Vadalarm Így telepítsd szabályosan villanypásztorod! - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Így telepítsd szabályosan villanypásztorod!

Évről évre egyre több megkeresést kapunk a villanypásztor szabályos telepítésével kapcsolatban. A tudásunkhoz mért legmagasabb segítséget nyújtjuk minden esetben, amikor tanácsot kértek tőlünk, azonban annyi kérdést kapunk mostanában, hogy észszerűbbnek láttuk megírni ezt a publikus, szakértői cikket. A jövőre nézve bizonyára könnyebb lesz nektek is és nekünk is, ha egybe megtaláljátok a válaszokat és a jogszabály érthető elemzését.

A jelenleg is hatályban lévő villamos karámokra vonatkozó jogszabályt még a KGST ideje alatt engedélyezték, ami valljuk be nem most volt. A fiatalabbak kedvéért elmondjuk, hogy a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa a közép- és kelet-európai szocialista országok gazdasági együttműködési szervezete volt a hidegháború alatt. Így már annyira nem is meglepő, a legszembetűnőbb dolog a jogszabályon: bizony, még a Magyar Népköztársaság búzakoszorúja és a piros, 5 ágú csillaga díszíti ezt az ékes 1987-es papírt. Valljuk be nem most lépett hatályba, ennek ellenére lényeges megismerkednie vele minden villanypásztor üzemeltetőnek, hisz a "szabályok nem ismerete nem mentesít a felelősség alól".

jogszabaly-villanypasztor.jpg

MSZ 20860/4-1987

A Villanypásztor telepítés szabályai!

Fontos tisztázni a legelején, hogy ez az írás nem teljeskörű, de valamennyi fontos információt tartalmaz egyszerűbben átfogalmazva. Ajánlott letölteni és megvenni az ezzel kapcsolatos szabványokat és jogszabályokat, ha teljes körben szeretnétek tájékozódni. Akkor térjünk is a lényegre! Talán az egyik legevidensebb szabály mindenkinek, hogy a villanypásztor rendszer életveszélyesen nem fenyegethet sem állatot, sem embert, sem vagyontárgyat. Fontos észben tartani, hogy kizárólag 1 készülék köthető megadott szakaszú kerítésre. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy az áramütések megnövelésének érdekében szigorúan tilos több készüléket párhuzamosan kötni ugyanazon szakaszra, hisz életveszélyes.

kapcsolasi-rajz.jpg

Ne köss párhuzamosan 2 készüléket a karámra!

Sok esetben kérdés, hogy kötelező-e táblával felhívni a figyelmet a karámra. A válaszunk pedig minden kétséget kizárólag az, hogy kötelező 100 méterenként kihelyezni jelzőtáblát, amennyiben a karám közlekedési utaktól 10 m-nél kisebb távolságra fekszik. A figyelmeztető táblából egyértelműen ki kell derülnie, hogy a karám érintése veszélyes.

Természetesen a földelés sem érdemel kisebb figyelmet. A karám földelése minimum 20 méterre kell legyen a ház földelésétől. Lehetőleg nedves, füves talajba, függőlegesen leszúrva legyen egy minimum 1 méter hosszúságú rúdföldelő.

Kié a felelősség, ha megráz valakit az áram?

Általánosságban elmondható, hogy a felelősség a gyártó és az üzemeltető között oszlik meg. A gyártó felelőssége, hogy a szabványoknak megfelelő terméket készítsen, a felhasználónak pedig a megfelelő kihelyezésről és üzemeltetésről kell gondoskodnia. Egy baleset bekövetkezésekor az illetékes hatóságok megvizsgálják, hogy a gyártás vagy a telepítés, üzemeltetés miatt történt az incidens. Nyilvánvalóan előbbi az eladó, utóbbi a vevő felelősségét terheli.

foldelok-20m-tavolsagban.png

A ház és a villanypásztor földelése között legyen 20 méter.

Végül, de nem utolsó sorban a jogszabály előírja, hogy üzembehelyezéskor a villanypásztort, a karámot és a szigetelőket is ellenőrizni kell. Ez amúgy sem árt, hisz szállítás során megsérülhet a készülék vagy akár a vezeték is. Ezt követően pedig kötelező 3 évente ellenőrizni a működőképességet egy külső, nem beépített villanypásztor ellenőrző készülékkel. 

Miért ne vedd a legerősebb villanypásztort?

Sokan keresik a "legerősebb villanypásztort". Ezt a kérdést műszakilag két külön mértékegységre kell, hogy bontsuk. Egyrészről a Jule másrészről a kV mutatja meg a kerítés "erősségét".  Ez azért igényel még némi magyarázatot. Amikor a Jule-t tartjuk szemelőtt, akkor azt várjuk el, hogy ne veszítsen az erejéből a rendszer, ha felnő a gaz a kerítésig például. Az EU-ban 5 J-ra van maximalizálva a villanypásztor, amit egyébként nem fog megbénítani néhány fűszál, így felesleges a szabályokkal szembemenni. Azért javasoljuk a rendszeres kaszálást vagy gyomirtást a karámvezeték alatt, de itt nem néhány fűszálról van szó. A karám feszültsége kV-ban mérhető, ami azt jelenti, hogy milyen erőset üt, ha hozzáér valami, vagy valaki. 

Felmerülhet a kérdés, hogy ki a hibás, ha erősebb villanypásztort vásároltatok a megengedettnél. Erre igazán egyszerű a válasz. Lehetséges külföldről erősebb pásztort rendelni, hisz mások a szabályozások, de a vásárlónak kötelessége a saját országa szabályai szerint üzemeltetni a villamos karámot. Természetesen az eladónak pedig kötelessége feltüntetni helyesen a készülék paramétereit, hogy a vevő el tudja dönteni, hogy megvásárolhatja-e.

Ha további kérdésed van a témában, természetesen segítünk neked az info@vadalarm.hu e-mail címen vagy a 06307807685-ös telefonszámon. 

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.