Vadalarm Vadalarm, vagy vadkerítés? Matekóra következik - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Vadalarm, vagy vadkerítés? Matekóra következik

Sok helyen olvassuk, hogy a végleges vadkár megelőzés egyetlen biztos módszere a kerítés. Mégis minden héten legalább két ember keres meg minket elkeseredésében, és meséli el, hogy milyen erővel tépték szét a kerítést a vadak. Akkor most hogy is van ez?

Persze, kerítés és kerítés között is van különbség. Nem állítunk fizikai képtelenséget: nyilván lehet olyan kerítést építeni, amin még a tankok se mennek át. A kérdés csak az, hogy megéri-e? Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy picit utánaszámolni. Nézzük, milyen a kerítés felhozatal!

A fő kérdés minden esetben ez: milyen állatok ellen akarunk védekezni? Ugyanis nagyon nem mindegy, hogy nyulakat akarunk távol tartani, vagy szarvasokat, esetleg vaddisznókat. A nyúl ellen ugyanis sűrűbb szövésű, szarvas ellen legalább két méter magas, vaddisznó ellen pedig megerősített csomózású megoldásra van szükség. Technikai részletekbe most nem is megyek ennél mélyebben bele, hisz a fő mondanivaló most ez: ha olyan vadhálót akar az ember, ami egyszerre tartja távol akár csak az említett 3 állatot, akkor legalább méterenként bruttó 3-4000 forinttal kell számolnia. Ebben benne van a munka, az oszlopok és kapuk költsége is. Emellett bizonyos esetekben komoly előkészületeket és engedélyt is igényelhet. Hogy utána véd-e, az nem kérdés.

Ki az erősebb? A vaddisznó vagy a kerítés?

Fontos tény továbbá, hogy a kerítésépítésnél ugyebár mindig méterenkénti költségről beszélünk. Viszont nem métereket akarunk védeni, hanem négyzetmétereket, azaz területet. Sajnos akusztikus állatriasztók termékleírásánál is gyakran találkozhatunk a következő ferdítéssel: "Hatótávolság: x négyzetméter". Számoljunk az egyszerűség kedvéért egy 1 ha-os, négyzet alakú területtel. Ennek ugyebár oldalai 100-100 méteresek. Könnyen kiszámolható, hogy a terület kerítéssel való védelme 1,6 millió forintból oldható meg. Természetesen a terület növekedésével csökken a hektáronkénti ár, például 40-50 hektár esetén már "csak" 8-10 millió forint az összköltség. Így már nem is olyan sok, nem? :)

Most nézzük a mi megoldásunkat! Feltételezzük a legrosszabb esetet: a terület egy erdő közepén van, minden irányból jönnek a vadak. Ekkor nem árt a tábla középső részére 4 darab Vadalarmot kihelyezni, mind a 4 oldal felé egyet-egyet. Ez összesen 4*29.990 forint = 119.960 forint. Bocsánat, nem számoltam a kedvezménnyel (tudod, ha legalább 3 darabot vásárolsz, már csak 28.990 forint az egységár), szóval 115.960 forint a végösszeg. Azt az elvet valljuk, hogy a technológia mindent leegyszerűsít, és olcsóbbá tesz. Ez igaz a feltörekvőben lévő precíziós gazdálkodásra, és a vadkár megelőzésére egyaránt. Az okostraktorba nem kell traktoros, a vadak távoltartásához pedig nem kell már kerítés.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.