Vadalarm Szőlőfajták a klímaváltozás árnyékában - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Kiegészítők
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU SK Ro PL AT DE EN FR
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Szőlőfajták a klímaváltozás árnyékában

Augusztus közepén már javában zajlott a szüret Szekszárdon és a tolnai borvidéken. Mészáros Péter szekszárdi borász arról számolt be, hogy a túl korán beindult érés miatt az Irsai Olivért már a hónap első felében le kellett szedni, nehogy a savak teljesen elfogyjanak. A munkát gépi szürettel oldották meg, hiszen a kézi munkaerő egyre drágább és nehezebben elérhető. Hasonló tapasztalatokról számolt be több helyi borász is: a klímaváltozás következtében a szüretek egyre korábban kezdődnek, ami új kihívások elé állítja a szakmát.

Az alábbiakban megvizsgáljuk, mely szőlőfajtákra milyen hatással lesz (vagy akár már van) a klímaváltozás.

Furmint

A Tokaj ikonikus szőlőfajtája, amelyből a világ egyik legismertebb desszertbora, az aszú készül, de a száraz furmint is egyre népszerűbb. Szeptember végétől október közepéig szüretelik. A felmelegedés miatt azonban egyre gyakrabban előfordul, hogy a cukorgyűjtés felgyorsul, a savak viszont csökkennek, így a borok karaktere átalakul.

Hárslevelű

Szintén Tokajban honos fajta, amely finom virágos, mézes illataival egészíti ki a furmintot. Októberben kerül sor a betakarítására. A túl meleg, száraz őszök azonban veszélyeztetik a botritisz kialakulását, amely az aszú alapját adja, így a jövőben ritkább lehet a klasszikus aszúbor.

Olaszrizling

A Balaton-felvidék legjellemzőbb fajtája, amely visszafogott aromáival és keserűmandulás utóízével vált ismertté. Szeptember közepétől szedik. A forró, száraz nyarak miatt a borok könnyen elveszíthetik frissességüket, savhiányossá válhatnak, ami megváltoztatja a fajta hagyományos stílusát.

Juhfark

A Somlói borvidék büszkesége, amely ásványos, karakteres borokat ad, és hagyományosan a „nászéjszakák bora” néven is ismert. Október elején érik. A szélsőséges időjárás miatt azonban egyre nehezebb megőrizni a fajtára jellemző savgerincet.

Irsai Olivér

Ez a muskotályos illatú, korai érésű fajta augusztus végén, szeptember elején már szüretelhető. Az utóbbi években azonban sok helyen már augusztus közepén le kell szedni, nehogy az aromák elveszítsék intenzitásukat. Könnyed, illatos nyári borok készülnek belőle, ám a klímaváltozás miatt szinte elsőként érzi meg a változásokat.

Kékfrankos

A legelterjedtebb magyar kékszőlő, amely Szekszárdtól Sopronig számos borvidék meghatározója. Gyümölcsös, közepes testű borokat ad, amelyek jól öregednek. Szeptember végén, október elején szüretelik. A meleg nyarak segítik a teljes beérését, de a túlzott hőség savhiányhoz és lekváros ízekhez vezethet.

Kadarka

Egykor a magyar borászat egyik legfontosabb fajtája volt, ma ismét reneszánszát éli. Könnyed, fűszeres vörösborok születnek belőle, szeptember végén kerül szüretelésre. Vékony héja miatt érzékeny a szárazságra, így a hőhullámok komoly károkat okozhatnak.

Portugieser (Kékoportó)

Villány és Pécs tradicionális fajtája, amelyből könnyű, gyümölcsös borok készülnek, jellemzően fiatalon fogyasztják őket. Már szeptember közepén szüretelik. A gyors érés miatt azonban gyakran egysíkúbb borokat ad, különösen meleg években.

Cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot

A nagy testű, érlelhető vörösborok alapját adó nemzetközi fajták főleg Villányban és Szekszárdon terjedtek el. Szeptember végétől október közepéig érik. Érdekesség, hogy a klímaváltozás ezeknek a fajtáknak kedvez, így a dél-magyarországi borvidékek kifejezetten profitálnak a felmelegedésből.

A orászat jövője: kihívások és lehetőségek

Rappay József, a Schieber Pincészet főborásza szerint a jövőben megszokottá válhat, hogy a szüret augusztus elején vagy közepén kezdődik. Náluk az Irsai Olivért és a Solaris fajtát már le is szedték. A Solaris egy új, rezisztens fajta, amely kevés növényvédelmet igényel, és vastag, karakteres bort ad – éppen ezért sok szakértő szerint a jövő egyik nyertese lehet.

A klímaváltozás azonban komoly dilemmát jelent: miközben a fogyasztói trendek a könnyű fehér- és rozéborok felé mozdulnak, az időjárási viszonyok inkább a testes kékszőlőknek kedveznek. A magyar borászat tehát kénytelen lesz új fajták kipróbálásával, technológiai fejlesztésekkel és rugalmas alkalmazkodással reagálni. Az biztos, hogy a régi menetrend és a megszokott stílusok már nem tarthatók: egy új korszak kezdődött el a szőlőben és a pincékben egyaránt.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Európa szerte népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő felhasználók körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Hirdetéseink személyreszabásához és a legjobb szolgáltatás érdekében weboldalunk sütiket használ. Tájékoztatónkat itt éred el.