Vadalarm Mérgező lehet-e az emberre vagy háziállatokra rágcsálóirtó szer? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Mérgező lehet-e az emberre vagy háziállatokra rágcsálóirtó szer?

A házainkba beszemtelenkedő állatokat többféle módszerrel próbálhatjuk meg távol tartani. Léteznek különféle riasztóeszközök, vannak olyan eszközök, amelyekkel élve lehet elkapni őket és vannak olyanok, amelyek bizony a halálukat okozzák. Sajnos vannak olyanok is, amelyek ugyan meg nem ölik az állatot, de a foglyul esve lassú halállal végül egészen biztosan elpusztul benne (ragacs).

A mérgek és irtószerek, nem csak az egerekre és patkányokra, hanem az emberre, kutyára és macskákra is veszélyesek. A hatásmechanizmusukat tekintve a mérgek között vannak olyanok, amelyek rövid és hosszú hatótávúak, az előbbiek közé tartoznak a (manapság már ritkábban használt) cianid-tartalmú szerek. Az utóbbiak csoportjába pedig azokat soroljuk, amelyek különféle szervi problémákat okoznak (májkárosítás, véralvadás-gátlás).

Az ún. késleltetett hatású irtószerek jelentősége az, hogy egyrészt az egyedek nem a kitett szer mellett pusztulnak el (az esetek egy részében nem kell őket eltakarítani, illetve nem jelent gondot, ha beszorulnak valahova és ott bomlanak), másrészt a rágcsálócsalád többi egyede nem alkot összefüggést az elfogyasztott táplálék és a haláleset között. Ez nagyon fontos, különösen a patkányok esetében, hiszen rendkívül okos és tanulékony állatok, amelyek nem esznek többet olyan élelmiszerből, amelyről feltételezik, hogy összefüggésbe hozható egy társuk halálával.

A rágcsálóirtó szerek általában olyan zárt dobozban kaphatóak, amelyeken a gyárilag perforált és kitéphető ajtónyílások pont olyan méretűek, hogy a megcélzott faj egyedei bemehessenek rajta. Ennek az a célja, hogy más meleg vérű állat, illetve ember ne férhessen hozzá, így elkerülhetőek legyenek a mérgezések. Érdemes ezeket nem kibontani, mert balesethez vezethetnek, de az időjárás viszontagságai tönkre is tehetik a mérget. Sok terméket emellett keserű összetevővel is „gazdagítanak”, hogy véletlen kóstolás esetén hamar kiderüljön, hogy nem élelmiszer.

A hatékonyság szempontjából rendkívül fontos, hogy a mérget tartalmazó dobozokat a rágcsálók szokásos útvonalán helyezzük el, mert bármilyen csábító illattal rendelkezik is, nem fognak belemenni, ha távol esik a csapásaiktól. Az igazán profi irtók más és más illatanyaggal rendelkező mérgeket helyeznek ki olyan helyen, ahol amúgy sok a táplálék, és attól függően is, hogy milyen az amúgy fellelhető táplálék minősége, aromája.

Tehát a fő tanulságot mindenképpen érdemes levonni. Ha méreggel való rágcsálóirtásra adod a fejedet, mindenképpen figyelj rá, hogy olyan helyre tedd azt ki, ahol nem járnak saját háziállataid, és biztos vagy abban is, hogy a rágcsálók, amik meg fogják enni, nem fognak utána olyan helyre menni, ahonnan tetemeiket nem tudod majd kibányászni. Ha nálad mégis a gipszkartonba költözött egerek okoznák a fő problémát, akkor mielőtt bármit is tennél, érdemes 2 percet rászánnod egy korábbi írásunk átolvasására.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.