzése több időt igényelhet, ráadásul jelenleg is több ezer tulajdonost érint a probléma.

Amennyiben te is rendelkezel fúrt kúttal, nem érdemes hát húzni az időt. Időbe telhet, mire minden, az engedélyhez szükséges irat megkerül, ráadásul ezek megszerzése nem kevés pénzbe is kerül. Aki ezzel nem rendelkezik, jelentős bírságra számíthat.

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Pro

Vadalarm Smart Pro

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Vadriasztósípot teszteltünk

Manapság imádunk tesztelni, így úgy döntöttünk, leteszteljük az ügyfeleink által felvetett egyik leggyakoribb kérdést: vajon mi haszna van a vadriasztósípoknak? Vajon csak egy humbug, vagy tényleg képes távoltartani az állatokat a mozgó járművektől? Olvasd el írásunkat és megtudod!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.