Vadalarm Egyre többet szenvednek a nagyvárosok lakói a rágcsálóktól - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Egyre többet szenvednek a nagyvárosok lakói a rágcsálóktól

Természetes, hogy a tavasz beköszöntével a korábbinál több rágcsálóval találkozhatunk mind vidéki, mind városi környezetben. Az elmúlt hetek változékony, sok csapadékkal járó időjárása azonban olyan mértékben csalta elő a kártevőket odúikból, hogy az ország nagyobb városaiban már patkányinvázióról is beszélnek.

A tartós meleg és a nedves idő is kedvez a patkányoknak

A patkányok szaporodása sok más, aprótestű kártevővel ellentétben nincs az évszak változásához kötve. Ezek a kellemetlen kártevők rendkívül szaporák, és ha módjuk van rá, egész évben dolgoznak az utódnemzés feladatán. A hideg idő azonban negatív hatással lehet szaporulatukra.

A téli hónapokban általában a patkányok is visszavonulnak, populációjuk pedig megfogyatkozik, ami főként a zord időjárásnak és az általános ételhiánynak köszönhető. A tavasszal beköszöntő jó idő hatására azonban új erőre kapnak, és újra feltűnnek a magtárakban, csatornákban, a vidéki gazdák, valamint a városlakók egyöntetű bosszúságára.

Minél melegebb az idő, a patkányok annál nagyobb eséllyel jutnak táplálékhoz, és annál nagyobb intenzitással bújnak elő sötét rejtekeikből, elárasztva a felszínt, élelem után kutatva. A csapadékos időjárás ráadásul csak fokozza a problémát, hiszen ezek a rágcsálók állandó élőhelyként leginkább a nedves, hűvös környezetet kedvelik.

Éppen ezért az esős tavaszi napok élelemszerzés és szaporodás szempontjából is a legideálisabbak patkányok számára. Ilyenkor legnagyobb az esély arra, hogy a mi otthonunk közelében is tanyát verjenek a kártevők. Abban az esetben pedig, ha valahol már letelepedtek, kiirtásuk egyáltalán nem gyerekjáték, szívós munkát, komoly szakértelmet igényel.

Miért fontos az irtás?

Jelenleg a fővárosban tapasztalható helyzet azt mutatja, ahol a patkányirtás ideiglenes elmaradása, valamint a változóan meleg és esős idő sok év után újra felszínre hozhatja egy nem kívánt rágcsálóinvázió lehetőségét. A patkányok rendszeres irtása ugyanis rendkívül fontos feladatot jelent a szaporulat féken tartásának szempontjából. 

Egy nősténypatkány három havonta válik termékennyé, ezalatt az idő alatt pedig akár 14-16 utódot is a világra hozhat. A fiatal egyedek pedig hamar nemzőképesek válnak, és nem tétlenkednek, ha újabb utódok nemzéséről van szó. Ilyen módon ideális körülmények közt egy patkánycsalád szaporulata évente akár a 800 utódot is elérheti. Nem csoda tehát, hogy a rendszeres irtás elmaradása komoly problémákat okozhat.

Védekezhetünk-e ellenük?

Habár a boltokban több, házilag alkalmazható rágcsálócsapda is kapható, érdemes tudnunk, hogy ezek használatával kísérletezni nem feltétlenül érdemes. Az elmúlt években ugyanis a boltokban kapható patkánymérgek véralvadásgátló anyagtartalma bizonyos szabályozások hatására jelentősen csökkent. Így ezek a készítmények kevésbé hatékonyak, mint korábban, és megelőzés céljából többet árthatnak, mint amennyit használnának. Hogy miért?

A rágcsálók köztudottan táplálék reményében érkeznek otthonunkba. Számukra pedig nem csupán az ételmaradék és a szemét jelent ízletes csemegét, de az előre kihelyezett rágcsálócsapdák tartalma is becsábíthatják őket a lakásba, ahol könnyedén megvethetik lábukat pincében, padláson, vagy akár egy sötét, nedves repedésben is.

Abban az esetben, ha veszélyben érezzük magunkat, ne bízzuk a véletlenre a dolgot, és válasszuk a leghatásosabb módját eltávolításuknak. Ez nem más, mint hogy észlelés után minél hamarabb, lehetőleg huszonnégy órán értesítjük az irtásukkal foglalkozó, megfelelő szakembereket, elkerülve ezáltal a nagyobb, akár teljes szomszédságunkra kiható problémát.

Ajánlott termék

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Az 5 leggyakoribb félreértés a rágcsálóriasztókról

Mivel folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy a rágcsálóriasztókkal kapcsolatban óriási félreértés uralkodik a fejekben, ezért összeszedtük a leggyakoribb kérdéseiteket, és tisztáztuk őket.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.