Vadalarm Mégis mit szerethetnek a vakondok pont a te kertedben? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Mégis mit szerethetnek a vakondok pont a te kertedben?

A Vadalarm létezése óta azt az elvet valljuk, hogy egy állat elriasztásakor felvetődő első kérdésnek annak kell lennie, hogy miért jött oda. Sokszor ez az ok a víz, a meleg, vagy épp a táplálék. Legfrissebb írásunkban ez utóbbit járjuk körül a vakondok esetében. Ha téged is bosszantanak a kis betolakodók, akkor olvasd el cikkünket, és tudd meg, mit szeretnek pont a te udvarodban annyira!

A vakondok táplálkozása számos érdekes aspektussal rendelkezik, és a témával foglalkozó tudósok régóta tanulmányozzák ezen állatok étrendjét. A vakondok, amelyek Európában és Ázsiában őshonosak, általában talajban élnek, ahol élelemforrásaikat vadászva szerzik meg.

A vakondok táplálékai között elvétve ugyan, de megtalálhatók az apróbb emlősök, mint például az egerek és az apró patkányok is. A vakondok a föld alatti járataikban vadásznak ezekre az állatokra, és az emésztőrendszerükben gyorsan és hatékonyan dolgozzák fel őket. Bár a vakondok legtöbbször apróbb állatokat fogyasztanak, az is előfordulhat, hogy kisebb madarakat és (esetleg a fészekből kiesett) fiókáikat is elfogják, főként a fészkek közelében.

Ezektől az extrém esetektől eltekintve a vakondok nem ragadozók, és inkább a földben élő gerinctelen állatokra specializálódtak, de egyes fajok időnként növényi anyagokat is fogyasztanak, például a hagymafélék, a gyökérzöldségek és más növények gyökereit.

Fontos megjegyezni, hogy a vakondok étrendje változó lehet, és fajtól függően eltérő állatokat és növényeket fogyaszthatnak. A táplálkozási szokások változása az évszaktól és az időjárási körülményektől is függ, így nem meglepő, hogy a vakondok étrendje a különböző éghajlati területeken és élőhelyeken is változhat.

A vakondnak rendkívül jó szaglása van, amely segítségével megtalálja az általa preferált élelmiszereket. A talajban lévő rovarok és növények illata különböző, és a vakondok nagyon érzékenyek azokra a szagokra, amelyek a kedvenc ételeikre utalnak. Ezt a különleges szaglási képességüket használják a talajban való tájékozódáshoz, a szükséges élelem megtalálásához.

A vakondok rendkívül aktív állatok, és sok élelmet fogyasztanak. Egyes becslések szerint a napi ételmennyiség a testtömegük mintegy 60%-át teszi ki. Ez azt jelenti, hogy egy tipikus vakond napi ételmennyisége akár 200-300 gramm is lehet. A vakondok általában a nap folyamán táplálkoznak, és éjjel a talajban rejtekhelyeiken pihennek.

Az emberek környékén élő vakondok gyakran kárt okoznak, amikor a kertekben ásnak. Azonban az érdemes figyelembe vennünk azt a tényt, hogy a vakondoknak nélkülözhetetlen szerepük van a talaj ökoszisztémájában. A vakondok által ásott járatok javítják a talaj minőségét és segítenek a növények számára az ásványi anyagok jobb elérhetőségében. Így, bár a vakondok élelem utáni kutatásukban jelentős esztétikai károkat tudnak okozni, bántanunk nem ajánlatos őket. Már csak azért sem, mert védett állatok (eszmei értékük egyedenként 25.000 Ft).

Tehát a vakondok jelenléte elsősorban a talajélettel van kapcsolatban. Ha egy adott területen intenzívebbé válik a vakondok jelenléte, az azt jelenti, hogy ott elszaporodhattak a talajban lakó gerinctelenek, mint például a pajorok, drótférgek. Így a védekezést is építhetjük arra, hogy a talajban csökkentjük a kártevő rovarok jelenlétét talajfertőtlenítővel vagy biológiai úton (erre alkalmas például a szudáni fű). Persze ültethetünk olyan növényeket is, amelyek magát a vakondot riasztják. Ilyen növény a nagy sárfű, amelyet más néven vakondűző fűnek is szoktak hívni. Fontos tisztában lenned vele, hogy ez a növény mérgező, így olyan helyen nem ajánlott használni, ahol gyerekek találkozhatnak vele.

Viszont, ha te nem szeretnéd talajtudóssá vagy botanikussá képezni magad, akkor is van egy remek módszer: válaszd a Vadalarm vakondriasztót. Ez a megoldás szeizmikus rezgésekkel tartja távol területedtől a vakondokat, így a modern technikának köszönhetően nyugodtan élvezheted kertedet. Ha szeretnél többet megtudni megoldásunkról, kattints ide, és látogass el vakondriasztónk oldalára!

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.