Vadalarm Milyen betegségeket terjesztenek a rágcsálók? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Milyen betegségeket terjesztenek a rágcsálók?

Sokan azt gondolják, hogy a rágcsálók jelenléte a házban, illetve az emberek környékén csak vidéken, a természetközeli élőhelyeken okozhat problémát. Ez semmiképpen sincs így, hiszen például az egerek előszeretettel költöznek be panelházak szigetelésébe, csőhálózataiba, falaiba is. Az élelmiszerraktárakban és -üzemekben, boltok raktáraiban de akár eladótereiben is az egyik legnagyobb gond a rágcsálók távol tartása illetve irtása.

De miért olyan nagy gond, ha ezek a kis állatok beköltöznek a házainkba, akár vidéken a pajtáinkba, kamráinkba?

Akinek már volt egér a hétvégi házában, biztosan be tud számolni arról, hogy mekkora károkat képesek okozni ezek az aprócska rágcsálók. Az egy dolog, hogy megkóstolnak, összerágnak mindent (még olyan dolgokat is, amelyek nem tartoznak a klasszikus élelmiszer kategóriába, mint pl. drótok és műanyagok), de mindenfelé elszórják az ürüléküket, összejárják a bútorokat, taszító tisztátalanság-érzést és szagokat hagyva maguk után.

 

Amivel kevesebben vannak tisztában, hogy a rágcsálók (egerek, patkányok) számos betegséget is terjeszthetnek, amelyek közül több az emberre is igen veszélyes lehet. Az egerek nyálából és ürülékéből kerülnek ezek a vírusok az emberi szervezetbe. De sajnos nem csak azokban az esetekben, ha érintkezésbe kerülünk ezekkel a váladékokkal, hanem akkor is, ha azok szemcséi kiszáradás után a levegőbe kerülnek és belélegezzük őket.

Az egerektől kaphatunk fertőző agyhártyagyulladást, szalmonellát, baromfipestist, száj- és körömfájást, tularémiát és még számos ijesztő és kellemetlen betegséget. Kifejezetten tilos az egér által megrágott élelmiszerek elfogyasztása, és ha olyan helyiséget takarítunk, amelyben egérürülék található, minden esetben alkalmazzunk szájmaszkot!

A patkányoktól fenyegető betegségek közül az egyik legsúlyosabb a leptospirosis vagy más néven iszapláz, amely súlyos vese és májkárosodást okozhat, belső vérzésekkel kísérve, szélsőséges esetben akár halálos is lehet. További betegségek, amelyeket a patkányok terjesztenek: trichinosis, rágcsálótífusz, vírusos hemorrhágiás láz, tularémia, hastífusz, veszettség, vérhas stb..

Ezek a betegségek elsőre elég ijesztőnek hathatnak. Ugyan nem az indokolatlan ijesztgetés vezérelt minket a cikk írására, de azért jó, ha tisztában vagyunk a veszélyekkel. Ezért is mondjuk, hogy mindig jobb megelőzni a bajt.

Ajánlott termék

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Milyen épületekbe szeretnek leginkább télre beköltözni a rágcsálók?

Írásunkban megvizsgáljuk, hogy van-e különbség az egyes épület típusok között abból a szempontból, hogy mennyire érzik magukat jól benne a rágcsálók. Szerinted a gipszkarton álmennyezetet vagy az üveggyapotot szeretik jobban?

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.