Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Figyelem! Legújabb madárriasztónk már rendelhető! Kattints és nézd meg!

Hogyan hat a globális felmelegedés az állatokra?

A globális felmelegedés kapcsán, ha az állatokra gondolunk, leginkább a jegesmedve, illetve a sarkvidékeken élő fajok jutnak eszünkbe. Persze ez nem véletlen, hiszen kézenfekvő, hogy a hideg havas-jeges tájakon élő állatok élőhelye fokozottan veszélyeztetett, ha melegszik a hőmérséklet: olvad a jég, olvad a hó, egyre zsugorodik az élőhelyük.

Az már csak keveseknek jut eszükbe, hogy az állatok tulajdonképpen a világ minden táján veszélyeztetve vannak a globális felmelegedés miatt, hiszen az nem csak a sarkvidékekre van hatással, hanem mindenre. A biztonságosnak tűnő, mérsékelt övi területeken is élnek állatok, akikre szintén hatással lesz ez az egész folyamat, még ha kevésbé látványosan is, mint a jegesmedvékre, pingvinekre, fókákra.

Mi gondot okozhat a globális felmelegedés a mérsékelt övi állatoknak?

A Földön kialakult növényzeti viszonyokhoz igazodik az állatvilág is olyan értelemben, hogy az állatok ott élnek, ahol az általuk fogyasztott növények teremnek, a ragadozók pedig ott találhatók meg, ahol a zsákmányként szolgáló növényevő állatok. Az pedig, hogy hol milyen növények nőnek és fejlődnek, a helyi klímától, környezeti viszonyoktól függ.

A globális felmelegedés egyértelműen megváltoztatja a klímát, így pedig a növények élőhelye is némiképp módosul. Megfigyelhetjük, hogy egyre több olyan növénnyel találkozhatunk, melyek korábban inkább a délebbi tájakon voltak jellemzőek, itt nem éltek meg. Ez pedig azt eredményezi, hogy olyan állatok, amik korábban természetesek voltak egy adott területen, szép lassan eltűnnek majd táplálék hiányában.

Nem a távoli jövő gondja!

Hajlamosak az emberek azt hinni, hogy ez a távoli jövő problémája, pedig nem kellene magunkat ebbe a kényelmesnek tűnő hitbe ringatni. Gondoljunk csak a saját életünkre! Gyerekként még természetesek voltak számunkra télen a kemény fagyok, az állandó hótakaró, befagyott tavak. Most már az is ritka, ha -5 fok alá süllyed a nappali hőmérséklet, pláne, ha napokig úgy is marad, és előfordul, hogy egész télen talán 1-2 alkalommal esik tisztességesebb mennyiségű hó. Mindez 20-30 év leforgása alatt változott meg ennyire. Könnyen lehet tehát, hogy a még távolinak gondolt problémák a mi életünkben be is következnek.

Következő írásainkban megnézzük, hogy milyen konkrét hatások várhatóak hazánk vadjainak életében az elkövetkező 20-30 évben. Ha nem akarsz lemaradni róluk, iratkozz fel hírlevelünkre!

Ezt olvastad már?

A szarvasbőgés

A szarvasbőgés a szarvasbikák által párzási időszakban kiadott hang, illetve a párzási időszak neve is egyben. A hang a nőstények terelgetését és a hímek közti versengést egyaránt szolgálja. A szarvasbőgés hazánkban nem egységes, augusztustól szeptemberig hallható. Írásunkban utánajártunk a jelenségnek és a legfontosabb tudnivalóknak.

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.