Vadalarm Minden, amit tudnod kell az egérről, hogy távol tudd tartani. - Vadalarm blog

10.000 Ft kedvezmény 2 üveg borért vagy 1 üveg pálinkáért cserébe: kattints a részletekért!

Minden, amit tudnod kell az egérről, hogy távol tudd tartani.

Az emberek életében állandó jelleggel okoznak kellemetlenséget az egerek. Ezeknek a pici állatoknak a megjelenése óriási veszteséggel jár a mezőgazdaságban és a háztartásban egyaránt. Sokan próbálkoznak, gyakran hasztalanul a kiirtásukkal. Ezért összegyűjtöttünk néhány tényt róluk, mert a harcban az a fél lesz sikeres, amelyik ismeri a másiknak a gyenge pontjait.

Mit eszik az egér?

Az egerek az USB-kábelben, hosszabbítóban, bútorlapban és még a textilben is képesek kárt tenni. Az elszomorító helyzet az, hogy mindent megrágcsálnak a szórakozás és kíváncsiság kedvéért, nem csak az éléskamránkat dézsmálhatják meg. Azonban az egerek a kedvenc eledelüknek az olajos magvakat és a gabonákat tekintik. Kárt tesznek a háztartásban lévő 1 kg-os kis kiszerelésekben, és nagy veszteséget okoznak a mezőgazdaságban, a már bezsákolt eladásra vagy felhasználásra kész gabonákban, magvakban.

eger_mit_eszik.jpg

Az egér által terjesztett betegségek

Sokan félve teszik fel a kérdést, hogy az egerek vajon terjeszthetnek-e betegséget? Sajnos, az egerek betegséget terjesztenek, ez tény! A kórokozók terjedése megvalósulhat harapás, karmolás útján, de úgy is, hogy nyálukkal, ürülékükkel, vizeletükkel beszennyezik az ételeinket és italainkat. Ebből adódóan ajánlott jól ellenőrizni használat előtt a termékeket, főleg, ha spejzből vagy szekrényből vesszük elő.

Az egerek okozhatnak leptospirózist, fertőző agyhártyagyulladást (limfocitás choriomeningitis - LCMV) esetleg hantavírust, de a szalmonella-fertőzést, a tularémiát, a trichinellózist, a pestist, vérzéses lázakat, sőt a veszettséget is sorolhatjuk még az egér által terjesztett betegségek közé. Ezeknek a betegségeknek egy része enyhébb lefolyású és csak kellemetlenségeket okoznak, viszont ritkább esetben az életünket is veszélyeztethetik. Továbbá a rágcsálók szőre, ürüléke, hámsejtjei, valamint a rajtuk élősködő atkák akár allergiás tüneteket is okozhatnak.

eger_betegsegek.jpg

Az egér szaporodása

Az egerek már 6 hónapos koruktól fogva ivarérettnek tekinthetőek. Körülbelül 20 nap alatt lefial és egy nőstény 8-10 utódot hoz világra egy évben nagyjából ötször. Ez azt jelenti, hogy 2 egérből az év végére akár 40-50 is lehet. Az adatokból érezhető, hogy milyen hamar növelik több tucatnyival az egerek a háztartásban élők számát. Ezért is ajánlatos idejében védekezni ellenük.

eger_szaporodas.jpg

Üveggyapot az egér ellen?

Néhányan úgy gondolják, hogy az üveggyapot emészthetetlen műanyag, az egerek pedig úgysem esznek műanyagot, így a szigetelésekben semmi kárt nem tehetnek a rágcsálók. Előbbi igaz, az egér nem műanyagevő, de sajnos, ahogyan azt már említettük is, az egér szórakozásból és kíváncsiságból képes megrágcsálni a gyengébb szerkezetű műanyagot, így a szigetelésben is summás összegű kár keletkezhet miattuk.

Az üveggyapot, a kőzetgyapot vagy a polisztirol csak azt akadályozza meg, hogy a szigetelést nem eszik meg a rágcsálók, de nem azt, hogy beleköltözzenek, odafialjanak és kipótolják az ürülékükkel a gondosan megtervezett, atombiztosnak hitt és költséges szigetelésünket.

Egér csapdába ejtése, egér elűzése? Mi lehet tenni az egér ellen?

A legfontosabb kérdés, hogy mit tehetünk az egerek ellen. Mi összeírtunk nektek pár módszert, így csak annyi a dolgotok, hogy eldöntitek melyiket szeretnétek alkalmazni. Mindenhez leírtuk az általunk ismert előnyöket és hátrányokat is, mert minden szempontból tökéletes megoldás nem létezik.

Egércsapda

 • Olcsó.
 • Általában sikertelen.
 • Állat tetemekkel jár, ha ritkán sikeres.
 • Állat tetem fertőzést okozhat.
 • A rágcsálók intelligensek, nem mennek oda a többiek, ha egy példány meghalt.

Egyéb egérmérgek

 • Komolyabb mérgek költségesek, több ezer forintot elkérnek a boltban érte.
 • A rágcsálók intelligensek, nem mennek oda a többiek, ha egy példány meghalt.
 • Szóval, maximum egy egér hal bele.
 • Szintén állat tetemmel jár és a tetem fertőzést okozhat.
 • Házikedvenceinket is képes megölni.

Ultrahangos egérriasztó 

 • Nem a legolcsóbb megoldás.
 • Nem keletkezik állat tetem.
 • Nem kell sokat várni, az eredmény azonnali.
 • Félő, hogy megszokják az állatok a hangot, de van olyan, amelynek zajkibocsátása véletlenszerűen váltakozik, ezért a hozzászokás lehetetlen.
 • Képes egyszerre elűzi az összeset, bármennyire is szaporodtak el az egerek.

Káros az ultrahangos egérriasztó?

Néhány olvasónkban felmerült, hogy az ultrahang káros-e ránk, emberekre. Sokan aggódnak gyermekeik és saját egészségükért. Szeretnénk tisztázni a félreértéseket.

Az emberek körülbelül 20 hertz és 20 000 ezer hertz közötti frekvenciát hallják meg. Az ultrahangok a 20 ezer hertzes vagy afölötti tartományban jelentkeznek, és nem hallhatók az ember számára.

Tévhit, hogy az „ultrahang káros az emberi szervezetre”.  Jónéhányan, emiatt vetik el az ultrahangos egérriasztó ötletét, helyette sikertelenül egércsapdákkal próbálkoznak. Sokan bele sem gondolnak, hogy a modern élet nem létezhetne ultrahangos berendezések nélkül. Számtalan szerkezet működik ultrahanggal, elsősorban jelzésként, például az automata ajtók.

Ha ez nem elég kézen fogható példa, akkor gondoljunk a kismamák ultrahang vizsgálatára. Ha az ultrahang káros lenne, az orvosok ezt használnák a magzat és az anya állapotának feltérképezésére? Nyilván nem!

 

Ajánlott termék

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Valóban megállíthatatlan a poloskainvázió?

Az elmúlt években egyre nagyobb problémát okoz az őszi poloskainvázió. De vajon tényleg megállíthatatlan az ázsiai márványpoloska?

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.