Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Figyelem! Legújabb madárriasztónk már rendelhető! Kattints és nézd meg!

Belegondoltál, hogy milyen károkat okoznak a madarak?

Sokan úgy gondolják, hogy a tollas barátaink kizárólag a veteményesekben, közvetlen módon tesznek kárt, vagyis kicsipegetik a magvakat. Azonban vírusokat, betegségeket is terjesztenek, gyérítik a halállományt és nem mellékes az sem, hogy a maró hatású ürülékük is sok helyen okoz problémát.

Közvetlen kár

Ha az anyagiakat nézzük, akkor a madarak a veteményesekben okozzák a legjelentősebb károkat. kicsipegetik a frissen elszórt magvakat, belecsipegetnek a termésbe. Van, hogy szinte a tulajdonos helyett aratnak a madarak, ezzel mérhetetlen kárt okozva.

Madarak által okozott betegségek

A madarak sajnos terjeszthetnek betegségeket, például a Salmonellat, Listeriat és az E.colit tőlük is elkaphatjuk. Néhány madár olyan organizmusokat hordoz, amely bekerül az emberek szervezetébe és betegséget idéz elő. Azonban kicsi az esélye, hogy ezeket közvetlenül a tollasoktól kapjuk el. Nagyobb figyelmet kell szentelnünk ennél a madarakhoz kapcsolódó légzőszervi betegségeknek, például az Ornithosis-nek, Histoplasmosis-nak, Cryptococcosis-nek és allergiás alveolitis-nek. Az egészséges emberekre, akik elkapják ezeket a betegségeket, gyakran alig vannak hatással, viszont azok, akiknek gyenge az immunrendszerük a betegségek nagyon súlyosak lehetnek.

14_8nap.jpg

Halállományban okozott károk

Az egyik legnagyobb károkozója a halállománynak a kormorán. Egy átlagos évben Magyarországon háromezer tonna halat pusztítanak el a kormoránok a madártani egyesület adatai szerint. Viszonyításképpen leírjuk, hogy a teljes magyar horgászmozgalom 3500 tonna halat fog ki egy évben. A legnagyobb kárt nem is az elfogyasztott mennyiség jelenti, hanem az, hogy a csapatban vadászó kormorán nagyon sok halat sebesít meg, mire megszerzi a saját táplálékát. Mindez a gondolatmenet csak a kormoránokat vetíti a középpontba, de természetesen más vadmadarak is gyérítik a halállományt.

11miket_loptak.jpg(kép forrása: https://www.turistamagazin.hu/)

Tulajdonokban okozott károk

Autónkon, házunkon, csatornánkon is számos kárt okoz a savas madárürülék. A fémek korrodálódását okozza a madárürülék a ph tartalma miatt. Az is probléma, hogy az összegyűlt fészekanyagok, ürülékek és élelmiszermaradékok eltömíthetik a lefolyókat és ereszcsatornákat. Így az ingatlanban keletkezhet kárt egy nagyobb esőzés idején.

A madarak sok örömöt szerezhetnek, azonban fontos, hogy tudatában legyünk a velük kapcsolatos problémáknak és kockázatoknak. A madárkárokat senki nem teríti meg, mint ahogyan azt előző cikkünkben bővebben le is írtuk, így hát érdemes a megelőzést választani ebben a témában.

Ha teraszra, lakóhelyre szeretnéd kihelyezni, akkor érdemes egy kisebb madárriaszót választani. Ha veteményesed közeléből akarod elriasztani őket, akkor nagyobb teljesítményű dupla hangszórós madárriasztóra van szükséged. Az általunk fejlesztett madárriasztót a legújabb technológiával szereltük fel és most még 26-ig a régi áron, 10.000 Ft-al olcsóbban kaphatod meg.

Ezt olvastad már?

Mit mond a jog, megtéríti az állam a madárkárokat?

Ezek nagyrésze ellen tudnak védekezni különböző biztosítási csomagokkal, azonban a madarak által okozott károk ellen alig, ugyanis az 1996 évi LV. törvény nem minősíti vadkárnak ezért a madárkárokra a gazdák nem kaphatnak kártérítést. Ha mindez nem elég, még a védekezési lehetőségek is korlátozottak, mert egyes madárfajokkal kapcsolatban más-más riasztási módszert engedélyez a jogszabály.

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.