Vadalarm Mégis mit szerethetnek a vakondok pont a te kertedben? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Mégis mit szerethetnek a vakondok pont a te kertedben?

A Vadalarm létezése óta azt az elvet valljuk, hogy egy állat elriasztásakor felvetődő első kérdésnek annak kell lennie, hogy miért jött oda. Sokszor ez az ok a víz, a meleg, vagy épp a táplálék. Legfrissebb írásunkban ez utóbbit járjuk körül a vakondok esetében. Ha téged is bosszantanak a kis betolakodók, akkor olvasd el cikkünket, és tudd meg, mit szeretnek pont a te udvarodban annyira!

A vakondok táplálkozása számos érdekes aspektussal rendelkezik, és a témával foglalkozó tudósok régóta tanulmányozzák ezen állatok étrendjét. A vakondok, amelyek Európában és Ázsiában őshonosak, általában talajban élnek, ahol élelemforrásaikat vadászva szerzik meg.

A vakondok táplálékai között elvétve ugyan, de megtalálhatók az apróbb emlősök, mint például az egerek és az apró patkányok is. A vakondok a föld alatti járataikban vadásznak ezekre az állatokra, és az emésztőrendszerükben gyorsan és hatékonyan dolgozzák fel őket. Bár a vakondok legtöbbször apróbb állatokat fogyasztanak, az is előfordulhat, hogy kisebb madarakat és (esetleg a fészekből kiesett) fiókáikat is elfogják, főként a fészkek közelében.

Ezektől az extrém esetektől eltekintve a vakondok nem ragadozók, és inkább a földben élő gerinctelen állatokra specializálódtak, de egyes fajok időnként növényi anyagokat is fogyasztanak, például a hagymafélék, a gyökérzöldségek és más növények gyökereit.

Fontos megjegyezni, hogy a vakondok étrendje változó lehet, és fajtól függően eltérő állatokat és növényeket fogyaszthatnak. A táplálkozási szokások változása az évszaktól és az időjárási körülményektől is függ, így nem meglepő, hogy a vakondok étrendje a különböző éghajlati területeken és élőhelyeken is változhat.

A vakondnak rendkívül jó szaglása van, amely segítségével megtalálja az általa preferált élelmiszereket. A talajban lévő rovarok és növények illata különböző, és a vakondok nagyon érzékenyek azokra a szagokra, amelyek a kedvenc ételeikre utalnak. Ezt a különleges szaglási képességüket használják a talajban való tájékozódáshoz, a szükséges élelem megtalálásához.

A vakondok rendkívül aktív állatok, és sok élelmet fogyasztanak. Egyes becslések szerint a napi ételmennyiség a testtömegük mintegy 60%-át teszi ki. Ez azt jelenti, hogy egy tipikus vakond napi ételmennyisége akár 200-300 gramm is lehet. A vakondok általában a nap folyamán táplálkoznak, és éjjel a talajban rejtekhelyeiken pihennek.

Az emberek környékén élő vakondok gyakran kárt okoznak, amikor a kertekben ásnak. Azonban az érdemes figyelembe vennünk azt a tényt, hogy a vakondoknak nélkülözhetetlen szerepük van a talaj ökoszisztémájában. A vakondok által ásott járatok javítják a talaj minőségét és segítenek a növények számára az ásványi anyagok jobb elérhetőségében. Így, bár a vakondok élelem utáni kutatásukban jelentős esztétikai károkat tudnak okozni, bántanunk nem ajánlatos őket. Már csak azért sem, mert védett állatok (eszmei értékük egyedenként 25.000 Ft).

Tehát a vakondok jelenléte elsősorban a talajélettel van kapcsolatban. Ha egy adott területen intenzívebbé válik a vakondok jelenléte, az azt jelenti, hogy ott elszaporodhattak a talajban lakó gerinctelenek, mint például a pajorok, drótférgek. Így a védekezést is építhetjük arra, hogy a talajban csökkentjük a kártevő rovarok jelenlétét talajfertőtlenítővel vagy biológiai úton (erre alkalmas például a szudáni fű). Persze ültethetünk olyan növényeket is, amelyek magát a vakondot riasztják. Ilyen növény a nagy sárfű, amelyet más néven vakondűző fűnek is szoktak hívni. Fontos tisztában lenned vele, hogy ez a növény mérgező, így olyan helyen nem ajánlott használni, ahol gyerekek találkozhatnak vele.

Viszont, ha te nem szeretnéd talajtudóssá vagy botanikussá képezni magad, akkor is van egy remek módszer: válaszd a Vadalarm vakondriasztót. Ez a megoldás szeizmikus rezgésekkel tartja távol területedtől a vakondokat, így a modern technikának köszönhetően nyugodtan élvezheted kertedet. Ha szeretnél többet megtudni megoldásunkról, kattints ide, és látogass el vakondriasztónk oldalára!

Ajánlott termék

Vadalarm Vakondriasztó

Vadalarm Vakondriasztó

Felejtsd el a feltúrt gyepet, megérkezett a legerősebb vakondriasztó!

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Mit csinálnak a vakondok télen?

Noha a vakondok általában a melegebb időszakban okoznak fejfájást a kerttulajdonosoknak, a mostani enyhe tél azonban még januárban is aktuálissá tette a kérdést. Ahogy általában valljuk, minden állat távoltartásának első lépése, hogy egy picit közelebbről megismerkedjünk vele. Adja hát magát a kérdés: mégis mit csinálnak a vakondok télen?

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.