Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Figyelem! Legújabb madárriasztónk már rendelhető! Kattints és nézd meg!

Napelemek és mezőgazdaság – nem csak elférnek egymás mellett, segíthetik is egymást!

Mint azt a legutóbbi cikkünkre érkezett reakciókból láttuk, a mezőgazdasággal foglalkozók egy része komolyan tart attól, hogy a napelemek térhódítása azzal fog járni, hogy egyre nagyobb területeket foglalnak majd el, ahol akár mezőgazdasági tevékenységek is történhetnének. Pedig a napenergiát nem feltétlenül kellene ellenségként kezelni, hiszen a kettő kiválóan megfér egymás mellett, sőt, akár a napenergiával költséghatékonyabbá is tehetjük a mezőgazdasági tevékenységeket.

Miért jó a napenergia?

Röviden: mert egy egyszeri beruházás után teljesen ingyenes, és soha nem fogy el. Ezek azok a tényezők, amiknek közvetlenül örülhetnek azok az emberek, akik megújuló energiát használnak, mint amilyen a napenergia is. Mindemellett persze vannak globális pozitív hatásai is a napenergia használatának, például az, hogy környezetbarát. Míg az fosszilis energiaforrások szennyezik a környezetet, addig a napenergia nem, már csak ezért is érdemes erre áttérni. Látszik tehát, hogy nagyon hasznos, sok pozitív jellemzője van, ezért az üldözése helyett inkább támogatni kellene a használatát.

Napenergia a mezőgazdaságban

Ahelyett, hogy alaptalanul féltenénk a termőterületeket a naperőművektől, inkább kihasználhatnánk az előnyeiket. A félelem ugyanis valóban indokolatlan, ezzel már korábban is foglalkoztunk – jut terület mindenhez, amihez szükséges. Sőt, a világ sivatagosabb részein és a városi háztetőkön aligha fogunk valaha is búzatermesztésbe kezdeni, de napelemeket ezrével is szerelhetünk fel ezekre a helyekre. Sőt, Németországban már tesztelnek olyan félig átlátszó napelemeket, melyek alatt még a búza is megnő.

Emellett sokszor elkerülhetetlen, hogy bizonyos esetekben közvetlenül a mezőgazdasági terület mellé helyezzük ki a napelemet. A leggyakoribb ilyen példa a villanypásztor, de egyre inkább terjedőben van a napelemes szivattyú üzemeltetés is. Ha ilyen helyeken is gondolkodás nélkül elutasítanák a gazdák a napelemeket, akkor bizony maradna az indokolatlanul drága hálózati áram kiépítése vagy az akkumulátor cipelése. Ha viszont egy gazda előrelátóan gondolkodik, és belátja, hogy a napelemek és a növények nemcsak megférnek egymás mellett, de még erősítik is a másik jelenlétét, akkor nincs más dolga, mint kiszámolnia, mennyi áramot fogyasztana, és már telepítheti is a villanypásztort.

A helyet, hogy azon civakodnánk, vajon az útépítés vagy a napelem telepítés miatt elvett területek növelik-e jobban a kenyér árát, ideje lenne inkább azon gondolkodni, hogyan tudjuk az egyre kritikusabbnak számító vízproblémát környezetbarát módon megoldani.

Ezt olvastad már?

Tényleg elveszik a napelemek a helyet a növényektől?

A napelemek és a növények is hasonló elven működnek. Mindkettő egy olyan rendszer, mely a napfényt alapítja át energiává. A különbség csak abban rejlik, hogy míg a növények ATP molekulákat és mindenféle földi jót állítanak elő, addig a napelemek elektromos áramot termelnek. Így logikus feltételezésnek tűnhet, hogy úgymond egymás konkurensei. Lássuk, mi is az igazság, tényleg össze fognak veszni a napelem telepítők és a gazdák?

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.