Vadalarm Napelemek és mezőgazdaság – nem csak elférnek egymás mellett, segíthetik is egymást! - Vadalarm blog Vadalarm

Ajándék: Rendelj legalább bruttó 50.000 Ft értékben, és megajándékozunk egy Vadalarmos bögrével! Kattints ide és nézd meg

Napelemek és mezőgazdaság – nem csak elférnek egymás mellett, segíthetik is egymást!

Mint azt a legutóbbi cikkünkre érkezett reakciókból láttuk, a mezőgazdasággal foglalkozók egy része komolyan tart attól, hogy a napelemek térhódítása azzal fog járni, hogy egyre nagyobb területeket foglalnak majd el, ahol akár mezőgazdasági tevékenységek is történhetnének. Pedig a napenergiát nem feltétlenül kellene ellenségként kezelni, hiszen a kettő kiválóan megfér egymás mellett, sőt, akár a napenergiával költséghatékonyabbá is tehetjük a mezőgazdasági tevékenységeket.

Miért jó a napenergia?

Röviden: mert egy egyszeri beruházás után teljesen ingyenes, és soha nem fogy el. Ezek azok a tényezők, amiknek közvetlenül örülhetnek azok az emberek, akik megújuló energiát használnak, mint amilyen a napenergia is. Mindemellett persze vannak globális pozitív hatásai is a napenergia használatának, például az, hogy környezetbarát. Míg az fosszilis energiaforrások szennyezik a környezetet, addig a napenergia nem, már csak ezért is érdemes erre áttérni. Látszik tehát, hogy nagyon hasznos, sok pozitív jellemzője van, ezért az üldözése helyett inkább támogatni kellene a használatát.

Napenergia a mezőgazdaságban

Ahelyett, hogy alaptalanul féltenénk a termőterületeket a naperőművektől, inkább kihasználhatnánk az előnyeiket. A félelem ugyanis valóban indokolatlan, ezzel már korábban is foglalkoztunk – jut terület mindenhez, amihez szükséges. Sőt, a világ sivatagosabb részein és a városi háztetőkön aligha fogunk valaha is búzatermesztésbe kezdeni, de napelemeket ezrével is szerelhetünk fel ezekre a helyekre. Sőt, Németországban már tesztelnek olyan félig átlátszó napelemeket, melyek alatt még a búza is megnő.

Emellett sokszor elkerülhetetlen, hogy bizonyos esetekben közvetlenül a mezőgazdasági terület mellé helyezzük ki a napelemet. A leggyakoribb ilyen példa a villanypásztor, de egyre inkább terjedőben van a napelemes szivattyú üzemeltetés is. Ha ilyen helyeken is gondolkodás nélkül elutasítanák a gazdák a napelemeket, akkor bizony maradna az indokolatlanul drága hálózati áram kiépítése vagy az akkumulátor cipelése. Ha viszont egy gazda előrelátóan gondolkodik, és belátja, hogy a napelemek és a növények nemcsak megférnek egymás mellett, de még erősítik is a másik jelenlétét, akkor nincs más dolga, mint kiszámolnia, mennyi áramot fogyasztana, és már telepítheti is a villanypásztort.

A helyet, hogy azon civakodnánk, vajon az útépítés vagy a napelem telepítés miatt elvett területek növelik-e jobban a kenyér árát, ideje lenne inkább azon gondolkodni, hogyan tudjuk az egyre kritikusabbnak számító vízproblémát környezetbarát módon megoldani.

Hibás e-mail cím!

Ajánlott ingyenes e-könyv

Napenergia a mezőgazdaságban

Napenergia a mezőgazdaságban

Ajánlott termék

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Partnereink

Axiál Agroker Rojaker Agroinform Magro

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.