Vadalarm Mit esznek a rágcsálók: tévhitek és a valóság - Vadalarm blog

Árkorrekció: rágcsálóriasztónk ára 3.000 Ft-tal nő november 10-től. Szerezd be még időben a régi áron ide kattintva!

Mit esznek a rágcsálók: tévhitek és a valóság

A gyermekmeséknek igen gyakori szereplői az egerek, amelyek a világon a legjobban a sajtot szeretik. További nagy kedvenc a sün, amely a hátán hordja a piros almát, amelyet hazavisz majd megesz. Hát innen datálódnak a tévhitek, amelyeket, ha nincs később személyes tapasztalatunk, talán életünk végéig nem vetkőzünk le.

Az egerek és a patkányok is mindenevők, amibe nem állítjuk, hogy nem fér bele a sajt, de aki próbált már egércsapdát felállítani, jól tudja, hogy vannak élelmiszerek, amikre sokkal jobban gerjednek ezek az amúgy aranyos kis rágcsálók (pl. csoki, szalonna, dió). Mivel rágcsálóként mindkét fajnak kiváló a szaglása, természetes dolog, hogy az illatával vonzó táplálékokat kedvelik, de könnyen megtalálják a kevésbé aromás ételeket is.

Az egér kedvenceit a gabonák és az olajos magvak jelentik. A mezei egér vadon növő fűfélék magjait eszi, rovarokkal kiegészítve. Az, hogy a konyhánkba szabadulva összerág mindent, inkább a kíváncsiságának köszönhető, az pedig, hogy még a műanyagot, papírt is elrágja, már nem az éhség műve.

A patkány is szívesen megkóstol sokféle élelmiszert és ha teheti, csak azt eszi meg, ami ízlik neki. Hulladékevő, de a dohos, penészes dolgokat nem szereti. A patkánynak aránylag magas nedvességtartalmú ételre van szüksége (50-70%), míg az egér vízigénye nagyon kicsi, szívesen elfogyaszt bármilyen száraz táplálékot is. Szabadban folytatott életmódjában a táplálkozása nagyon hasonlít az egéréhez: magokat, növényi részeket fogyaszt, rovarokkal, bogarakkal kiegészítve.

Mindkét állat jellemzője az élelmiszer tárolása. Föld alatti járataikban igen nagy mennyiségű ennivalót halmoznak fel, amihez csak akkor nyúlnak, ha valamilyen oknál fogva (pl. járatbeomlás vagy kemény fagy) miatt nem tudnak a földfelszínre jutni. Mivel a rágcsálóknak folyton nő a foguk és igen gyors az anyagcseréjük, folyamatosan rágniuk kell. Ez olyannyira komoly dolog, hogy akár éhen is pusztulhatnak, ha a fogukat hagyják túl hosszúra nőni és alkalmatlanná válik a rágásra.

Mind az egerek, mind a patkányok komoly problémát jelentenek az ember számára hiszen akarva-akaratlan könnyen megközelíthető táplálékforrást és optimális életkörülményeket biztosítanak a rágcsálók számára saját életmódjukkal. Tapasztalatok szerint a világ nagyvárosaiban jóval nagyobb egyedszámú patkány él, mint ember. Többek között ilyen komoly problémákat okozhatnak.

Ajánlott termék

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ilyen gyorsan jöhet egy egérinvázió

Nem egy hollywoodi film készült már a rágcsálók által okozott katasztrófákról, és a történelem során is ismerünk példákat arra, hogy egerek okozták teljes civilizációk bukását. Mit gondolsz, a te otthonodat milyen gyorsan lepnék el az egerek?

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.