Vadalarm Mit érdemes tudni a szeptemberi szarvasbőgésről? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Mit érdemes tudni a szeptemberi szarvasbőgésről?

Erre a hétre valami könnyed témát hoztunk, hiszen az elmúlt időszak elég sűrű volt, tekintve a rágcsálóriasztó áremelést és a Vadalarm Borászversenyt. Nem kellett sokáig keresgélni a megfelelő témát, magától értetődő: ha szeptember, akkor szarvasbőgés! Ezzel van teli az internet és mi is látjuk a statisztikáinkból, hogy az emberek érdeklődve keresgélnek a szarvasbőgésre, legyen szó akár a tudományos hátteréről, videóról vagy túráról. Mi is pontosan az a szarvasbőgés? Hogyan nézhetünk, hallhatunk ilyet testközelből? Ezekre keresünk válaszokat ebben a cikkben.

11miket_loptak.jpg

kép forrása: index.hu

Bár nem feltételezzük, hogy ne tudnátok, de gyakran belekavarodnak az elnevezésbe. Így mindenekelőtt tisztázzuk, hogy a hím szarvast bikának, a nőstényt tehénnek, a kicsinyét pedig borjúnak nevezi a szakirodalom. Ezt fontos megjegyezni arra az esetre, ha a témában szeretnél olvasni és okulni.

Szarvasbőgésnek kifejezetten a gímszarvas párzási időszakát hívjuk. Azt a hangot, amit a bőgéssel azonosítunk, a hím adja ki. Ez a nőstény terelgetését szolgálja és egyfajta jelzés a többi hímnek arról, hogy ki a „hárem” ura. Ebből a hangból derül ki, hogy milyen egészséges és rátermett a gímszarvas bika. A bőgés tehát már egyfajta versengés a bikák között. Erről itt egy videót is nézhettek.

Ez az időszak szeptember elejétől október elejéig tart, persze időjárástól függően. Mitől függ pontosan? A hőmérséklettől. Az idő általában augusztus 20-án hűl le, ezt követően szokott elindulni az időszak. Azonban, ha meleg a nyár, akkor szeptember elejére tolódik. A bőgést Hűvös, párás hajnalokon és éjszaka hallani leginkább, de ez nem kizárólagos, előfordulhat fényes nappal, melegben is.

szarvasboges-1.jpg

kép forrása: majorfogado.hu

Ezeket a különleges alkalmakat van lehetősége megtekinteni az érdeklődőknek is. Sok erdészet szarvasbőgés-túrákat rendez 2-5000 forintért. Ezek igazán nagy népszerűségnek örvendenek, úgyhogy rendszerint 1-2 héttel már betelnek az időpontok. A túra a kora esti órákban, vezetéssel zajlik, általában 18 és 20 óra között.

Ha te is kíváncsi vagy, akkor szeptember 27-ig található még az interneten néhány szabad túraidőpont. Érdemes még a Valkói, Gödöllői és Visegrádi, Szentendrei erdészeteknél érdeklődni, hogy van-e hely.

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Tripla

Vadalarm Smart Tripla

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Félsz, hogy ellopják a villanypásztorod? Biztosítsd lopás ellen!

Mezőgazdászként érdemes biztosítást kötni, azonban nem egyszerű dolog kiválasztani, ráadásul észben kell tartani a rendszeres fizetési határidőket. Ezen felül pedig mindig ott az apró betűs rész, vagyis a káreset kivételek. Ugyanis egyik biztosító sem nyújt fedezetet teljes körben. Sőt, a mezőgazdasági eszközöket lopás esetére nem lehet biztosítani, ha nem zárható garázsban van tartva. Na de egy villanypásztor vagy vadriasztó, hogy is lehetne a zárt garázsban? Sehogy! Éppen ezért találtuk ki a Vadalarm Lopásbiztosítást.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.