Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Figyelem! Legújabb madárriasztónk már rendelhető! Kattints és nézd meg!

Mi lesz a ragadozókkal a klímaváltozás során?

Az egyértelmű, hogy a klímaváltozás következményeként megváltozik a jellemző növénytakaró, ezzel pedig a területen tartózkodó növényevő állatok is, hiszen ők mennek a táplálékuk után. Felmerülhet viszont a kérdés, hogy mi lesz ugyanakkor a ragadozókkal, hiszen ők nagymértékben függnek a növényevő állatoktól, mivel ezek jelentik számukra a táplálékot. Vajon mennek a növényevők után? Vagy más táplálékot keresnek maguknak? Esetleg nem is érinti őket a változás?

Ragadozók hazánkban

Attól függ, mit esznek

Nos, a kérdésre nincs egyetemes válasz, merthogy attól függ, mivel táplálkozik az adott ragadozó. Nem minden ragadozó rendelkezik tekintélyes méretekkel, a kisebbek számára pedig erősen korlátozott, hogy milyen zsákmányt tudnak ejteni. A jellemzően élő róka például önmagában kevés ahhoz, hogy legyűrjön egy őzet vagy szarvast. Így a kisebb rágcsálók maradnak nekik, amiknek viszont nem igazán van hatással az étlapjára a globális felmelegedés. A róka így valószínűleg remekül ellesz továbbra is ott, ahol eddig.

Más a helyzet némiképp a hiúzzal, aki szintén nem túl nagydarab, de annál vérmesebb ragadozó. Ő már el szokott kapni őzeket, szarvasborjakat, vadmalacokat is, ezért ezeknek az állatoknak a vándorlása bizony rá is hatással lehet. Korábban már írtunk arról, hogy a vaddisznók tápláléka elég széles skálán mozog, így náluk nem feltétlen kell költözésre számítani, azonban a szarvasok, őzek esetében már más a helyzet, ők valószínűleg költöznek a táplálék után. Így előfordulhat, hogy a hiúz is megy velük – hacsak nem éri be a kisebb táplálékválasztékkal.

Nagyragadozók nálunk nincsenek

Magyarországon olyan nagy ragadozók, akikre igazán hatással lehetnének ezek a változások, nincsenek. A falkában élő farkasok már képesek elkapni nagyobb szarvasokat, a medvék is kereshetnek méretesebb zsákmányt, így számukra érdemesebb követni a nagyobb növényevő fajok útját, főleg, mert egy ilyen zsákmányért jobban megéri küzdeni, mint a kisebbekért. Az tehát, hogy mi lesz a ragadozókkal, nagymértékben függ attól, hogy mire vadásznak.

Ezt olvastad már?

Vajon a vaddisznók örülnek a klímaváltozásnak?

Könnyen előfordulhat, hogy néhány évtizeden belül bizony észrevesszük, hogy a megszokott környezetünk átalakul, és a növényzet megváltozásával az állatvilág is kicsit más lesz, mint eddig. Hiszen ők követik a táplálékukat, amik a növények, tehát ha azok már nem találhatók meg itt, akkor bizony az állatok is odébb fognak állni. Például a vaddisznó is, ami őshonos és nagyon elterjedt faj Magyarországon.

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.