Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Figyelem! Legújabb madárriasztónk már rendelhető! Kattints és nézd meg!

Így védekezhetünk a kiskertekben pusztítást végző csigák ellen

Az elmúlt években számos olyan puhatestű jelent meg Magyarországon, melyek a jól ismert éticsigával ellentétben nemhogy hasznosak lennének, de hatalmas károkat is okozhatnak a veteményesben.

A kártevő invazív fajok előszeretettel támadják a zöldségeket, a fűszernövényeket és a dísznövényeket is, és szinte egyetlen friss, zsenge hajtás sincs tőlük biztonságban. Ha nem figyelünk oda eléggé, nem csak az uborkának és a cukkininek, de a földiepernek, sőt, akár a nagy gonddal ápolt virágoskertnek is befellegzett.

Nem csak a veteményesre, az őshonos fajokra is veszélyesek

Világszerte elterjedt probléma, és sajnos hazánkban is egyre nagyobb gondot jelent az invazív rovar- és puhatestű-fajok térnyerése. Hogy hogyan kerülnek ezek az élőlények az országba, annak módja változó lehet, de a leginkább jellemző metódus általában az, hogy a nemzetközi kereskedelem segíti át őket határainkon.

Főként külföldről importált növények földlabdán érkeznek, de olyan fajok is akadnak, melyek korábbi tenyésztésnek, vagy hobbisták tevékenységeink köszönhetően ütötték fel a fejüket az ország bizonyos területein és szaporodtak el az elmúlt években.

Az idegenhonos rovarok és puhatestűek elterjedése több szempontból is káros, és mind a gazdaságot, mind pedig az élővilág egyensúlyát veszélyezteti. Először is, ezek az élőlények természetes ellenségek és rájuk nézve veszélyes kórokozók híján rendkívül gyorsan szaporodnak. Ezáltal komoly fenyegetést jelentenek a veteményeskertekre, ami pedig ennél is komolyabb probléma, hogy az őshonos fajtákat is veszélybe sodorják.

Az idegen csigafajok például rendkívüli étvágyukkal szorítják ki élőhelyéről az egyébként rendkívül hasznos és védett óriás éticsigát. Sőt, olyan betegségeket is terjeszthetnek, melyek könnyen az említett faj pusztulásához vezethetnek.

A legnagyobb fenyegetést a hazánkban őshonos csigákra a különböző csupaszcsigák mellett jelenleg a sávos csiga, valamint a cirádás éticsiga jelentik.

Illatos növényekkel, csapdákkal, és akadályokkal védekezhetünk

Habár rengeteg házi praktikát olvashatunk az interneten, érdemes tudni, hogy ezek egy része akkor sem feltétlenül működik, ha biztos győzelmet ígér az agresszív csigák elleni harcban. Sőt, akadnak olyanok is, melyekkel többet árthatunk kiskertünknek, mint amit használnánk.

Az udvarunkat ellepő meztelen csigák ellen az egyik legjobb megoldást a futókacsa jelenti. Ezt az állatot kifejezetten nagy étvágyú csigaevőként tartják számon, és garantáltan elpusztítja a kertben garázdálkodó, nyálkás, hívatlan vendégeket.

Azok számára, akik nem tehetik meg, hogy a kártevőirtás céljából állatot tartsanak, az olyan, erős illatú növények jelenthetnek megoldást, mint például a fokhagyma, a zsálya, a feketeribizli, vagy a paradicsom. Ha ilyen, jellegzetes aromájú zöldségekkel és fűszernövényekkel ültetjük körbe konyhakertünket, akkor nagyobb eséllyel riaszthatjuk el a csigákat, akik az erős illatokat és szagokat többségében elviselhetetlennek tartják.

Különböző csapdákat és akadályokat is állíthatunk a nemkívánatos puhatestűek számára. A csigák rajonganak például a sörben található élesztőért, így néhány korty sörrel, vagy vízben feloldható élesztővel könnyedén tőrbe csalhatjuk őket. A begyűjtött csigákat azonban nem érdemes újból szabadon engedni, helyette a lehető leghumánusabb módon próbáljunk meg megszabadulni tőlük.

Kertünket olyan fizikai akadályokkal is megvédhetjük, mint a fűrészpor, a zúzott kő, vagy a kávézacc. Ezeken az anyagokon ugyanis a puhatestűek nehezen tudnak közlekedni, és jobb esetben inkább elkerülik a veteményest.

Nem minden működik, amiről a népszokás úgy tartja

Érdemes óvakodni az olyan beváltnak mondott, népi praktikáktól, mint a sózás, mely nem csak a csigák számára kegyetlen kínzás, de kertünk termékenységének is ártunk vele.

Ezen felül a vegyszerek használata sem ajánlott, hiszen a puhatestűek általában ugyanazokat a növényeket rágják meg, melyekkel mi is táplálkozunk. A kemikáliák hatására elpusztulnak ugyan, ám a káros alkotóelemek az emberi fogyasztásra szánt zöldségekkel könnyedén bekerülhetnek a mi szervezetünkbe is.

Természetesen léteznek olyan megoldások, melyek az ember szempontjából nem, vagy csak kevésbé károsak, vegyszer vásárlása előtt azonban érdemes minden esetben körültekintően tájékozódnunk az adott készítmény összetételét illetően.

Ezt olvastad már?

Egyre többet szenvednek a nagyvárosok lakói a rágcsálóktól

Természetes, hogy a tavasz beköszöntével a korábbinál több rágcsálóval találkozhatunk mind vidéki, mind városi környezetben. Az elmúlt hetek változékony, sok csapadékkal járó időjárása azonban olyan mértékben csalta elő a kártevőket odúikból, hogy az ország nagyobb városaiban már patkányinvázióról is beszélnek.

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.