Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Figyelem! Legújabb madárriasztónk már rendelhető! Kattints és nézd meg!

Mennyivel süt kevesebbet télen a Nap, mint nyáron?

Ha valaki napelem, vagy napelemes termék használatán gondolkodik, természetes, hogy ez a kérdés előbb vagy utóbb megfogalmazódik a fejében. Attól függően, hogy a napelemet elszigetelten vagy rendszerben használjuk, illetve, hogy van-e lehetőségünk a megtermelt energia tárolására, más és más paraméterekben gondolkodnunk a napelem elhelyezését illetően, így a címben feltett kérdés is eltérő megvilágításba kerülhet.

Napsütéses órák száma, azaz az éghajlati tényezők

Hazánk a kontinentális éghajlati zónába tartozik, amelynek jellemzője, hogy nyáron viszonylag meleg, télen hideg van, a csapadék (és ezzel együtt a napsütést nagyban befolyásoló felhősödés) a tavaszi és az őszi, illetve a téli időszakban jellemző, vagyis a napsütéses órák száma a nyári időszakban számottevő. Az éghajlati tényezők nagy vonalakban történő leírása mellett azonban érdemes mélyebbre is tekintenünk, hiszen a napsütéses órák száma évente is tág határok között változik, míg negyedéves, illetve havi lebontásban is gyakran eltérhet az alaptörvényektől, szélsőséges értékeket mutathat.

A meteorológiai intézetek évtizedek óta jegyzik az adatokat, nekünk most érdemes több év átlagát alapul vennünk. Egy 1980-2010-es, azaz harminc év adatait összegző átlagolás szerint a nyári hónapokban 3,7-szer annyi ideig sütött a nap hazánkban, mint a téli hónapokban. A legtöbb napsütéses óra átlagban júliusra esett, 290 körüli értékkel, míg a legkevesebb januárra, 65 körüli értékkel.

Hogy az átlaghoz képest tapasztalható szélsőségeket is érzékeltessük, megemlítjük, hogy 2016-ban (ebben az évben a napsütéses órák adatai szinte minden hónapban rekordokat döntöttek) a decemberi adat éppen kétszerese, de a februári adat csupán a nyolcvan százaléka volt a harminc éves átlagnak.

Domborzat és más befolyásoló tényezők

Abban a kérdésben, hogy egy adott helyen kihelyezett napelemet mennyi napsugárzás ér, a helyre jellemző napsütéses órák száma pusztán egyetlen paraméter. A valódi beeső napsugárzás mértékét befolyásolja az adott helyre jellemző mikroklíma, amely eltéréseket generál az országra jellemző átlagos éghajlattól is. A helyi növényzet és domborzat generálhatja vagy éppen megakadályozhatja felhőzet kialakulását, amely megakadályozza, hogy a napsugárzás elérje a földfelszínt. Olyan furcsának tűnő helyzet is kialakulhat, hogy míg a hegytetőn keletkező felhőzet úgy csökkenti a napsütéses órák számát, hogy a hegy lábánál ezt nem veszik észre, a völgyekben megülő köd miatt már a hegylakók nem veszítenek további értékes napsütötte időszakokat és a lentiek igen.

Ezt olvastad már?

Ezért szeretjük jobban az e-mailt a telefonnál

Bár az internet lassan húsz éve hazánkban is széles körben elterjedt a lakosság körében, a vidéken élők, különösen a gazdálkodók a mai napig igen kevéssé használják ki az előnyeit. Mutatunk pár érvet a gazdáknak, miért éri meg becsatlakozni az online világba!

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.