Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Figyelem! Legújabb madárriasztónk már rendelhető! Kattints és nézd meg!

Afrikai sertéspestis: van-e okunk pánikra?

Hazánkban még nem találtak se házisertés, se vaddisznó esetében fertőzött példányt vagy tetemet, de Csehországban már januárban elrendelték a vaddisznóállomány 80%-ának kilövését a fenyegető járvány miatt. Németországban is pánik uralkodik: a gazdák ott is ugyanilyen drasztikus intézkedést követelnek. Csehországban a tél folyamán volt olyan hét, hogy 200 afrikai pestisben elpusztult vaddisznótetemet találtak, ezt megelőzően Ukrajnában és Romániában is észleltek fertőzéses eseteket.

Az afrikai sertéspestis (röviden ASP), behurcolás révén, ahogy a neve is mutatja Afrikából terjedt el az európai területeken. Afrikában a közönséges varacskos disznó és különféle vaddisznófajok érintettek, Európában az európai vaddisznó és a házisertés veszélyeztetett. A kórt az ember nem kaphatja el, így járványügyi kockázatot számunkra nem jelentenek a felbukkanó esetek, ugyanakkor a fertőzés felszámolása jelentős anyagi ráfordítással járhat.

A fertőzött állatok közül elvétve élik túl a betegséget, kezelési lehetőség vagy megelőzésre hatékony oltási módszer egyelőre nem áll rendelkezésre. A tenyésztésben levő egyedek esetében a megelőzés feladatai közé tartozik a fertőzött állomány leölése és szakszerű megsemmisítése. A beteg egyedek húsa nem használható fel élelmiszerként se ember, se állatok számára. A likvidált állomány élőhelyét több körben fertőtleníteni kell.

Óriási jelentősége van a terjedés megállításának azon országok és régiók esetében, amelyek egyelőre mentesek a fertőzés alól. Ezen területek vonatkozásában az elsődleges feladat a behurcolás megelőzése, illetve a vaddisznók és a házisertések egyedeinek érintkezésének megakadályozása.

A megelőzés részeként a házi sertéseket eladás, illetve szállítás előtt alapos vizsgálatnak vetik alá, továbbá a feldolgozott egyedek esetén is rendkívüli figyelmet fordítanak a járványügyi vizsgálatok szigorú betartására. Előfordult már behurcolásos eset nem megfelelően fertőtlenített állat- és takarmány-szállító járművek, illetve nem megfelelően kezelt fertőzött állati hulladékok révén is.

Tehát összefoglalva:

Ezt olvastad már?

A Tesla és a Vadalarm

Mégis mi lehet a közös a Tesla autóiban és a Vadalarm termékekben? Olvasd el legfrissebb írásunkat, és minden kiderül!

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.