Vadalarm Hogyan helyezd ki vadriasztódat szőlőben? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Hogyan helyezd ki vadriasztódat szőlőben?

Minden évben, ahogy közeledik a szüret, úgy záporoznak egyre gyakrabban a kérdések ügyfélszolgálatunkra a szőlősgazdák felől. Azért született ez a cikk, hogy tisztába tegyük a leggyakoribb kérdést: hogyan érdemes kihelyezni szőlőbe a vadriasztót. A szőlőben ugyanis nagyon nem mindegy, hova és hogyan rakod ki a vadriasztót. Olvasd el cikkünket, mert egyből kettő bevált módszert is megmutatunk neked.

Figyelem, az írás elsősorban a Vadalarm Pro típusú vadriasztóval való vadkármegelőzésre fókuszál. 

Azoknak igazán érdekes ez az írás, akik illatos szőlőfajtákat termesztenek, ezeket ugyanis sokkal jobban szeretik az őzek. Persze sokszor okoznak kárt a szarvasok és vaddisznók is, de jellemzően az őzek jelentik a legfőbb problémát.

Az ultrahang meg az esetek nagy többségében a probléma megoldását jelenti, legalábbis akkor, ha jól használják. Ugyanis nagyon nem mindegy, milyen helyre, milyen irányba fordítva és milyen magasra teszed ki. Most ezeket vesszük sorra.

Hova rakd és merre nézzen?

Minél magasabb a hang frekvenciája, annál könnyebben elnyelik a levelek. Az ultrahang frekvenciája pedig nagyon magas. Így hát nem marad más választásod, mint kerülni a leveleket. Persze ha két sor közé rakod ki, biztosan nem fog belesétálni az adott sorközbe az őz, de pár sorral odébb már nem lesz halható a hangja. Ezért aztán mindenképpen azt ajánljuk, hogy a területed szélén alakíts ki egy védett sávot, amin nem mennek át az őzek. Attól függően, hogy a sorral párhuzamos, vagy arra merőleges irányból érkeznek az állatok, az alábbi kér módszert javasoljuk.

Vadriasztó kihelyezése a sorokra merőlegesenVadriasztó kihelyezése a sorokkal párhuzamosan

Milyen magasra rakd?

Sokszor előfordult már, hogy ügyfeleink jelezték, hogy nem hallják az állatok a vadriasztó hangját. Ilyenkor mindig szoktunk kérni egy fényképet a kihelyezésről, mert az esetek 90%-ában egyből kiderül, hogy túl magasra (akár 3 méterre) rakták ki. Azzal azért tisztában kell lenni, hogy egy pár Wattos eszköz nem a Sziget fesztivál nagyszínpadának hangtechnikájával rendelkezik. Hogy kellő hatást érj el, a legjobb, ha olyan magasra rakod ki a vadriasztót, amilyen magasan az őzek (vagy épp vaddisznók) füle van. Persze, ezt hallva egyből mindenki a lopástól tart. Ha neked is ez volt az első gondolatod e sorok olvasása közben, akkor a lopásbiztosításunkat pont neked találtuk ki.

Figyelj a lejtésre is!

Mivel a szőlőt általában domboldalon termesztik, ezért, ha a sorokkal párhuzamos kihelyezés mellett döntesz, meg kell döntened a vadriasztót úgy, hogy a talajjal párhuzamosan álljon a napelem. Ezzel biztosíthatod, hogy az ultrahang a szőlősorok másik végében is ugyanúgy az állat fejmagasságában legyen a legjobban hallható. A bornak rendszerint a déli lejtők a legjobbak, mert sok napfény kap a szőlő. Ezt a vadriasztó napeleme is szereti, így, ha megdöntöd (különösen dél felé), semmi problémát nem fog okozni az energiaellátásában.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.