Vadalarm Minden, amit tudni érdemes a madáretetésről - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU SK PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Minden, amit tudni érdemes a madáretetésről

Noha az időjárás idén ősszel az átlagosnál melegebb volt, valószínűleg idén sem fogjuk megúszni a hideg téli éjszakákat. Persze ez most sokak számára különösen fájó téma, nem feledkezhetünk meg az állatokról sem. Ugyanis emberként nem csak magunkért, de környezetünkért is felelősek vagyunk. Olvasd el összefoglaló írásunkat, és ismerd meg a legfontosabb tudnivalókat a madáretetéssel kapcsolatban.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapjára ellátogatva egy komolyabb regény hosszúságával vetekedő mennyiségű információval találkozhatsz. Mivel a téma szakértőiként tekintünk rájuk, ezért nem is kérdőjelezzük meg szakmai kompetenciájukat. Így inkább csak összefoglaltuk számodra a lényeget.

Kezdjük is mindjárt egy kis érdekességgel. Sokan nem tudják, hogy a vándormadarak között vannak olyan fajok is, melyek nem tőlünk, hanem hozzánk vándorolnak (északabbról). Így télen az itthon áttelelő madarak mellett őket is etethetjük. Persze nem véletlenül alakult így ezeknek a madaraknak az életmódja. Pontosan azok a fajok vannak nálunk télen, amelyek etetés nélkül is képesek télen megtalálni maguknak a táplálékot.

Ennek tudatában a madáretetés sokkal inkább hobbi, mintsem kötelesség jelleget ölt. Ám vannak praktikus okai is. A madarak ház köré szoktatása például csökkenti a gyomok és a kártevők előfordulását is. Mindemellett esztétikus látványt is nyújtanak.

Mikor etessünk?

Az etetési időszak általában december elejétől március második feléig tart. A leghasznosabban az éjszakai fagyos időszakban tudunk segíteni a madaraknak. Nyáron egyébként sem szabad etetni, ugyanis a fiókákban emészthetetlen méretű magvakkal kárt tehetünk.

A legjobb pedig, ha nem csak etetünk, de itatunk is. Ezt ráadásul egész évben tehetjük, hiszen a nyári hőségben vizet kereső madarakat könnyen odaszoktathatjuk így a téli etetőhelyükre.

Mit etessünk?

A madáretetés amellett, hogy nagyon egyszerű, nagyon rugalmas is. A legegyszerűbb, ha magokat szórsz szét (jellemzően napraforgót, kölest, tört diót), vagy helyezel el az etetőben. Ha ennél több energiát szeretnél rááldozni, akkor állati zsiradékokat is helyezhetsz ki a madaraknak. Ezt olcsón beszerezheted úgynevezett cinkegolyó formájában a legtöbb nagy áruházban is.

cinkegolyo.jpg

 Amit pedig biztosan sok madár kedvel, az a gyümölcs, legyen az csonthéjas vagy bogyós. Ha almát helyezel ki, azt úgy tudják télen is könnyen hozzáférhetően fogyasztani, ha jól látható helyen például egy botra, ágra húzod rá. Ennek előnye, hogy hóesés után is könnyen megtalálják.

Fontos azt is kihangsúlyozni, hogy semmiképp se adj a madaraknak péksüteményt vagy kenyeret, ez ugyanis gyakran okoz bélbetegségeket, melyekbe akár bele is pusztulhatnak.

Milyen etetővel etessünk?

A legegyszerűbb, ha nem is használsz etetőt, szimplán csak szétszórod a földön a magvakat. Ha egy picit több energiát szeretnél beletenni, akkor alkalmazz tálcát (akár egy virágcserép alátétet), vagy a talaj etetésre használt része fölé építs például fóliából egy féltetőt a hó és eső elleni védelemre.

Ha pedig inkább vásárolnál, mintsem építenél egy etetőhelyet, akkor a dúc- vagy függesztett etetőket érdemes választanod. Ezeknek rengeteg verziója létezik, és mindamellett, hogy esztétikusak, jobban és sokoldalúbban ki is helyezhetőek.

madareteto.jpg

És egy hasznos tipp a végére

Sokak fejében él egy tévhit, ami miatt nem akarják elkezdeni a madáretetést. Az ugyanis az általános vélekedés, hogy ha valaki egyszer elkezdi, akkor utána nem szabad abbahagynia, mert az odaszoktatott madarak éhen maradnak. Az igazság ezzel szemben az, hogy a madarak kicsit olyanok, mint a falusi macskák: ha nem adsz nekik enni, átszoknak a szomszédhoz.

Kellemes téli időtöltést kívánunk!

Ha tetszett az összefoglalónk, ajánld ismerőseidnek, oszd meg a közösségi médiában!

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Európa szerte népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő felhasználók körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Hirdetéseink személyreszabásához és a legjobb szolgáltatás érdekében weboldalunk sütiket használ. Tájékoztatónkat itt éred el.