Vadalarm Milyen betegségeket terjesztenek a rágcsálók? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Milyen betegségeket terjesztenek a rágcsálók?

Sokan azt gondolják, hogy a rágcsálók jelenléte a házban, illetve az emberek környékén csak vidéken, a természetközeli élőhelyeken okozhat problémát. Ez semmiképpen sincs így, hiszen például az egerek előszeretettel költöznek be panelházak szigetelésébe, csőhálózataiba, falaiba is. Az élelmiszerraktárakban és -üzemekben, boltok raktáraiban de akár eladótereiben is az egyik legnagyobb gond a rágcsálók távol tartása illetve irtása.

De miért olyan nagy gond, ha ezek a kis állatok beköltöznek a házainkba, akár vidéken a pajtáinkba, kamráinkba?

Akinek már volt egér a hétvégi házában, biztosan be tud számolni arról, hogy mekkora károkat képesek okozni ezek az aprócska rágcsálók. Az egy dolog, hogy megkóstolnak, összerágnak mindent (még olyan dolgokat is, amelyek nem tartoznak a klasszikus élelmiszer kategóriába, mint pl. drótok és műanyagok), de mindenfelé elszórják az ürüléküket, összejárják a bútorokat, taszító tisztátalanság-érzést és szagokat hagyva maguk után.

 

Amivel kevesebben vannak tisztában, hogy a rágcsálók (egerek, patkányok) számos betegséget is terjeszthetnek, amelyek közül több az emberre is igen veszélyes lehet. Az egerek nyálából és ürülékéből kerülnek ezek a vírusok az emberi szervezetbe. De sajnos nem csak azokban az esetekben, ha érintkezésbe kerülünk ezekkel a váladékokkal, hanem akkor is, ha azok szemcséi kiszáradás után a levegőbe kerülnek és belélegezzük őket.

Az egerektől kaphatunk fertőző agyhártyagyulladást, szalmonellát, baromfipestist, száj- és körömfájást, tularémiát és még számos ijesztő és kellemetlen betegséget. Kifejezetten tilos az egér által megrágott élelmiszerek elfogyasztása, és ha olyan helyiséget takarítunk, amelyben egérürülék található, minden esetben alkalmazzunk szájmaszkot!

A patkányoktól fenyegető betegségek közül az egyik legsúlyosabb a leptospirosis vagy más néven iszapláz, amely súlyos vese és májkárosodást okozhat, belső vérzésekkel kísérve, szélsőséges esetben akár halálos is lehet. További betegségek, amelyeket a patkányok terjesztenek: trichinosis, rágcsálótífusz, vírusos hemorrhágiás láz, tularémia, hastífusz, veszettség, vérhas stb..

Ezek a betegségek elsőre elég ijesztőnek hathatnak. Ugyan nem az indokolatlan ijesztgetés vezérelt minket a cikk írására, de azért jó, ha tisztában vagyunk a veszélyekkel. Ezért is mondjuk, hogy mindig jobb megelőzni a bajt.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.