Vadalarm Milyen biztosítás fizet vadkár esetén? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Milyen biztosítás fizet vadkár esetén?

Legnépszerűbb cikkeink többsége a vadkár felelősségével, megelőzésével és kártérítésével foglalkozik. Olvasóink visszajelzései alapján biztosak voltunk benne, hogy a társadalom kellően széles rétegét érinti a kérdés valamilyen módon ahhoz, hogy a biztosítótársaságok komolyan foglalkozzanak a kérdéssel. Intéztünk hát pár kérdést 22 biztosítóhoz. Cikkünkben összefoglaljuk a válaszokat.

Hazánkban e sorok írásakor nagyjából 30 komolyan vehető szereplő tevékenykedik a biztosítási piacon. Ezek közül sikerült 22-nél átvergődnünk magunkat az online felületek és űrlapok útvesztőjén, és egy használható e-mail címet találni, ahol feltehettük kérdéseinket. Az eredmény megdöbbentő volt, de még ne szaladjunk előre ennyire.

A kérdéseinket még 2023 őszén tettük fel. Nem voltak túl bonyolultak, így feltételezhettük, hogy gyorsan sok egyértelmű választ fogunk kapni. De mielőtt rátérnénk a konkrét kérdésekre és a kapott válaszokra, fontos leszögeznünk, hogy (a cikk írásakor semmiképp) nem foglalkozunk gépjárműre vagy terményekre, esetleg termőföldre köthető biztosítások értékesítésével. Írásunk nem minősül sem ajánlattételnek, sem tökéletes összehasonlításnak, így nem is ajánlunk semmit senkinek benne.

Cikkünk igazi célja tehát az általános köd eloszlatása volt, nem pedig üzleti. Ezt a kérdést tettük fel a 22 biztosítónak: „…milyen biztosítások léteznek Önöknél mezőgazdasági és közúti vadkár esetére (természetesen külön-külön)? Össze tudnák foglalni őket pár mondatban, amit aztán a cikkben is idézhetek majd?”. Láthatod tehát, hogy tényleg nem volt bonyolult a kérés.

Nézzük az eredményeket! A 22 kimenő levélből 3-ra kapásból hibaüzenet jött (volt, ahol azzal a részletezéssel, hogy megtelt a postafiók, ami ezért valahol vicces…) A többi 19-ből összesen 8-an adtak használható választ, melyből 6 nagyjából arról szólt, hogy vagy nem kívánnak foglalkozni a kérdéssel, vagy nem rendelkeznek ilyen biztosítási termékkel, esetleg nem szeretnének megjelenni cikkünkben.

Összesen tehát 2 társaság adott használható választ, akik ezek után úgy gondoljuk, megérdemelnek annyit, hogy minimum nevesítsük őket: Allianz és Generali. (Egyikük sem fizetett, de ha szeretnének, nyugodtan szóljanak.) Nézzük a válaszokat ABC sorrendben.

Allianz

„A vad által okozott károk kártérítési összege a néhány százezer forinttól a több millió forintig is terjedhet. Éppen ezért, az esetleges plusz költségek elkerülése érdekében mindenképp érdemes olyan gépjármű-biztosítást kötni, ami a vaddal való ütközésre is fedezetet nyújt.

Az Allianz Autóm termék Plusz, Extra és Max csomagja is fedezetet nyújt állattal való ütközés esetén, ami alapján akkor fizet a biztosító, ha a jármű sérülése közvetlenül egy állat elütéséből adódik. A teljes körű védelmet nyújtó Max csomag töréskár fedezete pedig abban az esetben is megoldást jelent, ha a gépjárművünk balesetszerű sérülése nem közvetlenül az állattal való ütközésből ered, hanem például abból, hogy az ütközés elkerülése érdekében elrántjuk a kormányt, és ebből adódóan keletkezik a gépjárművünkben kár, vagy az ún. másodlagos károk esetén, tehát ha az állattal történő ütközés után autónk még az útszéli fának is nekiütközik.”

Generali

„A Generali Biztosító mezőgazdasági biztosításai nem térítenek közúti, sem növényi kultúrában okozott vadkárokra. Növénybiztosításaink mellé köthető hasznos opcióként a választható műholdas riasztási csomag, ami riasztást küld április 1. és október 1. közötti időszakban, ha hirtelen változás áll be a termőföld növényi vegetációjában, ezáltal hozamcsökkenés vagy káresemény valószínűsíthető. A riasztás módja: email vagy sms.

Riasztást nem csak biztosítási eseményről, hanem egyéb esetekben, például belvíz, vadkár vagy rovarkárok esetén is küldünk. A riasztás csak a változás tényét jelzi, annak okát nem.

Ha vaddal ütközik a gépjármű közúton, akkor az balesetnek számít, és ha nem állapítható meg a vadásztársaság felelőssége, akkor a gépjármű tulajdonos a saját kárát vagy Generali casco biztosításra, vagy a Generali kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása mellé köthető kiegészítő vad- és háziállatkár biztosításra tudja rendezni. Ha a gépjármű tulajdonos a felelős, akkor a gépjárműben keletkező saját kárt ugyanerre a két biztosítására rendezheti a Generalinál, az okozott kárt pedig felelősségbiztosításunk fedezi.”

Összefoglalás

Még egyszer a biztonság kedvéért kiemeljük, hogy nem biztosítások értékesítéséből élünk, nem fizetett PR cikket írunk, és nem akarjuk neked eladni a fenti biztosítók termékeit. Lehet, hogy a többi, 28 biztosítónak is vannak hasonló, vagy ennél jobb termékei, így nyilván mindenkinek azt javasoljuk, hogy biztosítás kötése előtt nézzen körül, kérjen ajánlatot a lehető legtöbb helyről.

Ám az elég szomorú, hogy kevesebb, mint a biztosítók harmada adott értelmezhető választ, és kevesebb, mint a tizedük tudott felmutatni olyan csomagokat, amelyek, ha a mezőgazdaságnak nem is, de az autós társadalomnak mindenképp hasznára válhatnak. Részleteket és biztosítási termékeket direkt nem linkeltünk be. Akit érdekel, keressen rá név alapján.

Ha pedig egy olyan biztosító kollégája olvasná ezt a cikket, és szeretne valamit hozzátenni, szívesen várjuk építő jellegű javaslatait az info@vadalarm.hu címre.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.