Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Gondoskodj növényeidről a modern technikával, kattints ide, és előzd meg a növénybetegségeket!

A mostani eső akkor aranyat ért, vagy nem?

Az időjárási viszonyok nem kímélik a gazdákat idén. A múlthónapban a nagy meleg és szárazság nehezítette az agrárium életét, a júniusi hónapban pedig Medárd sújtott le a földekre. Azért mindannyian reméljük, hogy a Június 8-ai esőzés ellenére nem tartja be Medárd a 40 napos ígéretét. Szokták mondani: „Az embernek semmi nem elég jó, ha esik az eső akkor az a baj, ha süt a nap akkor az a baj.” Ez tényleg igaz, de a gazdák esetében nem holmi szeszélyről van szó, hanem jelentős problémáról. A szélsőséges időjárás következtében ugyanis tekintélyes anyagi károkkal számolhatnak a gazdák. Negatív vagy pozitív hatása volt a mostani esős heteknek? Nézzünk pár tényezőt mindkét álláspontra, a negatív és a pozitív áláspontra is.

Negatív hatás

A párás, csapadékos, 20 fok körüli időjárás a gombás betegségek terjedésének a melegágya. Tehát az utóbbi hónap időjárása kedvezett a gombabetegségek terjedésének. A gombabetegségek elterjedése miatt pedig kiemelt figyelmet kéne fordítani a gazdáknak a növényvédelemre, de ebben a sok csapadék miatt fellazult saras talaj nem segítség.   A növényvédelmi munkák elvégzése rendkívül nehéz, mert a mezőgazdasági gépek nehezen tudnak közlekedni a szántóföldeken. Az átázott talajon nem csak elakadnak a mezőgazdasági nagygépek, hanem jelentős taposási kárt is okoznak.

A tavaszi vetésű növények, például a kukorica és a napraforgó gyomirtása is elkélne már, de a növények gyorsan fejlődnek a sok eső miatt, így kinőnek a gyomirthatósági lehetőségükből. Ezeken kívül az esőzések a szálastakarmányok betakarítását is akadályozta, többek között a lucernáét és a szénáét.

sar.jpg

Fellazult termőföld

Pozitív hatás

A vadak nagyobb valószínűséggel találnak vízforrást, ugyanis a lehullott eső az erdőkben, mezőkön tócsák formájában összegyűlt és a kisebb nagyobb erdei patakokat is felöltötte. Mindezek következtében pedig nem tarolják le a nedvesség tartalmuk miatt a növényeket.

Szintén pozitív hatás, hogy az őszi kalászosok és a repce az érés egy azon fázisában járnak, ahol a csapadék a szemek fejlődésére jótékony hatással volt, főleg az aszályos időszak után.

A tavasszal elvetett növények számára azonban most már a melegre lenne szükség, a csapadék egyelőre elegendő volt. Az időjárás és pedig úgy néz ki, pozitív időszakot hoz a gazdák számára, reméljük, hogy ez be is teljesül. 

vaddiszno.jpg

Vaddisznó

Mindezek természetesen a piacra is hatással vannak, az pedig közvetlen a vásárlók pénztárcájára. A most megnövekedett károk és munkálatok elcsúszása feltételezhetően érződni fog majd a boltok polcain lévő termékeknél is.

Ezt olvastad már?

Megújult a villanypásztorunk.

A villanypásztorunk sokkal korszerűbb, biztonságosabb és modernebb lett. Olvassátok el a változásokat, Az új termék már kapható és még a régi áron, így most különösen jól jársz, ha lecsapsz rá. Július 1-től már egy minimális áremeléssel lesz megvásárolható az új villanypásztor. Az idő lejártát a weboldalon egy visszaszámláló jelzi.

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm villanypásztor

Vadalarm villanypásztor

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.