Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Figyelem! Legújabb madárriasztónk már rendelhető! Kattints és nézd meg!

Így térítik meg a vadkárodat

Mi alapvetően a probléma megelőzésével foglalkozunk, de nagyon jól tudjuk, hogy ügyfeleink többsége nem akkor jön, amikor még csak a problémát szeretné megelőzni, hanem amikor az már megtörtént, és a továbbiakban szeretné elkerülni. Szeretnénk azonban amennyire lehet a már megtörtént kár minimalizálását is segíteni, ezért összeszedtük a vadkár megtérítésére vonatkozó szabályokat.

Alapvetően írásunk a 1996-os LV. törvényre alapszik, amit éppen most frissítettek. Ennek új rendelkezései léptek nemrég életbe. Vágjunk is bele! A törvény először is szigorúan leírja, mit ért vadkár alatt: gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó, muflon, mezei nyúl és fácán által okozott károk 10%-án felül eső része a vadkár. Tehát fontos tudnunk milyen állat okozta a problémát, és hogy milyen mértékű a kár. Utóbbi, mint látni fogjuk kényes kérdés.

A vadkár elbírálása

A vadkár bejelentését az utolsó esettől számított 30 napon belül kell megtenni. Ekkor 8 nap áll rendelkezésre, hogy a károsult és a felelős (tehát az illetékes vadásztársaság) megegyezzen. Ha ez nem sikerül, akkor lehetőség van bíróságon rendezni az ügyet, vagy kérelmezni a helyi jegyzőnél szakértő kirendelését. Erre a jegyzőnek 8 napja van, majd a kirendeléstől számítva a szakértőnek újabb 8 napja arra, hogy megállapítsa a kár mértékét. Az általa készített jegyzőkönyv alapján újra a jegyzőé az egyezség létrehozásának feladata. Ha ez valamilyen oknál fogva nem sikerül, marad a bírósági út, amire 30 nap marad. Ha kicsúszunk a határidőből, az a teljes procedúra végét jelenti.

Nem mindegy az sem, hogy milyen növénykultúrában és mikor esett kár. A következő időszakokban bejelentett károkat térít(het)ik meg:

  1. őszi gabona: október 1. - augusztus 15.
  2. tavaszi gabona: április 1. - augusztus 1.
  3. kukorica: április 15. - november 30.
  4. burgonya: április 15. - október 15.
  5. napraforgó, szója: április 15. - szeptember 30.
  6. borsó: március 1. - augusztus 30.
  7. szőlő, gyümölcsös: egész évben

És még egy apró érdekesség: az eljárásnak díja is van, amit 3.000 forintos illetékbélyeggel lehet kiegyenlíteni, és ennek tetejébe még a szakértői díjat is meg kell előlegezni, amit a legtöbb helyen 20.000 forint körül mozog. A vadásztársaságok a végső összeg megállapításakor figyelembe szokták venni azt is, hogy a gazda milyen lépéseket tett a vadkár megelőzése érdekében. Ezt igazolni lehet például számlákkal.

De hát nem azért költöttél a vadkár megelőzésére, hogy ne történjen meg? Dehogynem... A gond csak az, hogy (ha eddig nem nálunk vásároltál) rossz helyen költötted el azt a pénzt. Szóval mire vársz még? Szeretnéd végigjárni Te is a jogi huzavonát, vagy inkább felveszed a kesztyűt és felkészülsz a vadakra? 

Ezt olvastad már?

Tavaszi vadkárok

A tavasz beköszöntével sorra vesszük azokat a vadkár fajtákat, és az őket okozó állatokat, amik ilyenkor jellemzőek. Gyere, okosodj velünk!

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.