Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Kötelességek és szerepek a vadkár megelőzésében - 3. rész

A vadkárok megelőzésében a vadászati joggal rendelkezőnek, illetve a föld használójának egyaránt részt kell vennie. Mindketten tehetnek, és kötelesek is megtenni bizonyos dolgokat, amelyekkel megelőzhető, illetve csökkenthető a keletkező vadkár mértéke.

A vadászati joggal rendelkezőnek például kötelessége az adott szezon vadászatait úgy megszervezni, hogy az adott évre és időszakra kijelölt kvóta teljesítve legyen, vagyis a szükséges mértékű állománycsökkentés megtörténjen.

Ha fokozott vadkárveszély áll fenn, kötelessége gondolkodni a vadriasztásról, továbbá vadgazdálkodási eszközöket alkalmazni, amelyek biztosítják, hogy a vadak ne látogassák élelemszerzés céljából az adott földterületet. Elterelő etetéssel gondoskodnia kell arról, hogy a vadak távol maradjanak az adott földről, illetve vadkárelhárító vadászatok révén eltávolítani a kárt okozó egyedeket.

A föld használójának feladata elsősorban a vadászati joggal rendelkező vadkárelhárítási munkájának támogatása. Például az erdőterület mellett olyan növénykultúra telepítésével, ahol a vadak jól észlelhetőek. Továbbá kötelessége együttműködni a vadkárelhárító berendezések és módszerek alkalmazásában, helyet biztosítani ezen berendezések elhelyezéséhez. Ugyanakkor feladata a vadállomány kímélete és védelme is.

A vadkár megelőzése történhet mechanikai, elektromos valamint hang- és fényhatásokon alapuló, illetve biológiai és/vagy kémiai védekezéssel. Az első csoportba a legegyszerűbb eszközként számon tartható, ugyanakkor nem feltétlenül a legolcsóbb kerítések tartoznak. Ha már ismersz minket, tudhatod, hogy mi igyekeztünk az arany középutat választani: folyamatosan olyan eszközök megalkotásán dolgozunk, amelyek hektárra vetített költségei jóval alatta maradnak a kerítésépítés költségének, de hatékonyságuk mégis közelít hozzá. Ha te is szereted az arany középutakat, akkor kattints ide!

Ezt olvastad már?

Így dolgozik egy vadkár szakértő - 2. rész

Többrészes írásunkban vadkár szakértői bőrbe bújunk és megnézzük, mekkora munka is ez. A második cikkben mgvizsgáljuk a vadkár felmérésének módját, és tervezett jövőbeni változtatását.

Ajánlott ingyenes e-könyv

13+1 módszer a vadkár ellen

13+1 módszer a vadkár ellen

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.