Vadalarm Vajon kulturált jogállami megoldást vagy a gazda-vadász viszony további elmérgesedését fogja okozni a NAK lépése? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU SK PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Vajon kulturált jogállami megoldást vagy a gazda-vadász viszony további elmérgesedését fogja okozni a NAK lépése?

Mivel a Vadalarm élen jár a vadkármegelőzési technológiák fejlesztésében, ezért nem mehettünk el szó nélkül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara friss sajtóközleménye mellett. De mielőtt erre rátérnénk, vessünk egy pillantást az aktuális hazai vadkár helyzetre.

A vadkárok mértékének emelkedését a vadállomány túlszaporodása okozza, amely az elmúlt hatvan évben jelentős rekordokat döntöget. Az 1960-as évekhez képest az öt nagyvad (gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó, muflon) összlétszáma ötszörösére nőtt. Tudományos becslések szerint ma mintegy 800 ezer nagyvad él az országban, aminek eltartása 1,4 millió tonna táplálékot igényel. Ebből csupán 110 ezer tonna kerül ki vadtakarmányként a vadgazdálkodási egységek által, és ha abból indulunk ki, hogy a vadak táplálékuk felét az erdőkben, felét pedig a mezőgazdasági területeken szerzik, akkor gyorsan arra juthatunk, hogy évente közel 700 ezer tonna mezőgazdasági haszonnövény esik a vadkár áldozatául.

Persze ezen a ponton minden gazdálkodó elgondolkodik rajta, hogy az általa termesztett növények esetében ez pontosan mekkora összeget jelentene forintban kifejezve. Ebben a NAK közleménye egy átlagos piaci árra támaszkodik, és becslésük szerint a 700 ezer tonna elfogyasztott haszonnövény évente 21 milliárd forintnyi mezőgazdasági vadkárnak felel meg. Tehát átlagosan 30.000 forintos tonnánkénti költséggel számoltak (ami reálisnak tűnik abból kiindulva, hogy a vadak nem csak a növények számunkra hasznos részét, hanem szárukat és leveleiket is fogyasztják).

Feltehetően a 2022-es adatokra támaszkodva ebből 3 milliárd forintot tekintenek megtérített kárnak (ám nem szabad megfeledkezni azokról a szóbeli megegyezésekről sem, amik utána nem kerülnek be a statisztikákba). Azaz a NAK számítása szerint évente mintegy 18 milliárd forintnyi kár éri a gazdálkodókat, melyet a vadásztársaságoknak kellene megfizetniük. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a feladatát ellátva, és belső igényeket meghallgatva úgy döntött, hogy egy céget alapít a gazdálkodók jogos vadkárköveteléseinek behajtása érdekében, hogy gyorsabb kártérítést biztosítson az érintetteknek.

Az elgondolás alapja, hogy a NAK országos lefedettsége és háttere, valamint kapcsolatai egy komoly szakmai erőt képviselnek az érdekérvényesítés területén. Ha belegondolunk, ez teljesen logikus. A NAK a gazdák érdekeit képviselve profi jogászokkal és ügyvédekkel felvértezve a bíróságokon támogatja a gazdákat annak érdekében, hogy érvényesíthessék kártérítési igényüket. A nyilatkozat alapján jelenleg a cégalapítás folyamata zajlik, és várhatóan már a 2024-es szezonban látványos eredményeket szeretnének felmutatni.

Egyelőre több konkrétumot nem közöltek, ám érdemes lesz látni a fejleményeket, pláne a vadászat köztudott kormányzati támogatottságának ismeretében. A cikk további részében saját okfejtésünket és álláspontunkat olvashatod.

Először is szeretnénk hangsúlyozni, hogy ügyfeleink között egyaránt vannak gazdák, és vadásztársaságok is. Sőt, sokszor olyanokkal is találkozunk, akik egyszerre mindkét területen tevékenykednek. Szakmai hitelességünket pedig többre értékeljük annál, minthogy bármelyik terület kedvében járva elfogult gondolatokat fogalmazzunk meg a NAK friss közleményéről.

A legfontosabb megállapításunk mégis mindenképpen az, hogy a NAK megérdemli az elismerést már a törekvésért is. A vadkár valóban komoly probléma. Több ezer ügyféllel való beszélgetéseink alapján egyet kell értenünk abban, hogy a vadásztársaságokon sokszor nehéz, vagy egyenesen lehetetlen behajtani a jogos igényeket. Több olyan vadkárszakértővel is találkoztunk karrierünk során, aki belefáradt a folyamatos küzdelembe, és inkább nyugdíjba vonult, vagy felhagyott tevékenységével.

Azonban a vadásztársaságok védelmében el kell mondanunk azt is, hogy a társaságok egy nagyon jelentős hányada kooperatívan keresi a gazdákkal közös megoldásokat. Nem egy példát láttunk olyan villanypásztor rendszer telepítésére, ahol a vadásztársaság állta a karámvezeték kiépítésének költségét, a gazda pedig a villanypásztor készülék és a kiegészítők beszerzéséről gondoskodott. A kooperatív vadásztársaságokat egyébként vadkárvédelmi termékeink vásárlására mi is ösztönözzük különféle kedvezményekkel (részletekért nyugodtan írj egy e-mailt az info@vadalarm.hu-ra).

A nagyvadak létszámának kiugró mértékű túlszaporodásán mégis csak a vadásztársaságok fognak tudni segíteni. Így a NAK bejelentése már önmagában is ösztönzőként hathat rájuk, így reményeink szerint már az előtt megteszik az első lépéseket, hogy jogi összetűzésbe keverednének velük. Viszont a NAK vezetősége egy interjúban azt is hangsúlyozta, hogy csakis a jogos gazdaigényeket fogják képviselni, és leendő követeléskezelő cégükkel megvásárolni. Így a gazdákat remélhetőlen nem fogja semmi ösztönözni abba az irányba, hogy a védekezést mellőzzék, és a vadkárnak kitett növénykultúrában keletkezett kárt ilyen-olyan módon felnagyítsák, vagy eltúlozzák.

A kooperáció fontosságáról, és hazai hiányáról litániákat lehetne írni. Mégis bízunk benne, hogy ez a lépés nem a viszony elmérgesedéséhez és a felek közötti további árokásáshoz fog vezetni, hanem elősegíti az európai emberhez méltó jogállami megoldások megtalálását és ösztönözni fogja a gazdák és vadászok együttműködését. Mert ez máshogy nem fog menni.

Források: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Agrárszektor.hu

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Európa szerte népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő felhasználók körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Hirdetéseink személyreszabásához és a legjobb szolgáltatás érdekében weboldalunk sütiket használ. Tájékoztatónkat itt éred el.