Vadalarm Mi újság az osztatlan közös tulajdonú földekkel? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Mi újság az osztatlan közös tulajdonú földekkel?

A földhasználati előírások egy ideje már megnehezítik a közös tulajdonban lévő földterületek művelőinek életét. A kérdésben a legtöbb magyar gazda érintett, azonban évek óta nem született kielégítő megoldás a problémára.

A kormány tavaly vetette fel a törvényjavaslat lehetőségét, melynek legfőbb célja, hogy végre rendeződjön a gazdátlan parcellákkal kapcsolatos tulajdonlási mizéria. De vajon van-e esély a tényleges megoldásra?

Az osztatlan közös tulajdonú földek kialakulása

Magyarországon rengeteg gazda érintett a mezőgazdasági területek osztott tulajdonlásában. Az érintett körön kívül kevesen tudják azonban, mit is takar a kifejezés, és pontosan mi az oka annak, hogy hazánkban ilyen nagy arányban alakultak ki az ilyen jellegű területek.

A probléma legfőbb oka a termelőszövetkezetek rendszerváltás után történő felszámolásában keresendő. Főként a korábbi tagok részarányainak nevesítése, a kárpótlási folyamat elindítása tehetnek a termőföldek felaprózásáról, mely egy ideje nagy fejfájást okoz a területet ténylegesen használó, aktív gazdáknak.

A létező örökösökkel rendelkező parcellákal persze kevesebb a probléma. Ezeket a helyi önkormányzatok kimérik, majd az aktív gazdák a jogos tulajdonosoktól, vagy örököseiktől vehetik bérbe őket további használat céljából. Azok területei azonban, akik nem jelentkeztek tulajdoni hányadukért, az úgynevezett osztatlan közösbe vándorolnak.

Ez pedig egyáltalán nem kevés, hiszen rengeteg olyan terület akad, ahol az örökös egyáltalán nem ismert, vagy egyszerűen elérhetetlen. Ennek következtében az elmúlt évtizedekben rendkívül bonyolult és nehezen kezelhető viszonyok alakultak ki a mezőgazdaságban.

Már idén lehet megoldás a problémára

Ahhoz ugyanis, hogy egy nagyobb, szétdarabolt birtok részeit hasznosítani lehessen, minden esetben szükség lenne a parcellák társtulajdonosainak beleegyezésére. Ez azonban a fentebb már említett probléma miatt sajnos rendkívül nehezen kivitelezhető.

Az Agrárminisztérium tervei szerint azonban a probléma akár még idén nyáron elindulhat a megoldás felé vezető úton, köszönhetően a július elsején megalakult Nemzeti Földügyi Központnak (NFK). A szervezet célja ugyanis nem más, mint az állami tulajdonú földek felügyelete és kezelése, beleértve az osztatlan közös tulajdon alá eső földterületeket, melyek megosztási eljárásával összefüggő teendőket is koordinálja.

Az Agrárminisztérium prioritást élvező célnak tartja a gazdátlanság híján közös felhasználású földterületek felszámolását, és bízik abban, hogy az NFK megszületésével, a bürokratikus feladatok összevonásával ez a folyamat lényegesen leegyszerűsödik majd.

A megoldást jelenleg abban látják a szakemberek, ha az olyan parcellák esetében, melyekért nem jelentkezik a jogos örökös, az állam lép fel vásárlóként és az egységes birtokméret kialakítását követően továbbértékesíteni azt a gazdáknak.

De tény, hogy az osztatlan közös földterületek kialakulásának megakadályozásában többek közt az örökösödési szabályok megváltoztatása, reformálása is segítene.

 

Ajánlott termék

Vadalarm mezőgazdasági napelem (50W)

Vadalarm mezőgazdasági napelem (50W)

Az 50 wattos mobil napelemet kifejezetten olyan gazdálkodók számára fejlesztettük ki, akik a hálózati áramforrástól távol szeretnék elektromos fogyasztóikat, pl. villanypásztorukat üzemeltetni. Mezőgazdasági kisfogyasztókhoz, 12 V-os akkumulátor töltéséhez való. Műszaki specifikációkat és bővebb információt itt találsz róla.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Világméretű problémát jelent a méhek pusztulása

Az elmúlt húsz évben egyre nagyobb számban pusztulnak a mézgyűjtő rovarok, ami nem csak hazánkban, de az egész világon egyaránt nagy fejtörést okoz a kutatók, a természetvédők, valamint a gazdák számára. A méhek számának drasztikus csökkenése veszélyezteti a mezőgazdaságot, a termelékenység fenntarthatóságát, végleges eltűnésük pedig az ökoszisztéma visszavonhatatlan felborulásához is vezethet.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.