Vadalarm Napelemek és mezőgazdaság – nem csak elférnek egymás mellett, segíthetik is egymást! - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN

Koronainfó: a kiszállítások továbbra is zökkenőmentesek. Intézkedéseinkről itt olvashatsz

Napelemek és mezőgazdaság – nem csak elférnek egymás mellett, segíthetik is egymást!

Mint azt a legutóbbi cikkünkre érkezett reakciókból láttuk, a mezőgazdasággal foglalkozók egy része komolyan tart attól, hogy a napelemek térhódítása azzal fog járni, hogy egyre nagyobb területeket foglalnak majd el, ahol akár mezőgazdasági tevékenységek is történhetnének. Pedig a napenergiát nem feltétlenül kellene ellenségként kezelni, hiszen a kettő kiválóan megfér egymás mellett, sőt, akár a napenergiával költséghatékonyabbá is tehetjük a mezőgazdasági tevékenységeket.

Miért jó a napenergia?

Röviden: mert egy egyszeri beruházás után teljesen ingyenes, és soha nem fogy el. Ezek azok a tényezők, amiknek közvetlenül örülhetnek azok az emberek, akik megújuló energiát használnak, mint amilyen a napenergia is. Mindemellett persze vannak globális pozitív hatásai is a napenergia használatának, például az, hogy környezetbarát. Míg az fosszilis energiaforrások szennyezik a környezetet, addig a napenergia nem, már csak ezért is érdemes erre áttérni. Látszik tehát, hogy nagyon hasznos, sok pozitív jellemzője van, ezért az üldözése helyett inkább támogatni kellene a használatát.

Napenergia a mezőgazdaságban

Ahelyett, hogy alaptalanul féltenénk a termőterületeket a naperőművektől, inkább kihasználhatnánk az előnyeiket. A félelem ugyanis valóban indokolatlan, ezzel már korábban is foglalkoztunk – jut terület mindenhez, amihez szükséges. Sőt, a világ sivatagosabb részein és a városi háztetőkön aligha fogunk valaha is búzatermesztésbe kezdeni, de napelemeket ezrével is szerelhetünk fel ezekre a helyekre. Sőt, Németországban már tesztelnek olyan félig átlátszó napelemeket, melyek alatt még a búza is megnő.

Emellett sokszor elkerülhetetlen, hogy bizonyos esetekben közvetlenül a mezőgazdasági terület mellé helyezzük ki a napelemet. A leggyakoribb ilyen példa a villanypásztor, de egyre inkább terjedőben van a napelemes szivattyú üzemeltetés is. Ha ilyen helyeken is gondolkodás nélkül elutasítanák a gazdák a napelemeket, akkor bizony maradna az indokolatlanul drága hálózati áram kiépítése vagy az akkumulátor cipelése. Ha viszont egy gazda előrelátóan gondolkodik, és belátja, hogy a napelemek és a növények nemcsak megférnek egymás mellett, de még erősítik is a másik jelenlétét, akkor nincs más dolga, mint kiszámolnia, mennyi áramot fogyasztana, és már telepítheti is a villanypásztort.

A helyet, hogy azon civakodnánk, vajon az útépítés vagy a napelem telepítés miatt elvett területek növelik-e jobban a kenyér árát, ideje lenne inkább azon gondolkodni, hogyan tudjuk az egyre kritikusabbnak számító vízproblémát környezetbarát módon megoldani.

Ezt olvastad már?

Tényleg elveszik a napelemek a helyet a növényektől?

A napelemek és a növények is hasonló elven működnek. Mindkettő egy olyan rendszer, mely a napfényt alapítja át energiává. A különbség csak abban rejlik, hogy míg a növények ATP molekulákat és mindenféle földi jót állítanak elő, addig a napelemek elektromos áramot termelnek. Így logikus feltételezésnek tűnhet, hogy úgymond egymás konkurensei. Lássuk, mi is az igazság, tényleg össze fognak veszni a napelem telepítők és a gazdák?

Ajánlott termék

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.