Vadalarm Milyen egy erős ultrahangos állatriasztó? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Milyen egy erős ultrahangos állatriasztó?

Tudjuk, hogy téged is az érdekel, hogy milyen erős a vadriasztó. Nem túl könnyen megfogható fogalom ez, mégis mindenki arra kíváncsi, hogy a megvásárolni kívánt ultrahangos állatriasztó mennyire erős. Ezt a témát járjuk most szakmai szemmel körbe. Mihez tudjuk hasonlítani a riasztók erősségét? Minél erősebbek ezek az eszközök annál nagyobb a hatótávolságuk, vagy hangosabban szólnak? Mit értünk egyáltalán erősség alatt?

Vizsgáljuk meg a hangmagasságot!

Kezdjük egy kis háttérinfóval, az alapoktól. A hangnak két fontos tulajdonsága van. Egyik tulajdonsága a hangmagasság. Amikor megszeretnénk tudni, hogy milyen magas vagy épp alacsony egy bizonyos hang, akkor a hang frekvenciájára vagyunk kíváncsiak. Tehát a hangmagasság hétköznapi megnevezése a frekvencia.

A hangfrekvencia mértékegysége pedig a hertz. Amikor kiadsz egy hangot, akkor megrezgeted a levegőt és ez a rezgés terjed az ember szájától a mási ember füléig. Tehát a hang, rezgésekből áll és a Hz-el azt fejezzük ki, hogy egy 1 másodperc alatt hányszor ismétlődik meg rezgés sorozat. Vagyis 1 Hz tehát egyszeri eseményismétlődést jelent 1 mp alatt.

Hogy sokak által szívmelengető példát elevenítsünk fel hasonlatként: amikor kiskorunkban az énekórákon a zenetanár ránk bízta a hangvilláját egy dal erejéig, akkor azt megpendítve 440 Hz-et szólaltattunk meg. Ez azt jelenti, hogy a hangvillát megpendítve az másodpercenként 440-et rezdül.

A sípnál egyel bonyolultabb működésű eszköz az ultrahangos riasztó, ami több frekvencián képes megszólalni, (míg a síp csupán egy hangszínen tud). Egyik fontos fizikai jellemzője az ultrahangos riasztóknak a frekvenciatartomány. A rágcsálókat és a nyesteket a 20 és 35 kHz közötti frekvenciájú hangtartomány zavarja. A vadak pedig a 18-28 kHz frekvenciájú hangokat élik meg fülsüketítő zajnak. Az ultrahangos állatriasztók lényege pedig pontosan az, hogy adott állat számára zavaró frekvencián szóljon és elmeneküljön a területről az állat. Az emberi fül által hallható tartomány 20 Hz-től 20 kHz-ig terjed, tehát mi már nem halljuk ezeket.

Vizsgáljuk meg a hangerősséget!

A decibel [dB], mint mértékegység széles körben használatos az akusztika, a fizika és az elektronika területén egyaránt. Ez a hangerősség mértékegysége. A 0 decibel az átlag emberi hallásküszöb, azonban -10 dB-t is hallhatnak az élesfülű emberek. Legegyszerűbben és legáltalánosabban tehát ezt úgy tudjuk leírni, hogy a decibel azt méri, hogy milyen hangos az, ami szól az állatriasztó hangszórójából.

decibel-ertek.jpg

forrás: thehoianlocal.com

Most már reméljük, hogy neked is egyértelmű a decibel és a hertz fogalma. A Hertz és a decibel nem függ egymástól. Vagyis attól, mert a hangerősség változik, a frekvencia nem fog. Ezt azért emeljük ki, mert az a tapasztatunk, hogy a kettőt össze szokták keverni és sokszor okoz félreértést.  

Tehát, mit értünk az alatt, hogy „az egyik vadriasztó erősebb, mint a másik”? Akkor hangosabb egy adott eszköz, amikor ugyanolyan távolságból hallgatva ugyanazon a frekvencián, de nagyobb decibel értékkel szólal meg. Nézzük mit jelent ez a gyakorlatban. Amikor egy Állatriasztó „erősebb”, akkor magasabb a decibel szám. Vagyis hangosabban szól. Ebből következi az is, hogy nagyobb a hatótávja, tehát távolabb képes terjedni a hang. Ezt egy madárriasztó esetében könnyebb meghallani, hiszen az emberi fül számára hallható, ragadozó madarak hangját hallatja. Az ultrahangos termékek esetében (amiket emberi füllel nem hallunk meg,) kissé hihetetlennek hangzik, hogy „hangosabb” lett, pedig így van. Gondolj bele, hisz mi nem halljuk, csak a speciális műszerek mérik, érzékelik, de ez pont olyan, mint az UV sugárzás. Attól, mert nem látjuk, még nyáron magasabb az UV index, mint tavasszal.

Most már te is tisztábban érted azokat a fogalmakat, amik a mi mindennapjainkat átszövi és amiket jó ha te is tudsz, hogy tudatos vásárlási döntést hozhass.

Ajánlott termék

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

A legnépszerűbb termékünket ezen a héten még olcsóbban veheted meg!

Mi őszintén hisszük, hogy egy termék sosem tekinthető késznek, hisz mindig van mit rajta fejleszteni, éppen ezért optimalizáltuk az utolsó egy évben is a legnépszerűbb termékünket áremelés nélkül. Mostanra viszont duplájára nőttek az alapanyag árak jelképes összeggel. Azt érezzük korrektnek, hogy előre szólunk. Olvasd el a blogposztot és rendeld meg még a régi áron ezen a héten a rágcsálóriasztót.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.