Vadalarm Hogyan helyezd ki vadriasztódat szőlőben? - Vadalarm blog Vadalarm

Karácsonyi ajánlatunk: Vadalarm Ajándékkártya 20% ajándékfeltöltéssel! Kattints ide!

Hogyan helyezd ki vadriasztódat szőlőben?

Ahogy közeledik a szüret, úgy záporoznak egyre gyakrabban a kérdések ügyfélszolgálatunkra a szőlősgazdák felől. Azért született ez a cikk, hogy tisztába tegyük a leggyakoribb kérdést: hogyan érdemes kihelyezni szőlőbe a vadriasztót. A szőlőben ugyanis nagyon nem mindegy, hova és hogyan rakod ki a vadriasztót. Olvasd el cikkünket, mert egyből kettő bevált módszert is megmutatunk neked.

Azoknak igazán érdekes ez az írás, akik illatos szőlőfajtákat termesztenek, ezeket ugyanis sokkal jobban szeretik az őzek. Persze sokszor okoznak kárt a szarvasok és vaddisznók is, de jellemzően az őzek jelentik a legfőbb problémát.

Az ultrahang meg az esetek nagy többségében a probléma megoldását jelenti, legalábbis akkor, ha jól használják. Ugyanis nagyon nem mindegy, milyen helyre, milyen irányba fordítva és milyen magasra teszed ki. Most ezeket vesszük sorra.

Hova rakd és merre nézzen?

Minél magasabb a hang frekvenciája, annál könnyebben elnyelik a levelek. Az ultrahang frekvenciája pedig nagyon magas. Így hát nem marad más választásod, mint kerülni a leveleket. Persze ha két sor közé rakod ki, biztosan nem fog belesétálni az adott sorközbe az őz, de pár sorral odébb már nem lesz halható a hangja. Ezért aztán mindenképpen azt ajánljuk, hogy a területed szélén alakíts ki egy védett sávot, amin nem mennek át az őzek. Attól függően, hogy a sorral párhuzamos, vagy arra merőleges irányból érkeznek az állatok, az alábbi kér módszert javasoljuk.

Vadriasztó kihelyezése a sorokra merőlegesenVadriasztó kihelyezése a sorokkal párhuzamosan

Milyen magasra rakd?

Sokszor előfordult már, hogy ügyfeleink jelezték, hogy nem hallják az állatok a vadriasztó hangját. Ilyenkor mindig szoktunk kérni egy fényképet a kihelyezésről, mert az esetek 90%-ában egyből kiderül, hogy túl magasra (akár 3 méterre) rakták ki. Azzal azért tisztában kell lenni, hogy egy pár Wattos eszköz nem a Sziget fesztivál nagyszínpadának hangtechnikájával rendelkezik. Hogy kellő hatást érj el, a legjobb, ha olyan magasra rakod ki a vadriasztót, amilyen magasan az őzek (vagy épp vaddisznók) füle van. Persze, ezt hallva egyből mindenki a lopástól tart. Ha neked is ez volt az első gondolatod e sorok olvasása közben, akkor a lopásbiztosításunkat pont neked találtuk ki.

Figyelj a lejtésre is!

Mivel a szőlőt általában domboldalon termesztik, ezért, ha a sorokkal párhuzamos kihelyezés mellett döntesz, meg kell döntened a vadriasztót úgy, hogy a talajjal párhuzamosan álljon a napelem. Ezzel biztosíthatod, hogy az ultrahang a szőlősorok másik végében is ugyanúgy az állat fejmagasságában legyen a legjobban hallható. A bornak rendszerint a déli lejtők a legjobbak, mert sok napfény kap a szőlő. Ezt a vadriasztó napeleme is szereti, így, ha megdöntöd (különösen dél felé), semmi problémát nem fog okozni az energiaellátásában.

Ajánlott ingyenes e-könyv

13+1 módszer a vadkár ellen

13+1 módszer a vadkár ellen

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Időkép Egy Csepp Figyelem Velkey László Gyermekegészségügyi Központ

Partnereink

Axiál Agroker Rojaker Agroinform Magro Verkoffer Kft Vadászwebshop.hu Agrárágazat Mezőhír

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.