Vadalarm Mit esznek a rágcsálók: tévhitek és a valóság - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Mit esznek a rágcsálók: tévhitek és a valóság

A gyermekmeséknek igen gyakori szereplői az egerek, amelyek a világon a legjobban a sajtot szeretik. További nagy kedvenc a sün, amely a hátán hordja a piros almát, amelyet hazavisz vacsorára (és talán megosztja szeretett süni párjával és csemetéivel). Hát innen származnak a tévhitek, amelyeket, ha nincs később személyes tapasztalatunk, talán életünk végéig nem vetkőzünk le. No nem mintha olyan szomorú életet élnénk, ha nem tudnánk meg, hogy valójában mit esznek az egerek, mindesetre nem árthat, ha minden nap tanulunk valami apróságot.

Biológiai tény, hogy az egerek és a patkányok is mindenevők, amibe nem állítjuk, hogy nem fér bele a sajt, de aki próbált már egércsapdát felállítani, jól tudja, hogy vannak élelmiszerek, amikkel sokkal jobban elcsábíthatóak ezek az amúgy aranyos kis rágcsálók (pl. csoki, szalonna, dió). Mivel az összes rágcsáló fajnak kiváló a szaglása, természetes dolog, hogy az illat alapján vonzó táplálékokat kedvelik, de könnyen megtalálják a kevésbé aromás ételeket is.

És most nézzük, valójában mit ajánl 10-ből 9 rágcsálódietetikus. Az egér kedvenceit a gabonák és az olajos magvak jelentik. A mezei egér vadon növő fűfélék magjait eszi, rovarokkal kiegészítve. Az, hogy a konyhánkba szabadulva összerág mindent, inkább a kíváncsiságának köszönhető, az pedig, hogy még a műanyagot, papírt is elrágja, már nem az éhség műve. Sokkal inkább a folyamatosan növő metszőfogainak koptatását szolgálja.

 

A patkány is szívesen megkóstol sokféle élelmiszert és ha teheti, csak azt eszi meg, ami ízlik neki. Hulladékevő, de a dohos, penészes dolgokat nem szereti. A patkánynak aránylag magas nedvességtartalmú ételre van szüksége (50-70%), míg az egér vízigénye nagyon kicsi, szívesen elfogyaszt bármilyen száraz táplálékot is. A patkány szabadban folytatott életmódjában a táplálkozása nagyon hasonlít az egéréhez: magokat, növényi részeket fogyaszt, rovarokkal, bogarakkal kiegészítve.

Mindkét állat jellemzője az élelmiszer eltárolása, raktározása későbbre. Föld alatti járataikban igen nagy mennyiségű ennivalót halmoznak fel, amihez csak akkor nyúlnak, ha valamilyen oknál fogva (pl. járatbeomlás vagy kemény fagy) nem tudnak a földfelszínre jutni. Mivel a rágcsálóknak folyton nő a foguk és igen gyors az anyagcseréjük, folyamatosan rágniuk kell. Ez olyannyira komoly dolog, hogy akár éhen is pusztulhatnak, ha a fogukat hagyják túl hosszúra nőni és alkalmatlanná válik a rágásra.

Mind az egerek, mind a patkányok komoly problémát jelentenek az ember számára hiszen akarva-akaratlan könnyen megközelíthető táplálékforrást és optimális életkörülményeket biztosítunk a rágcsálók számára saját életmódunkkal. Tapasztalatok szerint a világ nagyvárosaiban jóval nagyobb egyedszámú patkány él, mint ember. Többek között ilyen komoly problémákat okozhatnak.

Most, hogy tisztában vagy vele, mit esznek, azt is tudod, mit tegyél az egerek csapájába. De ha mégsem szeretnél egér tetemekkel találkozni, vagy esetleg olyan helyről szeretnéd távoltartani őket, ahol nem lehet csapdászni, akkor kattints ide, és ismerd meg Magyarország legokosabb rágcsálóriasztóját!

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.