Vadalarm Napelem rendszerek felépítése - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Napelem rendszerek felépítése

Bár a napelem feltalálása egészen 1839-ig vezethető vissza (egy akkor 19 éves fizikushoz), az emberek még a mai napig sincsenek tisztában egy napelemes rendszer működésével. Pedig a jóval fiatalabb benzinmotor felépítését már jóformán óvodában tudják a gyerekek. Öntsünk hát tiszta vizet a pohárba, és vegyük végig, hogyan épül fel egy napelemes rendszer!

Napelem panel

Az első és legnyilvánvalóbb része a rendszernek a napelem panel. Valószínűleg ezt a feketés-kékes színű kristályos lemezekből álló panelt senkinek sem kell bemutatni. Ez felel a fény energiájának elektromos formába való átalakításáért. Egy napelempanelen általában tucatnyi cella foglal helyet, melyeket felépítéstől függően sorosan vagy párhuzamosan összekapcsolnak, és kivezetnek a panel hátulján.

Feszültségszabályzó

Az átlag felhasználó azt gondolhatja, hogy ezzel készen is vagyunk, hiszen már meg is van az áram. Ám ez koránt sincs így, hiszen a napfény mennyisége az időjárástól, a napszakoktól és az évszakoktól függően folyamatosan változik. Ezért hát amennyire lehet, a panelből kijövő feszültséget stabilizálnunk kell. Ehhez a manapság már mindenhol megkerülhetetlen elektronikát hívjuk segítségül. Működési elvtől függően többfajta feszültségszabályzót különböztetünk meg. A közös bennük az, hogy egy változó bemeneti feszültséget alakítanak egy viszonylag fix kimeneti értékké.

Töltésvezérlő és inverter

Az elektronok persze nem állnak meg itt, viszont útjuk kétfelé ágazhat. Vagy a hálózatba töltjük vissza az áramot (amiért az elektromos szolgáltató fizet nekünk), vagy akkumulátorokba pumpáljuk az épp fel nem használt energiát. Mindkét esetben egy-egy célelektronika végzi el a feladatot. Az első esetben egy hálózati illesztésre képes inverterre (és egy villanyórára), a másodikban pedig egy töltésvezérlő elektronikára lesz szükségünk.

Ha az akkumulátorban tárolt áramot újra fel szeretnénk használni, de nem egyenáramú fogyasztóink vannak, akkor szintén szükségünk lesz egy inverterre, ami a tárolt energiát átalakítsa 230V-os váltóárammá.

És az egyéb kiegészítők

Emellett persze rengeteg olyan apró alkatrésze is lehet egy napelemes rendszernek, amikről itt most nem ejtettünk szót. Ilyenek a panelek tetőn való rögzítéséhez való különféle mechanikai alkatrészek vagy a speciális elektromos csatlakozók, biztosítékok, áramtalanítók. Viszont attól függetlenül, hogy ezt a sort meddig folytatjuk, egy valamit biztosan állíthatunk. Ha valaki 2018-ban napelemes rendszer vásárlására vagy építésére adja fejét, biztosan egy megtérülő beruházás mellett dönt. Mindegy, hogy egy 45 Wattos, kisfogyasztók üzemeltetésére használt kompakt napelemszettre ruház be, vagy erőművet épít, a beruházása meg fog térülni. A kérdés csak az, hogy 5 vagy 20 éven belül.

De ha ezt mindet egyben szeretnéd

Ha te most nem egy 20 év alatt megtérülő 500kW-os erőművet szeretnél építeni, csak egy kisfogyasztók ellátására alkalmas kisteljesítményű napelemet keresel, akkor jó hírünk van. Ugyanis, ha rákeresel az interneten a napelem kulcsszóra, akkor általában olyan webshopokat fogsz találni, ahol csak egy napelempanelt nyomnak a kezedbe, a többit pedig neked kell összeraknod. Azonban ez nálunk nem így van: a mi rendszerünk a korábban leírt feszültségszabályozót és töltésvezérlőt is tartalmazza, ráadásul még egy acélkonzolt is erősítettünk a panel hátuljára, hogy neked még a felszereléssel se kelljen vesződnöd. Sőt, ha most rendelsz, még egy ajándék Vadalarmos bögrével is meglepünk!

Ajánlott termék

Vadalarm mezőgazdasági napelem (50W)

Vadalarm mezőgazdasági napelem (50W)

Az 50 wattos mobil napelemet kifejezetten olyan gazdálkodók számára fejlesztettük ki, akik a hálózati áramforrástól távol szeretnék elektromos fogyasztóikat, pl. villanypásztorukat üzemeltetni. Mezőgazdasági kisfogyasztókhoz, 12 V-os akkumulátor töltéséhez való. Műszaki specifikációkat és bővebb információt itt találsz róla.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Napelemek és mezőgazdaság – nem csak elférnek egymás mellett, segíthetik is egymást!

Mint azt a legutóbbi cikkünkre érkezett reakciókból láttuk, a mezőgazdasággal foglalkozók egy része komolyan tart attól, hogy a napelemek térhódítása azzal fog járni, hogy egyre nagyobb területeket foglalnak majd el, ahol akár mezőgazdasági tevékenységek is történhetnének. Pedig a napenergiát nem feltétlenül kellene ellenségként kezelni, hiszen a kettő kiválóan megfér egymás mellett, sőt, akár a napenergiával költséghatékonyabbá is tehetjük a mezőgazdasági tevékenységeket.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.