Vadalarm Mit érdemes tudni az új vadkárfelmérési protokollról? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Mit érdemes tudni az új vadkárfelmérési protokollról?

Kétségtelen, hogy a februárban megrendezett FeHoVa egyik legfontosabb momentuma volt a vadkárfelmérési protokoll bejelentése. Ennek bevezetése jelentősen megkönnyítheti a vadgazdálkodást, valamint sokat segíthet a vadászok és a gazdák konfliktusain is. De lássuk, miről is szól a protokoll!

Eddig a problémás ügyekben, ha jogi útra terelődött az eset, akkor annak kivizsgálása komoly akadályokba ütközött. Elszórt, egymástól különálló szakértői vélemények alapján, egységes rendszer hiányában a probléma rendezése meglehetősen nehézkes volt. Ezen kívánnak most változtatni.

Egységes vadkárfelmérési útmutató

Mind a mező-, mind az erdőgazdálkodásban fontos, hogy a vadak által okozott károkat végre olyan módszerekkel lehessen felmérni, ami minden esetben egységesen használható. Ehhez fel kell mérni az okozott károk mennyiségét, a károsodott terület nagyságát, valamint a pénzbeli értékét is. A protokoll összeállításában szakmai szervezetek és tudományos műhelyek is közreműködtek.

A jogászok ennek fényében képesek lesznek majd megfelelően kezelni a felmerülő vitákat. A különálló szakvélemények ugyanis eltérő eredményeket mutathatnak, ami a döntéshozatalt csak tovább nehezítette korábban. Az egységes vadkárfelmérési útmutató ezen fog változtatni.

Fókuszban a megelőzés

Amellett, hogy az esetleges károk ügyei megfelelően legyenek kezelve, a Kamara arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy ezek elkerülhetőek legyen. Az új vadászati törvény alapján a vadászoknak és gazdáknak egyaránt kötelessége gondoskodni a károk megelőzéséről.

Ehhez szükséges, hogy a földhasználati módok előnyösek legyenek a vadgazdálkodás számára is. Emellett nem titkolt szándék az EU-s támogatások bevezetése is, ami a fenti módszerek kialakítását hivatott segíteni.

A változások bevezetése természetesen időbe telik. Azonban a tervek szerint 2021-re már befejeződhetnek ezek a folyamatok, amelyek tovább segíthetik a vadgazdálkodás fejlődését. Ennek fényében pedig a konfliktusok is végre elcsitulhatnak az agrár- és vadgazdálkodók között.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.