Vadalarm Mit érdemes tudni a szeptemberi szarvasbőgésről? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Mit érdemes tudni a szeptemberi szarvasbőgésről?

Erre a hétre valami könnyed témát hoztunk, hiszen az elmúlt időszak elég sűrű volt, tekintve a rágcsálóriasztó áremelést és a Vadalarm Borászversenyt. Nem kellett sokáig keresgélni a megfelelő témát, magától értetődő: ha szeptember, akkor szarvasbőgés! Ezzel van teli az internet és mi is látjuk a statisztikáinkból, hogy az emberek érdeklődve keresgélnek a szarvasbőgésre, legyen szó akár a tudományos hátteréről, videóról vagy túráról. Mi is pontosan az a szarvasbőgés? Hogyan nézhetünk, hallhatunk ilyet testközelből? Ezekre keresünk válaszokat ebben a cikkben.

11miket_loptak.jpg

kép forrása: index.hu

Bár nem feltételezzük, hogy ne tudnátok, de gyakran belekavarodnak az elnevezésbe. Így mindenekelőtt tisztázzuk, hogy a hím szarvast bikának, a nőstényt tehénnek, a kicsinyét pedig borjúnak nevezi a szakirodalom. Ezt fontos megjegyezni arra az esetre, ha a témában szeretnél olvasni és okulni.

Szarvasbőgésnek kifejezetten a gímszarvas párzási időszakát hívjuk. Azt a hangot, amit a bőgéssel azonosítunk, a hím adja ki. Ez a nőstény terelgetését szolgálja és egyfajta jelzés a többi hímnek arról, hogy ki a „hárem” ura. Ebből a hangból derül ki, hogy milyen egészséges és rátermett a gímszarvas bika. A bőgés tehát már egyfajta versengés a bikák között. Erről itt egy videót is nézhettek.

Ez az időszak szeptember elejétől október elejéig tart, persze időjárástól függően. Mitől függ pontosan? A hőmérséklettől. Az idő általában augusztus 20-án hűl le, ezt követően szokott elindulni az időszak. Azonban, ha meleg a nyár, akkor szeptember elejére tolódik. A bőgést Hűvös, párás hajnalokon és éjszaka hallani leginkább, de ez nem kizárólagos, előfordulhat fényes nappal, melegben is.

szarvasboges-1.jpg

kép forrása: majorfogado.hu

Ezeket a különleges alkalmakat van lehetősége megtekinteni az érdeklődőknek is. Sok erdészet szarvasbőgés-túrákat rendez 2-5000 forintért. Ezek igazán nagy népszerűségnek örvendenek, úgyhogy rendszerint 1-2 héttel már betelnek az időpontok. A túra a kora esti órákban, vezetéssel zajlik, általában 18 és 20 óra között.

Ha te is kíváncsi vagy, akkor szeptember 27-ig található még az interneten néhány szabad túraidőpont. Érdemes még a Valkói, Gödöllői és Visegrádi, Szentendrei erdészeteknél érdeklődni, hogy van-e hely.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.