Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Megérkezett! A Vadalarm Villanypásztor felügyelet már önállóan is rendelhető! Kattints és nézd meg!

Károkozó madarak legkedveltebb csemegéi

Sajnos a madarak nagyon sok fajtája tud károkat okozni és rendkívül sokféleképpen teszi ezt. Ugyanakkor arról sem szabad elfelejtkezni, hogy gyakran ugyanezek a madarak a segítségünkre is vannak – erről az ellentmondásról korábbi cikkeinkben ejtettünk szót.

Közeledik a nyár és az idei évben már a tavasz is meglehetősen nyárias jellemzőkkel bírt. A hirtelen felszökő hőmérséklet és a viszonylag gyakori, kiadós esők igencsak beindították a természet ébredését, így már most, május közepén elmondhatjuk, hogy egy hónappal előrébb járunk, mint tavaly ilyenkor, amikor pedig nagyon nehezen érkezett meg a jó idő.

A nyár a bőséges termés időszaka és ahogy egymás után érnek be a különféle gyümölcsök és zöldségek, úgy okoz fejfájást a gazdáknak a károkozó madarak jelenléte. Szinte mindenünket félteni kell, hiszen nem nagyon van olyan termés, amelyet ne dézsmálna meg „valaki”. Nehéz különbséget tenni a különféle gyümölcsök és más termések között, hogy melyeket szeretik jobban a madarak és melyeket kevésbé. Ennek oka nem csak abban rejlik, hogy az élőhely és a konkrét környezet meghatározó szerepet kap abban, hogy mennyire fanyalodnak rá a vad madarak az ember által termesztett növényekre, hanem abban is, hogy sok madár nem csak a terméseket csípi le, de előszeretettel fogyasztja a friss hajtásokat, csírázó magvakat, a földből kibújó magoncokat is.

A házi veréb kifejezetten szereti a gyümölcsfák rügyeit, majd a virágbimbókat is, amivel szintén a termés eredményességét veszélyeztetik.

Nagy sláger a korán termő cseresznye, ennek oka valószínűleg a kiéhezettség, vagyis az, hogy a hosszú tél után a madárfajok borzasztóan várják a friss táplálékot. Sajnos tény, hogy a termés felét-kétharmadát is képesek elpusztítani a seregélyek, rigók, verebek. Természetesen ezek a madarak a későbbiekben érni kezdő almát, barackot, málnát stb. sem vetik meg. Gyakori, hogy nem eszik le az egész gyümölcsöt, csak belecsípnek minden szembe, így téve tönkre akár több mázsa termést.

A másik, rendkívül veszélyeztetett gyümölcs a szőlő, amely nem csak azért szenved minden évben nagy károkat, mert savanykás-édeskés ízét nagyon kedvelik a madarak, hanem azért is, mert sok faj kedvence ez a gyümölcs. Nagy csapatokban szállják meg egyszerre, de nem csak a csipegetéssel okoznak károkat, hanem a szemek leverésével is.

Ha a fenti sorok olvasása közben már lelki szemeid előtt le is pergett, ahogy a madarak a te termésedet dézsmálják, akkor kattints ide, és ismerd meg madárriasztónkat, mellyel már több száz gazda védekezik hatékonyan a madárkár ellen.


Ezt olvastad már?

Mennyire intelligensek a károkozó madarak?

Tapasztalataink szerint sokkal nehezebb elriasztani a madarakat, mint a vadakat. Ennek két oka is van: egyrészt a vadakkal ellentétben ők szinte bármerről érkezhetnek, másrészt pedig sokkal intelligensebbek is a náluk.

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Tudj meg többet
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.