Vadalarm A nyár egyik legfontosabb feladata a vaditatók rendszeres karbantartása - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU SK PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

A nyár egyik legfontosabb feladata a vaditatók rendszeres karbantartása

A nyári szárazság nem csak a mezőgazdaságban, de az erdőgazdálkodásban dolgozók számára is komoly odafigyelést és kemény munkát igényel. A hőség és a vízhiány ilyenkor ugyanis nem csak a növényeknek, de az erdei állatoknak is megterhelő.

Ahhoz, hogy a vadállatok megfelelő mennyiségű vízhez juthassanak, fontos az erdei itatók rendszeres felügyelete és karbantartása, mely az erdőgazdaságok, a hivatásos vadászok feladata, és évente akár több millió forintot is igénybe vehet. Ez azonban még mindig kisebb pénzbeli megterhelés, mint amit a szárazságból közvetetten adódó, természeti és anyagi károk jelenthetnek.

Így készül a vaditató

A hazai erdőkben található vaditatók nagy része kisebb, mesterséges tavakhoz hasonlítható. Ezeket a területeket az erdőgazdaságok saját kezűleg ásott gödrökből alakítják ki, melyeket általában speciális, vízálló anyaggal betonoznak ki belülről, majd 10-20 liternyi vízzel feltöltve biztosítják az állatok számára a folyamatos, friss ivóvíz-ellátást.

A vadászok a párolgásból és fogyasztásból származó veszteséget folyamatosan pótolják, hol automatikusan működő rendszerek használatával, hol pedig lajtoskocsi segítségével.

Az itatók mellett az erdős területeken fontos feladatot jelent az úgynevezett dagonyázók karbantartása is, ahol az állatok a sárban hemperegve hűthetik le magukat, és szabadulhatnak meg a szőrükbe férkőző, külső élősködőktől.

A feladat a nyírségben a legnehezebb

Az erdőgazdaságoknak azokon a területeken van a legnehezebb dolga, ahol a csapadék alapvetően ritkább, és mindennek a tetejében a homokos talaj az úr. A nyírségben például nagy problémát jelent a gyors kiszáradás, hiszen a talaj összetételének köszönhetően nem tartja meg a vizet, szinte pillanatok alatt képes a kiszáradásra.

Ezeken a területeken a nagyobb esőzések hatása is alig egy-két napig érezhető, nagy figyelmet követel tehát a vadak ivóvízzel történő ellátása, a vaditatók folyamatos karbantartása. Már csak azért is, mert a tűző napon a homok hőmérséklete a 60 Celsius fokot is elérheti, ezt pedig az apróvadak és a kisebb testű állatok, madarak is nagyon nehezen tudnak elviselni, utódaiknak akár életébe is kerülhet a forróság.

A vizes élőhelyek környékén is kell az odafigyelés

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a tavak, folyók környékén könnyebb a helyzet, az igazság azonban az, hogy a szárazság ezeken a területeken sem kíméli az erdőben élő vadvilágot. A vizes élőhelyek környékén tanyázó vadak ugyanis ilyenkor egyre közelebb húzódnak a vízhez, és hatalmas károkat is okozhatnak az ottani flórában, faunában, valamint a mezőgazdaság szempontjából fontos területekben.

Jellemzően ez a helyzet a Balaton-parti nemzeti parkokban, ahol forró, nyári napokon egyre gyakrabban találkozhatunk a nádban dagonyázó vaddisznóval. Ez régen sem volt ritka jelenség, azonban az elmúlt évtizedben egyre gyakoribb, ami nem feltétlenül jó jel. A nagyvadak külterületen történő garázdálkodása ugyanis nem csak biztonsági szempontból, de természetvédelmi okokból is káros jelenség lehet.

A vaddisznók megjelenése a Balaton-part környékén veszélyezteti a földön fészkelő madarak költését, túrása pedig botanika szempontból is komoly károkat okoz a vizes élőhelyekben. Éppen ezért fontos feladat, hogy a vadállatok számára az itatók karbantartásával ott teremtsük meg az ideális körülményeket, ahol egyébként is legjobban éreznék magukat: otthonukban, az erdőben.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Európa szerte népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő felhasználók körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Hirdetéseink személyreszabásához és a legjobb szolgáltatás érdekében weboldalunk sütiket használ. Tájékoztatónkat itt éred el.