Vadalarm Mennyivel süt kevesebbet télen a Nap, mint nyáron? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN

Koronainfó: a kiszállítások továbbra is zökkenőmentesek. Intézkedéseinkről itt olvashatsz

Mennyivel süt kevesebbet télen a Nap, mint nyáron?

Ha valaki napelem, vagy napelemes termék használatán gondolkodik, természetes, hogy ez a kérdés előbb vagy utóbb megfogalmazódik a fejében. Attól függően, hogy a napelemet elszigetelten vagy rendszerben használjuk, illetve, hogy van-e lehetőségünk a megtermelt energia tárolására, más és más paraméterekben gondolkodnunk a napelem elhelyezését illetően, így a címben feltett kérdés is eltérő megvilágításba kerülhet.

Napsütéses órák száma, azaz az éghajlati tényezők

Hazánk a kontinentális éghajlati zónába tartozik, amelynek jellemzője, hogy nyáron viszonylag meleg, télen hideg van, a csapadék (és ezzel együtt a napsütést nagyban befolyásoló felhősödés) a tavaszi és az őszi, illetve a téli időszakban jellemző, vagyis a napsütéses órák száma a nyári időszakban számottevő. Az éghajlati tényezők nagy vonalakban történő leírása mellett azonban érdemes mélyebbre is tekintenünk, hiszen a napsütéses órák száma évente is tág határok között változik, míg negyedéves, illetve havi lebontásban is gyakran eltérhet az alaptörvényektől, szélsőséges értékeket mutathat.

A meteorológiai intézetek évtizedek óta jegyzik az adatokat, nekünk most érdemes több év átlagát alapul vennünk. Egy 1980-2010-es, azaz harminc év adatait összegző átlagolás szerint a nyári hónapokban 3,7-szer annyi ideig sütött a nap hazánkban, mint a téli hónapokban. A legtöbb napsütéses óra átlagban júliusra esett, 290 körüli értékkel, míg a legkevesebb januárra, 65 körüli értékkel.

Hogy az átlaghoz képest tapasztalható szélsőségeket is érzékeltessük, megemlítjük, hogy 2016-ban (ebben az évben a napsütéses órák adatai szinte minden hónapban rekordokat döntöttek) a decemberi adat éppen kétszerese, de a februári adat csupán a nyolcvan százaléka volt a harminc éves átlagnak.

Domborzat és más befolyásoló tényezők

Abban a kérdésben, hogy egy adott helyen kihelyezett napelemet mennyi napsugárzás ér, a helyre jellemző napsütéses órák száma pusztán egyetlen paraméter. A valódi beeső napsugárzás mértékét befolyásolja az adott helyre jellemző mikroklíma, amely eltéréseket generál az országra jellemző átlagos éghajlattól is. A helyi növényzet és domborzat generálhatja vagy éppen megakadályozhatja felhőzet kialakulását, amely megakadályozza, hogy a napsugárzás elérje a földfelszínt. Olyan furcsának tűnő helyzet is kialakulhat, hogy míg a hegytetőn keletkező felhőzet úgy csökkenti a napsütéses órák számát, hogy a hegy lábánál ezt nem veszik észre, a völgyekben megülő köd miatt már a hegylakók nem veszítenek további értékes napsütötte időszakokat és a lentiek igen.

Ezt olvastad már?

Ezért szeretjük jobban az e-mailt a telefonnál

Bár az internet lassan húsz éve hazánkban is széles körben elterjedt a lakosság körében, a vidéken élők, különösen a gazdálkodók a mai napig igen kevéssé használják ki az előnyeit. Mutatunk pár érvet a gazdáknak, miért éri meg becsatlakozni az online világba!

Ajánlott termék

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.