Vadalarm Kukoricavetés vadkár nélkül? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Kukoricavetés vadkár nélkül?

A nyakunkon van a kukoricaültetés szezonja! Az ültetés ideje április 20 és május 5 között a legideálisabb, néhány vetési útmutató szerint. Ezeknek az információknak a tudatában Magyarország Déli részén már egy héten belül beköszönt az említett növény vetése, ugyanis ezeken a területeken hamarabb felmelegszik a talaj. Persze a jó magyar gazda nem a tankönyvekre, vagy útmutatókra hallgat, hanem felismeri az időjárás viszontagságait és lehetőségeit. Ösztönükre hallgatnak és felmérik, hogy mennyi csapadék esett, mennyire szeles az idő, és milyenek az időjárási előrejelzések, esetleg megmérik a talaj hőmérsékletét.

Vadkár a kukoricaültetvényben. Mi a legjobb megoldás?

Gyakran alulmaradnak a gazdák a vadak elleni harcban, pedig ők úgy érzik, hogy mindent megtettek. Ennek az az oka, hogy nem a megfelelő védekezőeszközhöz nyúlnak. Leszögeznénk, hogy most itt nem arról van szó, hogy csak ilyen, vagy csak olyan termék a sikeres a vadkár megszüntetésére. Arról van szó, hogy le kell ülni és átgondolni, hogy pontosan mekkora és milyen alakú területen, mit szeretnénk és mitől megvédeni. Számos lehetőség van. Villanypásztor, kisebb és nagyobb hatótávsugarú vadriasztó, mozgásérzékelő vagy folyamatosan működő vadriasztó, 360 fokos, 240 fokos esetleg 120 fokos hangterjedelemmel működő vadriasztó és ott a csávázás is. Nézzük meg, melyik eszközt mikor célszedrű használni.

ültetvény

Csávázás

Tekintsük át először a csávázást, mint védekezési módot. A magok megóvása érdekében ezt a megelőzési eljárást sok gazda használja. Létezik nedves, száraz, gáz, gél, illetve habos eljáráson alapuló csávázás is. Tudni kell, hogy a vaddisznó a táplálkozás szempontjából igen sokoldalú. Jól hasznosítja a kukoricavetést, de kedvencei a gyeptakaróban rejtőzködő ízeltlábúak, csigák, pajorok, giliszták, egerek és a pockok. Ha ezt tudjuk, rájövünk, hogy sok esetben nem is a vetőmag a főétel a vaddisznók számára. Ha a vaddisznó a talajban rejtőző egyéb állatokat keresik, a magokat ugyanúgy kitúrják ezzel jelentős anyagi kárt okozva. Tehát a csávázás, a magot ugyan sikeresen megóvja a gombáktól, baktériumoktól és betegségektől, de a vaddisznó túrás ellen aligha várhatjuk, hogy sikeresen helyt álljon.

Ultrahangos vadriasztó

Az ultrahangos vadriasztónál, a tapasztalatainkra alapozva sok praktikát tudnunk megosztani veletek, hogyan ne nyúljatok mellé. Telepítés után gyakran érkezik hozzánk visszajelzés, hogy nem elegendő a választott vadriasztó a birtok egészére, esetleg a birtok egyik felére, ezért cserélni szeretnétek nagyobbra, erősebbre a készülékeket. Erre nálunk van lehetőség a vásárlástól számított 14 napon belül. Ebben az esetben természetesen plusz költség nélkül cseréljük, a vevőnek csak a két készülék különbözetét kell kifizetni. Azonban mégis jobb lenne ezt az utat megspórolni nekünk és nektek is. Ezért most összeírjuk azokat a kérdéseket, amiket át kell gondolni vásárlás előtt, hogy ne keletkezzen anyagi kár, sőt megtérüljön a vadriasztó ára.

Milyen alakú a birtok?

Nem győzi a Vadalarm csapata hangsúlyozni, hogy a tévhitekkel ellentétben az ultrahang nem káros és nem is megy át a falakon. Na, meg persze, ha telepítjük a kert egyik felébe, akkor csak a hangszóró irányába fogja sikeresen elűzni az állatokat.

Ha az ültetvény hosszúkás, maximum 50 méter és téglalap alakú, akkor például a Vadalarm Mini egy jó választás, mert egy hangszóróval és 70 méteres hatótávval rendelkezik. Ha a birtok négyzet alakú, akkor több hangszóróra van szükségünk. Ilyen esetben kifizetődőbb például a Vadalarm Tripla Vadriasztót vásárolni, hogy a kert közepébe letéve 360 fokos védelmet nyújtson a három hangszóró segítségével.

Mekkora az ültetvény?

A tévhitekre alapozva leszögezzük, hogy nem, nincs olyan ultrahangos vadriasztó, amely képes kibocsájtani a maximális hatótávolság utolsó centiméteréig ugyanolyan erősségű hullámot, mint az első jó pár méteren. Ezt weboldalunkon mi hangsúlyozzuk, mert fontos az ügyfeleink hiteles tájékoztatása. Gyakran kapunk panaszt, hogy más weboldalon ezt nem így olvasták és egy nagyobb kertre megvették a Mini Vadriasztónkat. Ezt sajnáljuk, kérjük, hogy mindenki tájékozódjon a vásárlás előtt a mi weboldalunkról, vagy kérjen segítséget ügyfélszolgálatunktól.

Ha kereken 70 méteres birtokra szeretnénk kihelyezni a készüléket, akkor már nem a Mini vadriasztó a megfelelő választás, mert gondot okozhat az ultrahang gyengülő hatása az utolsó néhány 10 méternél. Ha 50 méternél nagyobb kertre szeretnék a gazdák használni akkor szükséges egy nagyobb hatótávolságú készülék, például a Vadalarm Pro, mert annak 120 méter a hatótávolsága. Ha az ültetvény keskeny, de ugyanakkor nagyon hosszú is, egy olyan vadriasztóra van szükség, amit középen lehelyezünk és mindkét irányba képes hullámokat kibocsátani. Erre megfelelő például a Vadalarm Dupla.

Hogyan kell kihelyezni az ultrahangos vadriasztót?

Hallani visszajelzéseket, hogy a birtok méretének és alakjának megfelelő vadriasztót választottak a gazdák, mégis fel volt túrva reggelre a föld. Ennek a problémának a megoldása igen egyszerű. Szakszerűen az ültetvény felett 5-10 centiméterrel kell elhelyezni a vadriasztót, hogy a vaddisznó fülével egy magasságban legyen. Ugyanis az ultrahang terjedését, a fény terjedéséhez hasonlóan kell elképzelni. A lámpa egyenes irányba, előre szórja a fényt. Hasonló a működése az ultrahangos vadriasztónak is.

hangterjedés

Ultrahang terjedése

Ultrahangos vadriasztók lelke: a hangszóró?

Sajnos sokan szereztek már negatív tapasztalatot (jellemzően a mi termékeinknél jóval kisebb teljesítményű és gyengébb minőségű) ultrahangos eszközökkel. Azonban fontos tisztán látni, és feltenni magunknak a kérdést, hogy egy korábbi esetben a sikertelenség oka az adott termék teljesítménye vagy a választott technológia volt.

Mi a Vadalarmnál minden lehetséges felületen hangsúlyozzuk, hogy az ultrahang nem egy csodaszer, és nem oldja meg varázsütésszerűen a problémát. Sőt, annak ellenére, hogy ebből élünk, vannak olyan esetek, amikor nem javasoljuk. Ám természetesen nem vagyunk egyedül az ultrahangos eszközök piacán, így sajnos sokszor mások által félreinformált ügyfelek keresnek fel minket.

Nekik, és az ultrahangos technológiában esetleg korábban csalódóknak mindig egy fontos tényre hívjuk fel figyelmüket. Ahogy erő- és munkagép kiválasztásakor, úgy egy ultrahangos vadriasztó beszerzésekor is a legjobb, ha műszaki paramétereket is mérlegelik a vásárlás előtt. 

Nem csak azért mondjuk, mert folyamatos kutatásokat végzünk az ultrahangkibocsátás terén (és így biztosak vagyunk benne, hogy a Vadalarm vadriasztók a legerősebbek a hazai piacon), hanem azért is, mert tisztában vagyunk vele, hogy az ultrahang kibocsátására alkalmas hangszóróknál legtöbbször bizony a méret a lényeg. 

Így például nem csoda, hogy egy 85*85mm-es olcsó hangszóróval maximum 1 hektár védhető, míg az általunk gyártott legnépszerűbb (Vadalarm Pro) vadriasztóban használt 110*110mm-es hangszóróval ennek akár másfélszerese is védhető. 

 

A legerősebb ultrahangos vadriasztó

Villanypásztor

Utolsó védekezési eszköz, amit áttekintünk ebben a tanulmányban, az a villanypásztor.  Van olyan eset, amikor megéri elgondolkodni, hogy villanypásztor vagy vadriasztó az ideális. A villanypásztor és a vadriasztó közötti választást igazából az anyagiak döntik el.  800 méter hosszú területre legalább 5 darab Vadalarm Duplára van szükség, ami közel 240.000 Ft értéknek felel meg. Ugyanennyi pénzből egy olyan villanypásztoros szettet kapsz, ami 800 méter hosszúságú földterülettel és két párhuzamos vezetékkel számolva 50 méter szélességre elegendő. Értelemszerűen, ha ennél szélesebb a terület, akkor jobban megéri a vadriasztó, alatta pedig a villanypásztor. Alkottunk egy terület tervezőt, aminek segítségével egyszerűen el tudod dönteni, hogy mi a számodra legjobb megoldás.  A Vadalarm Területtervezőt itt találod.

Összefoglalás

Nem szeretnénk és nem is vehetjük ki a döntést a gazdák kezéből. Nincs jó, vagy rossz módszer és olyan készülék sincs, ami minden problémát orvosol. A készülékek specifikusan vannak megalkotva és a te dolgod eldönteni, hogy mi a legjobb megoldás a számodra, ebben mi csak tanácsot és segítséget nyújthatunk.

Ha úgy érzed hát, hogy kérdésed van, keress minket bizalommal telefonon (+3630 780 7685) vagy e-mailben (info@vadalarm.hu).

Ajánlott termék

Vadalarm Plus villanypásztor

Vadalarm Plus villanypásztor

A Vadalarm Plus okos villanypásztor lehetővé teszi számodra, hogy készüléked erősségét okostelefonodról tudd vezérelni. A készülék megbízható működéséről ráadásul a kijelzőn és a visszajelző LED-eken keresztül is kapsz információt. A bővebb műszaki információkért kattints ide.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Elérkezett a villanypásztor üzemeltetők Kánaánja

Gondolj bele (különösen így tavasszal, amikor sok egyéb teendőd is van) mekkora problémát jelent, ha nem veszed észre időben, hogy gond van villanypásztoroddal. Ha este egy viharban rádől egy fa a karámvezetékre, másnap reggel már kilométerekre járhatnak állataid. Vagy ha valamiért hamarabb lemerül akkumulátorod, az állatok gond nélkül szétszaggatják rendszeredet. Erre mutatunk most egy új megoldást!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.