Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Figyelem! Legújabb madárriasztónk már rendelhető! Kattints és nézd meg!

Így védd meg magas kukoricádat a vaddisznóktól

Először is szeretnénk leszögezni két nagyon fontos dolgot, amit nem győzünk eléggé hangsúlyozni. Az első tény, hogy a vadkárt teljesen megszüntetni nem lehet, de óriási mértékben le lehet csökkenteni megfelelő vadriasztó kihelyezés mellett. A második tény talán kicsit kiábrándító lehet, de tisztában kell lenni vele, hogy a hang terjedését a növények erőteljesen gyengítik.

Amíg a kukorica derékmagasság alatt van, semmi problémát nem okoz a vadriasztók kihelyezése. Az alábbi ábrán egy 5 hektáros, erdőhöz közel eső terület látható, melyet az állatok rendszeresen az erdő irányából látogatnak. Tavasszal és kora nyáron nem is kérdéses hát, hogy a vadriasztókat az erdő felé fordítva, egymástól 30-50 méterre érdemes kihelyezni. (Esetünkben végig a Vadalarm Pro típust vesszük számításainkhoz alapul.)


Látható, hogy összesen 4 darab Vadalarm Pro szükségeltetik a probléma megoldásához, melyeket a vadak várható érkezési irányába fordítva, a terület szélétől befelé mintegy 30-40 méterre érdemes kihelyezni.

Azonban a kukorica (jobb esetben, és néhány hibridtől eltekintve) nem marad örökre félméteres. Amint hirtelen megugrik, nem marad más választásunk, mint áttervezni a védelmét, ugyanis míg tavasszal a magok kitúrása volt a vaddisznók „hobbija”, úgy nyáron már akár tövestől tarolják le a termést. Nézzük hát mit kell figyelembe venni az újratervezéskor!

Amint azt már korábban említettük, az ultrahang nem egy csodaszer ("csak" a leghatékonyabb megoldás, amit ismerünk), így nem fog áthatolni 30 méternyi kukoricán. A hangszóró mellett azonban figyelni kell a napelem elhelyezkedésére is, hiszen a vadriasztó ebből táplálkozik. Sokan tévesen ilyenkor nem csinálnak mást, mint megemelik másfél-két méter magasra ultrahangos vadriasztóikat. Azonban sajnos ezzel csak azt érik el, hogy a hang elmegy az állatok feje felett. Nézzük hát a helyes megoldást, hogyan kell kialakítani egy védett sávot a parcella szélén!

Első ránézésre furcsának hathat a fenti ábra, ugyanis pont úgy néz ki, mint ha a szomszédos területet akarnánk megvédeni (legalábbis a vadriasztók által hanggal besugárzott terület alapján). Ám nem szabad elfelejtenünk, hogy soha nem azt a területet védi, ami közvetlenül előtte van. Azt sokkal inkább mintegy ütközőzónaként alkalmazzuk. A védett terület mindig mögötte van!

Egy fontos dolog, amitől tapasztalataink szerint továbbra is sok magyar gazda fél, az a lopás veszélye. Nem takargatjuk a tényt, hogy amennyiben a nyári időszakra iránymutatásaink szerint helyezed ki a vadriasztókat, úgy megnő a lopás veszélye. Azonban azt sem rejtjük véka alá, hogy van egy olyan megoldásunk, amivel ennek a kockázatát teljességgel átvállaljuk tőled. Dönts, ahogy szeretnél, ha félted vadriasztódat, köss rá lopásbiztosítást.

Zárásként pedig álljon itt a cikk három legnagyobb tanulsága, ami nem csak a kukoricatermesztőknek szól:

  1. Ne tedd túl magasra a vadriasztót, mert akkor elmegy a hang az állatok feje felett!
  2. Ne tedd be a növények közé, mert a levelek pára 10 méteren elnyelik a hangot!
  3. Bárhogy helyezed ki, soha nem a hangszóró előtti, mindig a mögötte levő területet véded!Ezt olvastad már?

Mit eszik az igazán ínyenc vaddisznó?

A vaddisznó mindenevő, ahogy az ember is. Mégsem szereti mindenki egyformán a sajttortát és a tökfőzeléket. Utánajártunk, mit esznek a legínyencebb vaddisznók. Információink egyenesen az állatok gyomrából származnak. Szó szerint.

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.