Vadalarm Szigorítás a vadkároknál - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Szigorítás a vadkároknál

Korábban már írtunk a hatályos jogszabályokról és a vadkár megtérítésének menetéről is. Mindegyik cikkünkben kiemeltük, hogy az aktuális jogi előírások szerint a vadászok és termelők közös feladata és felelőssége a vadkár mértékének csökkentése, bekövetkezésének megelőzése. Tapasztalataink azonban ezzel kapcsolatban enyhén szólva is vegyesek. Vannak olyan vadásztársaságok, melyek a vadkár megelőzésére maguk vásárolnak vadriasztókat és villanypásztorokat, melyeket aztán a gazdák földjeire helyeznek, hogy kivegyék részüket a vadkármegelőzésből. Azonban akad olyan gazda is, aki a vadásztársaságokat szidva keresi nálunk a megoldást, és költi rá 100%-ban saját pénzét, hogy megvédje földjeit a vadak pusztításától.

Egy, még tervezés alatt álló miniszteri rendelet most ezt a helyzetet szeretné eltolni abba az irányba, hogy rávegyék a feleket az együttműködésre. Ezt mindkét fél esetében szigorításokkal szeretnék elérni. Az alapfeltételezés az, hogy ha az érintetteket anyagi veszteség fenyegeti, hajlamosabbak a kooperációra. Nézzük meg részletesebben, hogy mi a felek új kötelezettsége. Kezdjük a vadászokkal!

  • Kötelesek hivatalos kapcsolattartót kijelölni
  • Kötelesek teljesíteni az éves kilövési tervet
  • Kötelesek akár csak ideiglenesen is vadriasztó eszközöket, villanypásztorokat telepíteni
  • Kötelesek vadkáralapot képezni

És most nézzük a gazdák újdonsült kötelezettségeit:

  • Kötelesek közreműködni a károk elhárításában
  • Erdő szélétől számított 5 méteren csak alacsony növényeket termeszthetnek
  • Kötelesek hozzájárulni a vadásztársaság intézkedéseihez

És hogy miért is írja mindenki, hogy ez egy nagyon szigorú törvény? Mert a büntetések elég kemények, melyeket az elmulasztása maga után von. Az a gazda, aki nem hajlandó együttműködni, az bukja a teljes kártérítést. A vadásztársaság pedig például a vadkáralap képzésének elmulasztása esetén a vadászati jogát is elveszítheti. Az már csak a magánvéleményünk, hogy a törvény folyamatos szigorítása nem feltétlenül oldja meg a problémát. Persze mindenképpen ráhelyezi a nyomást mind a gazdákra, mind a vadásztársaságokra, ám a közös munka előmozdítására nem feltétlenül a bírság a legjobb módszer. Talán egy picit benne is van a társadalmunkban, hogy a hibákat másra kenjünk, de ettől függetlenül mindenkinek be kellene látnia, hogy az együttműködéssel minden esetben csak jól járunk. Szóval nem erőből, hanem ésszel kell csinálni. Na meg Vadalarmmal.

Forrás: agroinform.com

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.