Vadalarm Mit eszik az igazán ínyenc vaddisznó? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Mit eszik az igazán ínyenc vaddisznó?

A vaddisznó mindenevő állat, vagyis növényi és állati eredetű táplálékot egyaránt szívesen fogyaszt. Alapvetően éjszakai élőlény, de a kutatók szerint ez a szokása az ember nagyarányú elterjedésével függ össze. Mivel a vaddisznó nagyon szeretné elkerülni az emberrel való találkozást, inkább az éjszakai mozgást választja.

Élőhelye alapvetően az erdő és a rétek, ahol a kedvenc csemegéje a kései makk (a korai kesernyés, azt kevésbé kedveli), erős orrával kitúrja a pajorokat, gilisztákat, de szívesen fogyaszt a megtalált dögökből is (akár a fajtatársaiból). Kedvelt tápláléka a vadászok által hátrahagyott zsigerek.

A megvizsgált vaddisznó-gyomrok gyakran tartalmaztak kisemlősöket, egereket, pockokat, mezei nyulat, hörcsögöt és vakondot is. Szereti a hüllőket is, siklót, békát, rovarokat, bogarakat is. Túlszaporodás esetén jellemző, hogy más állatok kicsinyeit is elrabolja/levadássza, így fiókákat, tojásokat, súlyos esetben gidákat és borjakat is elfogyaszt a túlélés érdekében. (Előfordult, hogy vadasparkban szarvasborjakat ejtettek el a vaddisznók.)

Ami a terményeket illeti, kiemelten kedvelt tápláléka a csicsóka, amely ember által művelt kertekben is terem, de sok helyen kivadulva is megtalálja. A csicsóka a téli-tavaszi időszakban nagyban segíti a nagyvad túlélését, hiszen magas tápanyag-tartalmával a nehéz, hideg évszak vége felé hatékonyan segíti a megfelelő táplálkozást.

A vaddisznó általi vadkár-okozás a legjellemzőbb az erdők melletti tanyákon és megművelt táblákon. Nagyon szereti a kukoricát, abból is a visszamaradtabb vagy még éretlen, puhább, lédúsabb csöveket. Kedvelt tápláléka az érett kalászosok termése. Szereti a burgonyát, répát is, amit szintén szívesen kitúr a földből. Nagy károkat okozhat a fák fiatal hajtásainak elfogyasztásával, a frissen ültetett csemeték kitúrásával is.

Megfigyelték, hogy igen kedveli a savanyú illatú dolgokat, így a savanykás gyümölcsöket (meggy, alma, szőlő), de a lehullott, erjedésnek indult egyéb gyümölcsöket is. Gyakori, hogy e miatt a preferenciája miatt a beetetéseknél erjesztett leveket, élesztőt tesznek a leggyakoribb szóróanyagként használt kukoricához.

A vaddisznók által okozott kár jelentős része nem a táplálékként elfogyasztott termésekben jelentkező hiányból fakad, hanem abból, hogy táplálkozás közben kitapossák, letördelik a haszonnövényeket, dörgölőzéssel, csörtetéssel letördelik föld feletti növényi részeket. Ha szeretnéd elkerülni, hogy ezt a te területeden tegyék, keress minket nyugodtan.


Ajánlott termék

Vadalarm Smart Pro

Vadalarm Smart Pro

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Afrikai sertéspestis: van-e okunk pánikra?

Manapság sok híroldal beszél világjárványról az elsősorban sertések és vaddisznók közt pusztító, egyelőre megállíthatatlannak tűnő sertéspestisről. Cikkünkben kiderítjük, hogy van-e oka pánikra a magyar gazdáknak?

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.