Vadalarm Hogyan hat a globális felmelegedés az állatokra? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Hogyan hat a globális felmelegedés az állatokra?

A globális felmelegedés kapcsán, ha az állatokra gondolunk, leginkább a jegesmedve, illetve a sarkvidékeken élő fajok jutnak eszünkbe. Persze ez nem véletlen, hiszen kézenfekvő, hogy a hideg havas-jeges tájakon élő állatok élőhelye fokozottan veszélyeztetett, ha melegszik a hőmérséklet: olvad a jég, olvad a hó, egyre zsugorodik az élőhelyük.

Az már csak keveseknek jut eszükbe, hogy az állatok tulajdonképpen a világ minden táján veszélyeztetve vannak a globális felmelegedés miatt, hiszen az nem csak a sarkvidékekre van hatással, hanem mindenre. A biztonságosnak tűnő, mérsékelt övi területeken is élnek állatok, akikre szintén hatással lesz ez az egész folyamat, még ha kevésbé látványosan is, mint a jegesmedvékre, pingvinekre, fókákra.

Mi gondot okozhat a globális felmelegedés a mérsékelt övi állatoknak?

A Földön kialakult növényzeti viszonyokhoz igazodik az állatvilág is olyan értelemben, hogy az állatok ott élnek, ahol az általuk fogyasztott növények teremnek, a ragadozók pedig ott találhatók meg, ahol a zsákmányként szolgáló növényevő állatok. Az pedig, hogy hol milyen növények nőnek és fejlődnek, a helyi klímától, környezeti viszonyoktól függ.

A globális felmelegedés egyértelműen megváltoztatja a klímát, így pedig a növények élőhelye is némiképp módosul. Megfigyelhetjük, hogy egyre több olyan növénnyel találkozhatunk, melyek korábban inkább a délebbi tájakon voltak jellemzőek, itt nem éltek meg. Ez pedig azt eredményezi, hogy olyan állatok, amik korábban természetesek voltak egy adott területen, szép lassan eltűnnek majd táplálék hiányában.

Nem a távoli jövő gondja!

Hajlamosak az emberek azt hinni, hogy ez a távoli jövő problémája, pedig nem kellene magunkat ebbe a kényelmesnek tűnő hitbe ringatni. Gondoljunk csak a saját életünkre! Gyerekként még természetesek voltak számunkra télen a kemény fagyok, az állandó hótakaró, befagyott tavak. Most már az is ritka, ha -5 fok alá süllyed a nappali hőmérséklet, pláne, ha napokig úgy is marad, és előfordul, hogy egész télen talán 1-2 alkalommal esik tisztességesebb mennyiségű hó. Mindez 20-30 év leforgása alatt változott meg ennyire. Könnyen lehet tehát, hogy a még távolinak gondolt problémák a mi életünkben be is következnek.

Következő írásainkban megnézzük, hogy milyen konkrét hatások várhatóak hazánk vadjainak életében az elkövetkező 20-30 évben. Ha nem akarsz lemaradni róluk, iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Pro

Vadalarm Smart Pro

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

A szarvasbőgés

A szarvasbőgés a szarvasbikák által párzási időszakban kiadott hang, illetve a párzási időszak neve is egyben. A hang a nőstények terelgetését és a hímek közti versengést egyaránt szolgálja. A szarvasbőgés hazánkban nem egységes, augusztustól szeptemberig hallható. Írásunkban utánajártunk a jelenségnek és a legfontosabb tudnivalóknak.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.