Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Figyelem! Legújabb madárriasztónk már rendelhető! Kattints és nézd meg!

Tényleg elveszik a napelemek a helyet a növényektől?

A napelemek és a növények is hasonló elven működnek. Mindkettő egy olyan rendszer, mely a napfényt alapítja át energiává. A különbség csak abban rejlik, hogy míg a növények ATP molekulákat és mindenféle földi jót állítanak elő, addig a napelemek elektromos áramot termelnek. Így logikus feltételezésnek tűnhet, hogy úgymond egymás konkurensei. Lássuk, mi is az igazság, tényleg össze fognak veszni a napelem telepítők és a gazdák?

Ha téged untat a matek, nyugodtan ugord át a következő két bekezdést.

Jelenleg a bolygónk szárazföldi területeinek nagyjából 40%-át használja az emberiség növénytermesztésre. Ez összességében 49 millió négyzetkilométert jelent. Ez Magyarország területének 527-szerese. Egy 2015-ös adat szerint a világ teljes energiafogyasztása 168519 TWh, ebből hazánké 222 TWh.

Óriási számok ezek, ezért próbáljuk meg egy kicsit kézzelfoghatóbbá tenni. A Napból a Földre nagyjából négyzetméterenként 1,3 kW teljesítmény érkezik. Számoljunk azzal, hogy naponta csak 8 órát süt a Nap. Ez 365 nappal felszorozva 3796 kWh értéket kapunk négyzetméterenként. És ebből már könnyedén kiszámolható, hogy az előző bekezdésben említett összes energiafogyasztásunkhoz 44 ezer négyzetkilométeren kellene összegyűjteni a napfény energiáját. Persze tudjuk, hogy ez technikailag jelenleg lehetetlen, ezért szorozzuk meg ezt 5-tel, és megkapjuk, hogy nagyjából 220 ezer négyzetkilométert kellene beborítani a bolygón napelemmel ahhoz, hogy az összes energiaszükségletünket ebből fedezzük. Ez a bolygónk felszínének 0,35%-a.

Ha téged untatott a matek, és csak itt kapcsolódsz vissza a cikk menetébe, akkor röviden a lényeg: míg bolygónk szárazföldi területeinek 40%-át borítják mezőgazdasági haszonnövények, addig napelemekkel elég lenne a szárazföld 0,35%-át beborítani ahhoz, hogy minden energiafogyasztásunkat fedezzük. És akkor még számoltunk az olyan eléggé egyértelmű dolgokkal, hogy ha ezt a gigászi naperőmű parkot fel kellene építeni valahol, az valószínűleg egy, a Kalahári sivataghoz hasonló hely lenne, ahol még a kaktusz is csak nyögvenyelősen terem meg.

Még hazánk teljes ellátásához is elegendő lenne egy 290 négyzetkilométeres naperőmű, ami közel pont akkora, mint Mezőtúr közigazgatási területe. Szóval összefoglalva: kedves gazdák, nem kell félni attól, hogy a napelemek elfoglalják a búzatáblák helyét.

Ezt olvastad már?

Így netezik a magyar gazda

Minden év elején, így idén is elkészítettünk egy izgalmas piackutatást, amiben szerettük volna kideríteni, mennyire digitális a magyar gazda. És elöljáróban annyit elmondhatunk, hogy nem is a mostani állapoton lepődtünk meg, sokkal inkább a brutális tempójú változáson a tavalyi évhez képest. Gyere és olvad el a 2018-as Nagy Gazdafelmérés eredményeit!

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.