Vadalarm Világméretű problémát jelent a méhek pusztulása - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Világméretű problémát jelent a méhek pusztulása

Az elmúlt húsz évben egyre nagyobb számban pusztulnak a mézgyűjtő rovarok, ami nem csak hazánkban, de az egész világon egyaránt nagy fejtörést okoz a kutatók, a természetvédők, valamint a gazdák számára. A méhek számának drasztikus csökkenése veszélyezteti a mezőgazdaságot, a termelékenység fenntarthatóságát, végleges eltűnésük pedig az ökoszisztéma visszavonhatatlan felborulásához is vezethet.

De mi lehet a jelenség oka, és tehetünk-e az ellen, hogy elkerüljük a tragikus végeredményt?

Miért fontosak a méhek a mezőgazdaságban?

Ha a méhekről beszélünk, legtöbbünknek elsőként a méhészet ugrik be, mint mezőgazdasági tevékenység, valamint a méz, mint ebből származó, első számú bevételi forrás. Sokan bele sem gondolunk azonban hogy, ezek az apró rovarok milyen fontos szerepet töltenek be a természet egyensúlyának fenntartásában.

A gyümölcsfák kizárólag abban az esetben hoznak termést, ha viráguk megtermékenyül, ennek pedig elengedhetetlen előfeltétele a beporzás, mely feladat a legtöbb fajta esetében a mézgyűjtő rovarokra hárul. Mivel a méhek egyszerre gyűjtenek nektárt és pollent, így a beporzási folyamat kulcsfontosságú szereplői, létük a növénytermesztéshez gyakorlatilag elengedhetetlen. A helyzet olyannyira komoly, hogy a legfrissebb kutatások szerint létüktől az emberiség élelmiszer-termelésének nem kevesebb, mint egyharmada is függhet.

Hazánkban a tavalyi év folyamán több megyében is jellemző volt a mézgyűjtő rovarok tömeges pusztulása. A probléma azonban nem csupán Magyarországra korlátozódik, hanem egyenesen világméretű. Az Egyesült Államokban például alig két év leforgása alatt a méhcsaládok 44%-a semmisült meg, amire a legnagyobb jóindulattal is azt kell mondanunk, hogy meglehetősen aggasztó tendencia.

A tömeges pusztulás okai

A rovarokra a legnagyobb veszélyt a modern, neonikotinoid-tartalmú növényvédő szerek jelentik, melyek nem csak a minket körülvevő élővilágra, de ránk, emberekre is káros hatással lehetnek. A neonikotinoidok ugyanis a növények gyökeréig hatolva a fejlődő termésbe is beépülnek, és egyelőre nincsenek adataink azzal kapcsolatban, milyen károkat okozhatnak az élő szervezetben.

A méhekre ártalmas növényvédő szerek használatát hazánkban törvény szabályozza, és használatuk tiltottnak számít. Akadnak azonban olyan, mérsékelten veszélyes anyagok is, melyekkel a gazdák továbbra is permetezhetnek. Ezek kevésbé szigorú szabályozás alá esnek ugyan, ám kizárólag a méhek napi aktív repülése után, az esti órákban alkalmazhatók.

A növényvédő szerek használata esetén a termelőknek arra is oda kell figyelniük, hogy egyes, kevésbé káros rovarölő és gombaölő szerek együttes alkalmazása sokkal veszélyesebb lehet a mézgyűjtő rovarokra nézve, mintha azokat külön-külön alkalmaznák.

A növényvédő szerek elterjedése persze csak a jéghegy csúcsát jelenti egy világméretű probléma esetében. A mézgyűjtő rovarok pusztulásáért a klímaváltozás, a zöldterületek drasztikus csökkenése, valamint a méhekre veszélyes betegségek és élősködők elterjedése ugyanúgy felelőssé tehetők, mint az ember által használt gyom- és kártevő-irtó szerek negatív hatásai.

Nem adhatjuk fel a reményt

A szakértők szerint a probléma egyelőre végzetesnek nem nevezhető, azonban ahhoz, hogy a jelenlegi egyensúly fenntartható legyen, rendkívül fontos az emberek megfelelő tájékozottsága a beporzó rovarok mezőgazdasági jelentőségét illetően.

Az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy a gazdák kezdik felismerni a helyzet súlyát, és egyre tudatosabban fordulnak az olyan növényvédő szerek felé, melyek a korábbinál kisebb fenyegetést jelentenek a méhek számára. Erre hatalmas nagy szükség is van, hiszen, ha a méhek végleg eltűnnek Magyarországról, gyakorlatilag a teljes zöldség- és gyümölcstermesztésünk úgy omlik össze, akár egy kártyavár.

Fontos továbbá a méhészet, mint szakma fennmaradásának támogatása, szorgalmazása is, hiszen a háziméh tulajdonképpen háziállat, melynek sorsa a méztermeléssel foglalkozó gazdák számától és szaktudásától is erősen függ.

Ajánlott termék

Vadalarm mezőgazdasági napelem (50W)

Vadalarm mezőgazdasági napelem (50W)

Az 50 wattos mobil napelemet kifejezetten olyan gazdálkodók számára fejlesztettük ki, akik a hálózati áramforrástól távol szeretnék elektromos fogyasztóikat, pl. villanypásztorukat üzemeltetni. Mezőgazdasági kisfogyasztókhoz, 12 V-os akkumulátor töltéséhez való. Műszaki specifikációkat és bővebb információt itt találsz róla.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Minden, amit a jégkármérséklő rendszerről tudni akartál

Az előző évben kezdte meg az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az országos szintű jégkármérséklő rendszerének működtetését. Ez már elsőre is remekül hangzik, de vajon mit takar pontosan ez a rendszer és hogyan működik? Hatékony ez a rendszer egyáltalán?

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.