Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Bonyodalmak a fúrt kutak engedélyezése körül

Magyarországon a fúrt kutak helyzete az utóbbi időben egyre bonyolultabbá válik. Nem csoda, ha a tulajdonosok már csak kapkodják a fejüket, hiszen folyamatosan érkeznek az újabb hírek a különböző módosításokról. Itt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba. Most eláruljuk, mi a teendő, ha a kutad még nem kapott engedélyt.

Júniusban tárgyalta a Parlament a fúrt kutak engedélyeztetéséről szóló törvényjavaslatot. Ebben szerepelt az a javaslat, hogy 80 méteres mélységig, házi igényeket kielégítő kutak engedély nélkül fennmaradhassanak, ám ezt a javaslatot nem fogadták el. Ezek alapján pedig mindenki, aki rendelkezik ilyen kúttal, engedélyt kell szerezzen rá.

Meddig lehet engedélyeztetni a kutakat?

Az eredeti meghatározásban 2018 évének vége, azaz december 31.-e szerepelt türelmi időként arra, hogy az illegálisan épített kutakra engedélyt szerezzenek tulajdonosaik. Ennek a türelmi időnek a meghosszabbítását kérte nemrégiben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2020-ig.

A kérdésben egyenlőre még nem született határozat, ám jelentsen megkönnyíteni a tulajok dolgát, ha a határidő kitolódna. Ez ugyanis azt jelentené, hogy még két évig büntetéstől mentesen lenne lehetőség a bejelentésre. A türelmi idő meghosszabbítása viszont csak azokra vonatkozik, akik házi vagy mezőgazdasági öntözési igényt kielégítő kúttal rendelkeznek.

Kinek van szüksége az engedélyre?

A hatályos jogszabályok alapján minden tulajdonosnak rendelkeznie kell engedéllyel, aki fúrt kúttal rendelkezik mélységtől és felhasználástól függetlenül. Tehát az új kutak és a korábbi, illegálisan épített darabok egyaránt engedélykötelesek.

Az engedély megszerzése önmagában díjtalan. Ám ahhoz, hogy a fúrt kút ezt megkaphassa, szükséges a megfelelő szakértői vélemények megléte is. Ezeknek a beszerzése több időt igényelhet, ráadásul jelenleg is több ezer tulajdonost érint a probléma.

Amennyiben te is rendelkezel fúrt kúttal, nem érdemes hát húzni az időt. Időbe telhet, mire minden, az engedélyhez szükséges irat megkerül, ráadásul ezek megszerzése nem kevés pénzbe is kerül. Aki ezzel nem rendelkezik, jelentős bírságra számíthat.

Ajánlott ingyenes e-könyv

13+1 módszer a vadkár ellen

13+1 módszer a vadkár ellen

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Időkép Egy Csepp Figyelem Velkey László Gyermekegészségügyi Központ

Partnereink

Axiál Agroker Rojaker Agroinform Magro Verkoffer Kft Vadászwebshop.hu Agrárágazat Mezőhír

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.