Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Afrikai sertéspestis: van-e okunk pánikra?

Hazánkban még nem találtak se házisertés, se vaddisznó esetében fertőzött példányt vagy tetemet, de Csehországban már januárban elrendelték a vaddisznóállomány 80%-ának kilövését a fenyegető járvány miatt. Németországban is pánik uralkodik: a gazdák ott is ugyanilyen drasztikus intézkedést követelnek. Csehországban a tél folyamán volt olyan hét, hogy 200 afrikai pestisben elpusztult vaddisznótetemet találtak, ezt megelőzően Ukrajnában és Romániában is észleltek fertőzéses eseteket.

Az afrikai sertéspestis (röviden ASP), behurcolás révén, ahogy a neve is mutatja Afrikából terjedt el az európai területeken. Afrikában a közönséges varacskos disznó és különféle vaddisznófajok érintettek, Európában az európai vaddisznó és a házisertés veszélyeztetett. A kórt az ember nem kaphatja el, így járványügyi kockázatot számunkra nem jelentenek a felbukkanó esetek, ugyanakkor a fertőzés felszámolása jelentős anyagi ráfordítással járhat.

A fertőzött állatok közül elvétve élik túl a betegséget, kezelési lehetőség vagy megelőzésre hatékony oltási módszer egyelőre nem áll rendelkezésre. A tenyésztésben levő egyedek esetében a megelőzés feladatai közé tartozik a fertőzött állomány leölése és szakszerű megsemmisítése. A beteg egyedek húsa nem használható fel élelmiszerként se ember, se állatok számára. A likvidált állomány élőhelyét több körben fertőtleníteni kell.

Óriási jelentősége van a terjedés megállításának azon országok és régiók esetében, amelyek egyelőre mentesek a fertőzés alól. Ezen területek vonatkozásában az elsődleges feladat a behurcolás megelőzése, illetve a vaddisznók és a házisertések egyedeinek érintkezésének megakadályozása.

A megelőzés részeként a házi sertéseket eladás, illetve szállítás előtt alapos vizsgálatnak vetik alá, továbbá a feldolgozott egyedek esetén is rendkívüli figyelmet fordítanak a járványügyi vizsgálatok szigorú betartására. Előfordult már behurcolásos eset nem megfelelően fertőtlenített állat- és takarmány-szállító járművek, illetve nem megfelelően kezelt fertőzött állati hulladékok révén is.

Tehát összefoglalva:

Ezt olvastad már?

A Tesla és a Vadalarm

Mégis mi lehet a közös a Tesla autóiban és a Vadalarm termékekben? Olvasd el legfrissebb írásunkat, és minden kiderül!

Ajánlott ingyenes e-könyv

13+1 módszer a vadkár ellen

13+1 módszer a vadkár ellen

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.