Vadalarm Károkozó madarak legkedveltebb csemegéi - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Károkozó madarak legkedveltebb csemegéi

Sajnos a madarak nagyon sok fajtája tud károkat okozni és rendkívül sokféleképpen teszi ezt. Ugyanakkor arról sem szabad elfelejtkezni, hogy gyakran ugyanezek a madarak a segítségünkre is vannak – erről az ellentmondásról korábbi cikkeinkben ejtettünk szót.

Közeledik a nyár és az idei évben már a tavasz is meglehetősen nyárias jellemzőkkel bírt. A hirtelen felszökő hőmérséklet és a viszonylag gyakori, kiadós esők igencsak beindították a természet ébredését, így már most, május közepén elmondhatjuk, hogy egy hónappal előrébb járunk, mint tavaly ilyenkor, amikor pedig nagyon nehezen érkezett meg a jó idő.

A nyár a bőséges termés időszaka és ahogy egymás után érnek be a különféle gyümölcsök és zöldségek, úgy okoz fejfájást a gazdáknak a károkozó madarak jelenléte. Szinte mindenünket félteni kell, hiszen nem nagyon van olyan termés, amelyet ne dézsmálna meg „valaki”. Nehéz különbséget tenni a különféle gyümölcsök és más termések között, hogy melyeket szeretik jobban a madarak és melyeket kevésbé. Ennek oka nem csak abban rejlik, hogy az élőhely és a konkrét környezet meghatározó szerepet kap abban, hogy mennyire fanyalodnak rá a vad madarak az ember által termesztett növényekre, hanem abban is, hogy sok madár nem csak a terméseket csípi le, de előszeretettel fogyasztja a friss hajtásokat, csírázó magvakat, a földből kibújó magoncokat is.

A házi veréb kifejezetten szereti a gyümölcsfák rügyeit, majd a virágbimbókat is, amivel szintén a termés eredményességét veszélyeztetik.

Nagy sláger a korán termő cseresznye, ennek oka valószínűleg a kiéhezettség, vagyis az, hogy a hosszú tél után a madárfajok borzasztóan várják a friss táplálékot. Sajnos tény, hogy a termés felét-kétharmadát is képesek elpusztítani a seregélyek, rigók, verebek. Természetesen ezek a madarak a későbbiekben érni kezdő almát, barackot, málnát stb. sem vetik meg. Gyakori, hogy nem eszik le az egész gyümölcsöt, csak belecsípnek minden szembe, így téve tönkre akár több mázsa termést.

A másik, rendkívül veszélyeztetett gyümölcs a szőlő, amely nem csak azért szenved minden évben nagy károkat, mert savanykás-édeskés ízét nagyon kedvelik a madarak, hanem azért is, mert sok faj kedvence ez a gyümölcs. Nagy csapatokban szállják meg egyszerre, de nem csak a csipegetéssel okoznak károkat, hanem a szemek leverésével is.

Ha a fenti sorok olvasása közben már lelki szemeid előtt le is pergett, ahogy a madarak a te termésedet dézsmálják, akkor kattints ide, és ismerd meg madárriasztónkat, mellyel már több száz gazda védekezik hatékonyan a madárkár ellen.


Ajánlott termék

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Mennyire intelligensek a károkozó madarak?

Tapasztalataink szerint sokkal nehezebb elriasztani a madarakat, mint a vadakat. Ennek két oka is van: egyrészt a vadakkal ellentétben ők szinte bármerről érkezhetnek, másrészt pedig sokkal intelligensebbek is a náluk.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.