Vadalarm Minden, amit a pocokkárról tudni érdemes - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU SK PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Minden, amit a pocokkárról tudni érdemes

Az elmúlt 2-3 évben hazánkban rendkívüli mértékben felszaporodott a pocokállomány, ami egyre nagyobb problémát jelent a gazdáknak. Noha a populáció nagyságában egyébként is megfigyelhető egyfajta ciklikusság, a klímaváltozás nem a mi oldalunkon áll, ugyanis az egyre enyhébb telek nagyban megnövelik a rágcsálók túlélési esélyeit. Aktuális posztunkban bemutatjuk a pockok által okozott károkat és áttekintjük a védekezési lehetőségeket is.

A pockok, bár apró és elsőre ártalmatlannak tűnő rágcsálók, komoly károkat okozhatnak a mezőgazdasági területeken. Ezek a gyorsan szaporodó állatok – egy nőstény akár évente 5-10 alkalommal is ellik, és egy alomban 5-10 utódot hozhat világra – rövid idő alatt nagy populációkat hozhatnak létre. Növényevő életmódjuk miatt jelentős mértékben pusztítják a termést, különösen a gabonaféléket, zöldségeket és gyümölcsöket. Emellett a föld alatti járataikkal a talaj szerkezetét is károsítják, ami a növények gyökereinek sérüléséhez és a talajerózió fokozódásához vezet.

Tehát a pockok túlszaporodása nem csak a növényeknek okoz problémát, de a talaj erózióját is növeli, így több szempontból is hasznos lenne a populáció kordában tartása. Ráadásul a pocok az ürgével és a hörcsöggel ellentétben télen is aktív. Sőt, már 2 hetes korában ivarérett, így egy enyhet tél alatt simán le tudja körözni a másik két állat létszámát. Így nem meglepő, hogy az enyhe telek után rendszeresen halljuk a híreket a túlszaporodásáról.

Védekezési lehetőségek természetes módon

Persze, mint minden állat túlszaporodásakor, első körben azon kell elgondolkodnunk, hogy miért nem oldja meg ezt a természet magától. Hiszen minden fajnak van egy ideális létszáma, ami fölé szaporodva az ökoszisztéma nem bírja eltartani őt, és összeomlása magával rántja. Azonban esetünkben a pockokat eltartó ökoszisztémába rendesen belenyúltunk mi, emberek is. Természetes ragadozóikat nem engedjük dolgozni, táplálékukat pedig ipari méretekben termesztjük. Nyilván az nem lenne túl jó megoldás, ha a növénykultúrák kiirtásával próbálnánk védekezni ellenük, ezért inkább a természetes ellenségek visszahozása tűnik reális forgatókönyvnek.

A pocok természetes ellensége a erdei fülesbagoly, macskabagoly, gyöngybagoly és az egerészölyv, melyek akár napi több egyedet is el tudnak ejteni, így viszonylag gyorsan vissza tudják szabályozni a populációt. Ehhez azonban az kell, hogy visszacsalogassuk ezt a két ragadozó madarat a szántóföldjeinkre. Ennek szerencsére létezik egy rendkívül praktikus módja: pár száz méterenként helyezzünk ki egy T alakú, nagyjából fejmagasságú faszerkezetet, melyen megpihenhetnek a ragadozómadarak.

Csak óvatosan a mérgekkel!

Természetesen a vegyipar, hűen önmagához, szintén többféle termékkel állt elő az évek során. Azonban mielőtt méreg kijuttatásába kezdenél, fontos, hogy tisztában legyél pár alapvető fontosságú ténnyel. A hagyományos véralvadásgátló alapú mérgek ugyanis nem alkalmasak a pockok ellen, mert a zöld növényekben levő K-vitamin semlegesíti azokat. Emellett ráadásul veszélyt jelenthetnek a pockokat megevő ragadozóra nézve is. Az egyik legelterjedtebb szer a klórfacinon nevű hatóanyaggal dolgozik, ami szintén nem veszélytelen, és ráadásul engedélyköteles is.

Alap esetben egyébként sem szabad csak úgy ész nélkül mérgeket szórni a természetben, de a NÉBIH és a NAK közleményeit figyelve látszik, hogy rendszeresen hirdetnek ki olyan időszakokat (például 2024 május 29 – szeptember 25), amikor növényorvos jelenlétében és külön engedély birtokában bizonyos helyeken a pocokjáratokba kijuttathatóak egyes szerek.

Kisebb kertekben többen kísérletet tesznek csapdákkal is a pockok elfogására, ám erről a módszerről reálisan be kell látni, hogy nagy területen kivitelezhetetlen.

Maradjunk a békés módszereknél

Mivel mi az emberek és az állatok békés együttélésében hiszünk, a mérgezést nem támogatjuk, és természetesen keressük annak lehetőségét, hogy a Vadalarm Smart termékcsaládunk és a pockok viszonyáról többet megtudhassunk. Mivel a pockok javarészt föld alatt élik mindennapjaikat, ezért a magas frekvenciájú hangoknak csak egy kis része ér el a fülükbe. Mivel azonban a Vadalarm Smart termékek képesek bármilyen általunk előre beprogramozott hangot alkalmazni az állatok távoltartására, ezért nem zárjuk ki, hogy alacsonyabb frekvenciákkal hatékonyan lehet védekezni ellenük.

Ha kísérletező kedvedben vagy és téged is érint a probléma, sőt esetleg még van egy ötleted a riasztás hangjának pocokspecifikus módosítására, akkor mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot az info@vadalarm.hu e-mail címen vagy a fenti telefonszámon!

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Európa szerte népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő felhasználók körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Hirdetéseink személyreszabásához és a legjobb szolgáltatás érdekében weboldalunk sütiket használ. Tájékoztatónkat itt éred el.